egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb


A keringési rendszer feladata az oxigén, tápanyagok és hormonok eljuttatása a különböző szervek szöveteihez, illetve a szén-dioxid és az olyan egyéb anyagcsere-termékek elszállítása onnan, amelyre a sejteknek már nincs szüksége.

 

A szív pumpaként keringeti a vért a test egészében. A keringési rendszer részét a vér és erek képezik. A vér sejtes elemekből és a plazmából áll, és az erek (artériák, vénák és kapillárisok) a szív által pumpált vért közvetítik a különböző szervek között.

 

A szív felépítése

A szív négy üregből áll: két pitvarból és két kamrából. A szíven belül a vér egyirányú áramlását a szívbillentyűk biztosítják:

 

  • kéthegyű (mitralis vagy bicuspidalis) billentyű a bal pitvar és a bal kamra között,
  • háromhegyű (tricuspidalis) billentyű a jobb pitvar és a jobb kamra között,
  • aortabillentyű a bal kamrából nyíló aorta eredésénél,
  • pulmonális billentyű a tüdőartéria eredésénél.

 

A szív saját vérellátással rendelkezik, melyet a koszorúerek biztosítanak. A koszorúerek két főtörzse (a jobb és a bal) az aortagyökből ered és oszlik kisebb ágakra, ellátva a teljes szívizomzatot. Ezen erek valamely ágának elzáródása okozza a szívinfarktust.

 

A szív- és érrendszer működése

A szívüregek az erekkel összeköttetésben két vérkörre különülnek el.

 

A nagy vérkör feladata az egész szervezet oxigéndús vérrel és tápanyagokkal való ellátása. A tüdőből érkező oxigéndús vér a szív bal kamrájából az aortán és abból tovább haladva, az artériákon keresztül a test egészébe megy tovább, a szív pumpafunkciójának köszönhetően. Útközben a bélből felszívódott tápanyagok szintén a vérbe jutnak.

 

A célszervek sejtjeihez érve az artériák, arteriolák kapillárisokká oszlanak, amely megfelelő helyet biztosít a gázcserének. A sejtek felveszik a vörösvértestek által szállított oxigént, így a kapillárisokat már oxigénben szegény vért szállító vénák követik, egészen a jobb pitvarig. Ezzel zárul a nagy vérkör.

 

A jobb pitvarból a jobb kamrába kerül a vér, ami a kis vérkör kiindulási pontja. A jobb kamra a vért a tüdő felé továbbítja, a tüdőartérián keresztül. A tüdőben megtörténik a gázcsere (oxigén felvétele, szén-dioxid leadása), és az oxigénben dús vér a bal pitvarba érkezik, innen pedig újra a bal kamrába, a nagy vérkör kiindulási pontjára kerül vissza.

 

A szív- és érrendszert érintő leggyakoribb betegségek

A kardiovaszkuláris betegségek egy olyan gyűjtőfogalom, mely azokat a betegségeket foglalja magában, mely a szívet vagy az érrendszert érintik. A legtöbb kardiovaszkuláris megbetegedést a vérben keringő zsírok lerakódásából kialakuló plakkok, a vérnyomásváltozás és az érfalsérülések okozzák. A plakkok beszűkítik az erek átmérőjét, így kevesebb vér áramlik át az adott érterületen – emiatt helyileg nő a vérnyomás is, ami az érfal további károsodásához vezethet. Ezt nevezzük érelmeszesedésnek (atherosclerosis), mely a szervezet bármelyik artériáját érintheti. Attól függően, hogy hol alakul ki a szűkület, többféle kórkép formájában jelentkezhet (pl. perifériás érbetegség). Amennyiben az agy érellátása akadályozott (például egy érelzáródás következtében), az stroke-ot eredményez.

 

A szív saját koszorúereit érintő érelmeszedés rontja a szív vérellátását. Ez megjelenhet angina pectoris képében, illetve hirtelen érelzáródáskor szívinfarktushoz is vezethet.

 

Leggyakoribb artériás megbetegedésük a magas vérnyomás (hipertónia). A leggyakoribb vénás rendszert érintő megbetegedés a visszérbetegség és a mélyvénás trombózis, de előfordulhat kis vérköri magas vérnyomás is.

 

Vérnyomás

Ahogyan a szív pumpálja a vért az erekbe, az artériák falának ütköző vér nyomását tudjuk mérni különféle vérnyomásmérők segítségével (lásd még: Egészséges vérnyomás).

 

Az ajánlott vérnyomás alacsonyabb, mint 140/90 Hgmm. Az első értéket szisztolés, a másodikat diasztolés értéknek nevezzük. Szisztolékor a szív összehúzódik, a vér a kamrákból kiáramlik a szervezetbe. Diasztolé alatt a szív elernyed, és a kamrák úja megtelnek vérrel. A szívműködésről külön cikkben olvashat részletesen.

 

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív-és érrendszeri betegség, mely jelentősen növeli egyéb szív- és érrendszeri betegség (pl. strokeszívelégtelenség) kialakulásának kockázatát.

KULCSSZAVAK
keringés  |   artéria  |   véna  |   kapilláris  |   kis vérkör  |   nagy vérkör  |   atherosclerosis  |   hipertónia  |   szívinfarktus  |   stroke  |   pulzus

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít