egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szívmegállás a szív pumpafunkciójának hirtelen megszűnését jelenti. A vérkeringés megszűnte légzésleálláshoz, eszméletvesztéshez, potenciálisan halálhoz vezet. A szívmegállás újraélesztés nélkül – melynek megkezdéséhez mindössze 3-5 perc áll rendelkezésre – végzetes, egyet jelent a szívhalállal.

 

A szívműködésről és a keringési rendszerről külön cikkben olvashat.

 

A szívmegállásnak két fajtája van, az asystolés („néma szív”), ami esetén nincs szívizom összehúzódás és csak pulzus nélküli elektromos aktivitás észlelhető, valamint a tachysystolés, ami esetén olyan gyorsan követnék egymást a szívösszehúzódások, hogy arra a szívizom már nem képes (pl. kamrafibrilláció vagy kamrai tachycardia). Az esetek 80%-ban az utóbbi áll a szívmegállás hátterében.

 

A szívmegállás nem azonos a szívrohammal (szívinfarktus) – de szívroham vezethet szívmegálláshoz. 

 

A szívmegállás jelei, tünetei

A szívmegállás általában minden előjel nélkül következik be, tünetei azonnaliak és drasztikusak.

 

Nagy valószínűséggel szívmegállásról van szó, ha az illető

 

 • összeesik,
 • eszméletlen és nem reagál semmire,
 • nincs pulzusa,
 • nem lélegzik vagy nem lélegzik normálisan (zihál).

 

A szívmegállásnak bizonyos esetekben azonban lehetnek figyelmeztető előjelei:

 

 • mellkasi diszkomfortérzés,
 • légszomj,
 • gyengeség,
 • gyors szívverés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha az alábbi jelek bármelyikét tapasztalja, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt:

 

 

Fontos! A mentők kiérkeztéig meg kell kezdeni az alapfokú újraélesztést. Ennek célja, hogy a vérben található oxigén egy része továbbra is eljusson az érintet szerveihez, szöveteigez: a mellkas pumpálása alacsony hatásfokon képes helyettesíteni a szív pumapfunkcióját, ezzel időt nyerve az orvosi segítség megérkeztéig.

 

Elsősegélynyújtás szívmegállás gyanúja esetén

A szívmegállás azonnali újraélesztés nélkül halálos!

 

A szívmegállással megszűnik a vérkeringés, így az oxigénben gazdag vér áramlásának hiánya súlyos agykárosodáshoz, majd halálhoz vezet. Ezért az eszméletlen, nem lélegző személyhez azonnal orvosi segítséget kell hívni – hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A földön fekvő beteget meg kell szólítani és a válltájékot óvatosan meg kell rázni. Ha nem érkezik rá reakció, akkor a beteg nincs eszméleténél. Ellenőrizni kell a légzést legalább 10 másodpercen át. Ha nincs légzés, vagy nagyon gyenge, akkor már biztos, hogy újraélesztésre lesz szükség, amit azonnal meg kell kezdeni és a mentők megérkezéséig folytatni kell. 

 

További teendők:

 

Lehetőség szerint a légutakból el kell távolítani minden jól látható akadályt (pl. hányadék, műfogsor), majd a hanyatt fekvő beteg fejét óvatosan hátra kell hajtani, a szabadabb légutak biztosítása érdekében.

 

10 másodpercig figyelni kell a mellkas mozgását. Ha nem észlelhető legalább 2 lélegzetvétel, az azt jelenti, hogy nincs elégséges keringés, és azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést 30 mellkaskompresszióval (a mellkas közepén, a szegycsont felett egymásra helyezett, kinyújtott kezekkel történő erőteljes – 4-5 centiméteres – benyomásával, legalább 100/perc-es frekvenciával, lásd au oktatüvideóban alább).

 

A 30 mellkaskompresszió után mesterséges lélegeztetés következik: 2 befújás 5 másodperces különbséggel a beteg szájába vagy orrába (szájba történő fújás esetén az orr nyílásait, orrba történő fújás esetén a szájat be kell fogni). Befújásnál figyelni kell a mellkas emelkedését és süllyedését. Ha a mellkas nem emelkedik és süllyed, az azt jelenti, hogy a lélegeztetés elégtelen. A mellkaskompressziót ebben az esetben is mindenképpen folytatni kell.

 

Sikeres lélegeztetés esetén a 30 mellkaskompresszió – 2 befújás műveletsort a mentők megérkezéséig folytatni kell. Amennyiben rendelkezésre áll hordozható defibrillátor, azt a mentők hívása után azonnal üzembe kell helyezni, és amíg töltődik, mellkaskompressziót kell végezni.

 

Az elektródák beteg mellkasára történő felhelyezése után a készülék ellenőrzi a szívritmust, és ha kell, sokkot (áramütést) javasol, majd további hangutasításokat ad, amelyeket pontosan követni kell a mentők megérkezéséig.

 

Az újraélesztés alapjait IDE KATINTTVA egyszerű és szórakoztató formában megtekintheti az OMSZ videójában. A defibrillátor használatáról készült videót pedig IDE KATINTTVA érheti el.

A szívmegállást kiváltó okok

A szívmegállás közvetlen oka általában a szív elektromos tevékenységének rendezetlenné válása (szívritmuszavar). A szívritmuszavarok nem minden fajtája jár súlyos következményekkel, szívmelálláskor általában a szívizom nagy része érintett, ez okozza a pumpafunkció elégtelenné válását.

 

Szívmegálláskor leggyakrabban kamrai fibrillációról van szó, amikor gyors és kiszámíthatatlan elektromos impulzusok hatására a kamrák remegnek és képtelenek a vér pumpálására.

 

Szívritmuszavart és azon keresztül szívmegállást okozhatnak a szív egyéb – ismert vagy diagnosztizálatlan – megbetegedései:

 

 

A szívmegállás kockázatát növeli a korábbi szívmegállás, illetve ha a családban történt már szívmegállás.

 

Szívmegállást okozhat még:

 

 

A szívmegállás kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, és a férfiak körében gyakoribb.

 

A szívmegállás lehetséges szövődményei

Szívmegállás esetén leáll a vérkeringés, így az agy nem jut elég oxigénhez, ami gyors eszméletvesztést okoz. Beavatkozás (újraélesztés) nélkül a szívmegállás halálhoz vezet.

 

Ha a szívmegállás és a szívritmus normalizálása között túl sok idő telik el, agykárosodás következhet be, amelynek az alábbi velejárói lehetnek:

 

 • személyiségváltozás,
 • memóriazavarok,
 • szédülés vagy egyensúlyzavarok,
 • afázia/diszfázia (beszéd- és nyelvi problémák),
 • myoclonus (önkéntelen mozgások).

 

A betegnek általában magáról a szívmegállásról nincsenek emlékei – ez normális jelenség.

 

A szívmegállás kezelése

A szívmegállás sürgősségi kezelésének egyik formája a szív-tüdő újraélesztés (cardiopulmonary resuscitation, CPR), azaz a mellkaskompresszió és a lélegeztetés kombinációja, a másik a defibrilláció, ami a szív elektromos sokkal történő újraindítását jelenti.

 

A szívmegállást követő kezelés intenzív osztályon történik. Bizonyos esetekben szükség lehet a beteg mesterséges kómába helyezésére is.

 

A szív újraindítását követő kezelések a szívmegállás kiváltó okára, majd pedig az újbóli előfordulás megelőzésre koncentrálnak.

 

Gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a magas vérnyomás és a koleszterinszint. Műtéttel helyrehozhatók a sérült erek vagy szívbillentyűk, az esetleg elzáródott artériák áthidalhatók vagy eltávolíthatók. Indokolt lehet pacemaker vagy kardioverter defibrillátor (ICD) beültetése is.

 

A kezeléseket sok esetben kardiológiai rehabilitáció követi. A szívmegállást követő felépülés általában hosszabb időbe telik.

 

A megelőzés alapja az életmódváltás, amelynek része lehet az egészséges táplálkozás (pl. szívre és erekre káros magas zsírtartalmú ételek elhagyása), a dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás visszafogása, a fizikai aktivitás növelése, valamint a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Szűrővizsgálati összefoglaló férfiaknak

Szűrővizsgálati összefoglaló nőknek

KULCSSZAVAK
hirtelen szívmegállás  |   fibrilláció  |   újraélesztés  |   szívinfarktus  |   asystolia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít