egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szív az emberi test létfontosságú szerve. Legfőbb feladata a keringés fenntartása, a vér pumpálása, így a szövetek, szervek megfelelő oxigénhez és tápanyaghoz jutnak.

 

A szív a tüdővel a kis vérkörön keresztül, a test többi részével, a célszervekkel és egyéb szövetekkel pedig a nagy vérkörön keresztül van összeköttetésben. A szív- és érrendszer felépítéséről külön cikkben olvashat részletesen.

 

A szív saját vérellátással rendelkezik, amelyet a koszorúerek biztosítanak. A szívizomzat vérellátási zavara angina pectorishoz, a koszorúerek valamely ágának elzáródása szívinfarktushoz vezet.

 

A szív ingerületvezető rendszere

A szív folyamatos pumpálással biztosítja a szervezet vérellátását. A szabályos ritmus szerint történő szívösszehúzódásokért a szív ingerületvezető rendszere felelős. Az összehúzódást elindító ingerület a jobb pitvarban elhelyezkedő speciális sejtek csoportjától, az ún. szinuszcsomótól ered, ahonnan az ingerület meghatározott útvonalon halad végig a kamrákhoz, így biztosítva a szabályos szívösszehúzódásokat. Az összehúzódások frekvenciája a szívritmus, más néven pulzus.

 

A szívizomsejtek aktiválódását és működését különböző ionáramok alakítják. A szívizom összehúzódásában a nátrium- és kalciumionok játszanak főszerepet (depolarizáció), míg az elernyedésében a káliumionok (repolarizáció), amelyek saját csatornán keresztül áramlanak a sejtek membránján keresztül.

 

Ahhoz, hogy minden szívizomsejt megfelelően tudjon aktiválódni, és ezáltal a szív megfelelően működjön, kiemelten fontos az ionegyensúly biztosítása. A leggyakoribb életveszélyes ioneltérés a túl magas káliumszint (hiperkalémia). Ha a vérben megnő a kálium szintje, hatására akár életveszélyes szívritmuszavarok is kialakulhatnak.

 

A szív működése az autonóm idegrendszer szabályozása alatt áll, amely két fő részből – a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszerből – áll. A szimpatikus idegrendszer hatására a pulzus növekszik, míg a paraszimpatikus idegrendszer hatására a pulzus csökken. Érdekes megfigyelés lehet, ha a szívverés belégzésre felgyorsul, viszont kilégzésre lelassul. Ezt légzési aritmiának nevezzük, amely főleg egészséges serdülőkben fordul elő, és felnőttkorra legtöbbször eltűnik. A légzési aritmia nem kórjel, hanem a légzés autonóm idegrendszerre gyakorolt hatása miatt mutatkozik meg.

 

A szív működésére befolyással van a hormonrendszer is. Az endokrin mirigyek által kiválasztott hormonokat a vér szállítja el minden szívizomsejthez. A leggyakrabban tapasztalható változás a pulzus megemelkedése stresszhelyzetekben, amiért a mellékvese által termelt adrenalin a felelős. A pajzsmirigy által termelt tiroxin túlzott mennyiségben szintén emeli a pulzust, míg nem elegendő mennyiségben csökkenti azt.

 

Szisztolé és diasztolé

A szív összehúzódását szisztolénak, elernyedését diasztolénak nevezzük. A szisztolé során a kamra összehúzódik, a tüdőartéria és az aorta billentyűje kinyílik, és a vér a kamrákból a szervezet és a tüdő felé továbbítódik. Szisztolé során a kéthegyű és a háromhegyű billentyűk zárt állapotban vannak.

 

Diasztolé során a kamrák elernyednek, és pitvarok felől vérrel telítődnek. Ilyenkor a háromhegyű és a kéthegyű billentyűk nyitott, az aorta- és a tüdőartéria-billentyűk zárt állapotban vannak.

 

A szív működését befolyásoló tényezők

A szív működése összetett módon szabályozott, számtalan tényező befolyásolhatja, például:

 

  • a koszorúerek állapota: a helytelen, zsírdús táplálkozás, az elhízás, mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, a kezeletlen magas vérnyomás mind kedvezőtlenül hat a koszorúerek állapotára. Kialakulhat a koszorúerek szűkülete, amely következtében romlik a szív saját vérellátása;
  • billentyűeltérések: a billentyűeltérések lehetnek szűkületek vagy nem megfelelően záródó billentyűk. Az eltérések következtében a szív pumpafunkciója romlik, a billentyű helyétől függően a szív ürege kitágulhat, valamint szívelégtelenséghez is vezethet;
  • szívritmuszavarok: a normál szívritmustól eltérő, szabálytalan szívösszehúzódások szintén kedvezőtlenül hathatnak a szív pumpafunkciójára;
  • gyógyszerek: számos gyógyszer befolyásolhatja a szív működését, amelyek sok esetben a terápia részét is képezik, pl. béta-blokkolók, dopamin;
  • ioneltérések: kiemelten fontos a nátrium és a kálium koncentrációja;
  • stressz: pozitív és negatív stressz is befolyásolhatja a szív működését, ritmusát;
  • a szívizom állapota: szívinfarktuson átesetteknél a szívizom bizonyos hányada elhal, amely nem képes regenerálódásra, így ugyanazt a funkciót kevesebb izomszövet látja el, ami szívelégtelenséghez vezethet;
  • fertőzések: egyes baktériumok, vírusok által okozott fertőzések szövődményeként a szív működésének hatékonysága romlik;
  • veleszületett, öröklött tényezők, pl. Fallot-tetralógia, cardiomyopathiák.

 

A szív működését érintő leggyakoribb betegségek

Viszonylag gyakori megbetegedések még a különböző szívritmuszavarok, amelyek a szív ingerületvezető rendszerében kialakult problémákra vezethetők vissza.

 

A szív globális funkciójának romlásakor szívelégtelenségről beszélünk. A hátterében többféle alapbetegség állhat.

 

Ha megszűnik a pitvarok ritmusos kontrakciója, és csupán a fal remegése figyelhető meg, akkor pitvarfibrillációról van szó, amelynek a hátterében súlyos betegség is állhat. Ha a betegség direkten a szívizmot érinti, kardiomiopátiáról (szívizom-elfajulás) beszélünk. Genetikai eltérés, belgyógyászati betegség és toxin mediálta károsodás, például alkoholbetegség is állhat a hátterében.

 

Komoly problémát tud okozni a szív működésében, ha a szívet körülvevő hártyán gyulladás keletkezik, mert képes megvastagodni és lehetetlenné tenni a szív ellazulását (pericarditis). Ha a gyulladás a szív legbelső hártyáján keletkezik, akkor endocarditisről (szívbelhártya-gyulladás) beszélünk – a legfőbb veszélye, hogy a szövődménye akár stroke is lehet.

KULCSSZAVAK
szívciklus  |   szívbillentyű  |   szívverés  |   szívizom  |   keringés  |   koszorúér  |   szinuszcsomó
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít