egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A terhesség alatti túlsúly és elhízás növelheti bizonyos terhességi szövődmények kockázatát, és kihathat a magzat egészségére is. Ezért javasolt már a családtervezésekor odafigyelni és törekedni a megfelelő testsúlyra. 

 

A nők testsúlya a terhesség előrehaladtával folyamatosan, hétről hétre növekszik. Ebben az időszakban nem csupán a szervezet energiaigénye nő meg a várandósságot megelőző időszakhoz képest, hanem a tápanyagokból is többet igényel a szervezet, immár nemcsak az anya egészsége, hanem a magzat egészséges fejlődése érdekében is.

 

Az energiaigényt nagyban meghatározza a terhességet megelőző testsúly, valamint az anya fizikai aktivitásának mértéke is. A terhességi súlygyarapodásban van egy egészséges határ, amelynek túllépése már jelentős kockázatot jelent az anya és a magzat egészségére nézve is.

 

A hivatalosan elfogadott álláspont szerint – egy magzat és normál testalkatú (a BMI 18,5–24,9) kismama esetén – a terhesség végéig legfeljebb 18 kilogrammos testsúlynövekedés tekinthető normálisnak. Azon nők esetében, akik eleve elhízottak teherbe esésükkor (30 vagy annál magasabb BMI), az optimális súlynövekedés legfeljebb 7 kilogramm. Esetükben kiemelt figyelmet igényel a terhességi testsúly kontroll alatt tartása – természetesen nem fogyókúrával, hanem elsősorban életmódváltással.

 

A túlzott terhességi testsúlygyarapodás lehetséges szövődményei

A várandósság alatti túlzott súlynövekedés nagyban növeli a várandósság alatti szövődmények lehetőségét az anya és a magzat tekintetében is. Minél magasabb a BMI értéke, annál nagyobb a szövődmények kockázata.

 

Vastagabb hasi zsírszövetnél nehézségekbe ütközhet a magzati ultrahangvizsgálat elvégzése, illetve a magzat CTG monitorozása is.

 

A túlzott testsúlygyarapodás lehetséges szövődményei az anyánál:

 

 

A túlzott terhességi testsúlygyarapodás lehetséges szövődményei a gyermeknél:

 

  • halva születés;
  • 37. hét előtti születés (koraszülés);
  • születési rendellenességek (pl. nyitott gerinc),
  • magas születési súly (makroszómia),
  • később gyermekkori asztma vagy túlsúly.

 

Fontos figyelembe venni, hogy noha az anya túlsúlya esetén a fentiek kockázata jelentősen megnőhet, a legtöbb terhesség komolyabb szövődmények nélkül zajlik le.

 

A túlzott terhességi testsúlygyarapodás megelőzése

Amennyiben a kismama a terhesség előtt is túlsúlyos volt, vagy a várandósság alatt nagyobb súlygyarapodás történt, kiemelten fontos az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgást (pl. séta, úszás). Szövődménymentes terhesség során naponta 30 perc mérsékelt intenzitású testmozgás ajánlott. Mindez a további súlygyarapodás mérséklését, a szív- és érrendszeri betegségek és anyagcsere-rendellenességek megelőzését szolgálja az anya és a gyermek egészsége érdekében.

 

Ugyanakkor előfordulnak olyan állapotok, amikor a testmozgás nem javasolt a terhes részére, ezért érdemes minden esetben egyeztetni a terhesgondozást végző orvossal. Fogyókúrázni nem szabad (vagy csak szélsőséges esetben, szigorú orvosi felügyelet mellett kerülhet rá sor).

 

Lásd még: Táplálkozás és Mozgás kismamaként

 

A várandós nőnek a kezelőorvosa mellett dietetikus is segíthet az új életmód, a mozgásformák és az étrend összeállításában.

 

Teendők túlzott terhességi testsúlygyarapodás esetén

Ha a kezelőorvos indokoltnak tartja, elrendelhet vizsgálatokat terhességi cukorbetegség kiszűrésére a terhesség 24-28. hetében.

 

Nagyobb túlsúly esetén szükségessé válhat a szülés közbeni fájdalomcsillapítás módjának előzetes megbeszélése is.

 

Túlsúlyos kismamáknál előfordulhat obstruktív alvási apnoé is. Mivel ez megnöveli a szív-érrendszeri szövődmények és a terhességi toxémia kockázatát, ezért a kezelőorvos véleménye alapján alvásdiagnosztikai kivizsgálásra, majd megfelelő kezelésre kerülhet sor.

 

 

Kapcsolódó tartalom:

Élettani változások várandósság során

KULCSSZAVAK
túlsúlyos kismama  |   magas BMI  |   terhességi toxémia  |   terhességi cukorbetegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít