egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tuberkulózis (tüdőgümőkór) a Mycobacterium tuberculosis baktérium által okozott fertőző betegség, mely elsősorban a tüdőt támadja meg. Ugyanakkor a fertőzés képes testszerte szétterjedni, fertőző gócok (gümők) alakulhatnak ki, többek között a csigolyákban, az ízületekben vagy a vesében is.

 

A tbc tünetei

A betegség leggyakrabban az alábbi tünetekkel jelentkezhet:

 • fáradtság, rossz közérzet,
 • köhögés,
 • véres köpet,
 • testsúlycsökkenés (diéta nélkül),
 • láz,
 • éjszakai izzadás,
 • duzzadt nyirokcsomók.

 

A tbc által érintett szervek bevérezhetnek, működésük elégtelenné válhat. Attól függően, milyen szervet érint a betegség, az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

 

 • mellkasi fájdalom;
 • csont- és ízületi fájdalom;
 • a vesetuberkulózis hátfájdalommal, gennyes vizelettel járhat;
 • a központi idegrendszeri érintettségben (pl. agyi tályognál) epilepszia jelentkezhet, agyhártyagyulladásnál láz, fejfájás, tarkókötöttség, később zavartság, kóma;
 • az érintett nyaki nyirokcsomók gyulladása felszínre törhet, sipolyok keletkezhetnek;
 • a bőrön a fertőzés többek között éles szélű fekély képében jelenik meg, mely heggel gyógyul.

 

Aktív és inaktív tuberkulózis

Előfordul, hogy a szervezet leküzdi a fertőzést, és nem jelentkeznek tünetek. Ez a látens vagy inaktív tuberkulózis. A látens beteg nem fertőz.

 

Az aktív tuberkulózis állapotában a baktérium szaporodik, a beteg tünetes és fertőző. Köhögés, köpetürítés vagy beszéd közben a fertőző személy nyálcseppekkel levegőbe üríti a kórokozót, amit a környezetében tartózkodó fogékony személy belélegezve kaphat el.

 

Fokozottan veszélyeztetettek azok, akik fertőzött betegekkel dolgoznak, pl. az egészségügyi dolgozók. A rossz életkörülmények, alkoholizmus, kábítószer-használat, illetve a legyengült immunrendszer (például HIV-fertőzés, illetve AIDS-betegség, cukorbetegség vagy tumoros megbetegedés következtében) szintén fokozott kockázatot jelentenek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fentebb felsorolt általános tünetek más betegségekben is előfordulhatnak, de ha a köhögés, láz, izzadás hosszabb ideje fennállnak, vagy akár véres köpetürítés jelentkezik, szakemberhez kell fordulni. Célszerű orvoshoz fordulni, kiváltképp akkor, ha a tünetek azután jelentkeztek, hogy ismert tbc-s beteggel került kapcsolatba.

 

A tbc lehetséges szövődményei

A fertőzés kapcsán számos gümő alakulhat ki az érintett szervekben. Az egészséges szövetek pusztulnak, a helyükön üregek, úgynevezett kavernák alakulnak ki. A betegség nem csak a tüdő megbetegedését okozhatja, érintheti a nyirokrendszert, a vesét, mellékvesét, a májat. A központi idegrendszer érintettsége esetén kialakulhat agytályog vagy agyhártyagyulladás.

 

Ha a csontokat, ízületeket érinti, az fájdalomhoz, illetve csonttörésekhez vezethet, a közeli izmokban hidegtályog alakulhat ki. A felköhögött váladék lenyelése a bél fertőződését okozhatja, a kialakult fekélyek miatt hegek, összenövések keletkeznek, ez pedig bélelzáródáshoz vezethet.

 

Kezelés nélkül a tuberkulózis a betegek felénél halálhoz vezet. Megfelelő kezeléssel a betegség gyógyítható, de a kavernák helyén a szövetek deformálódnak, hegek alakulhatnak ki.

 

A tbc diagnosztizálása

Ha tbc gyanúja áll fenn, meg kell vizsgálni a beteg köpetét. A tenyésztés a baktérium lassú szaporodása miatt időigényes vizsgálat, az eredményre akár hónapokat is várni kell. A vérvizsgálatokkal kimutathatók a baktérium örökítőanyagának darabjai. Szükség lehet képalkotó vizsgálatokra is (mellkasröntgen vagy CT), és hörgőtükrözésre is sor kerülhet.

 

A tbc kezelése

A kezelés hosszú ideig tartó, kombinált antibiotikum-terápiával lehetséges. A terápiát megnehezíti, hogy rendkívül ellenálló baktériumról van szó, ezért mindig többfajta antibiotikumot alkalmaznak egyszerre. A tbc baktériuma lassan szaporodik, ezért a gyógyszereket legalább fél évig kell szedni. Ha egy vagy több gyógyszerre rezisztens (ellenálló) a kórokozó (lásd még: Antimikrobiális rezisztencia), a kezelés tovább tarthat.

 

 • A fertőzött személy ne menjen közösségbe, amíg ezt számára a kezelőszemélyzet nem javasolja.
 • Köhögéskor a szájat el kell fedni, például papírzsebkendő használatával, amit azonnal el kell dobni zárható műanyagzsákba.
 • A beteg kerülje a kontaktust másokkal, ne is aludjon egy helyiségben senkivel!
 • A fertőzött személlyel kapcsolatba került személyeket is célszerű kivizsgálni.
 • Nagyon fontos a rendszeres orvosi vizsgálat, illetve a pontos gyógyszerszedés.
 • A hosszan tartó kezelés során a gyógyszerek szedését nem szabad abbahagyni csak azért, mert a beteg jobban érzi magát.
 • A kezelőszemélyzet terápiára vonatkozó utasításait mindig be kell tartani, különben a betegség visszatérhet.

 

A tbc megelőzése

A megelőzés legfontosabb módszere a védőoltás. Magyarországon a gyermekek oltása kötelező, ez pár napos korban, legtöbbször már a szülészeti osztályon megtörténik. A fertőző betegségek megelőzésének másik módszere, ha felderítjük a potenciális fertőzötteket és azokat, akiknek átadhatták a betegséget. Őket megvizsgálják, kezelésüket megkezdik, így megakadályozva azt, hogy a betegséget továbbterjesszék.

 

A tüdőszűrés

A tbc korábban nagyon elterjedt betegség volt Magyarországon, ezért kötelező volt mindenkinek évente tüdőszűrésen részt vennie, amely a mellkas röntgenvizsgálatából áll. A védőoltásnak, a szűrésnek és a tüdőgondozó hálózatnak köszönhetően ma már ritkán fordul elő a betegség, ezért a vizsgálat önkéntes alapú lett. Az 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet szerint 40 éves kor felett évente biztosított a mellkas-szűrővizsgálaton való részvétel. Ettől függetlenül a rizikócsoportba tartozó személyeknek, illetve bizonyos foglalkozások esetén a munkaköri alkalmassági vizsgálat keretén belül szükséges lehet a rendszeres tüdőszűrés.

KULCSSZAVAK
tüdőgümőkór  |   tuberkulózis  |   tbc  |   látens tbc  |   tüdőszűrés  |   kötelező védőoltás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít