egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A torokgyík (diftéria) Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című könyvéből is ismerős lehet. Magyar nyelvterületen emlegetik roncsoló toroklob, torokpenész néven is. A diftéria fertőző betegség, amely általában az orr- és garatüreg területét, ritkábban egyéb nyálkahártya-területeket és a bőrt érinti.

 

Kezdetben enyhe megfázásra jellemző panaszokkal jár, de kifejezetten súlyos, életet veszélyeztető állapot is kialakulhat. A gyermekkori kötelező oltás bevezetésével világszerte jelentősen csökkent az előfordulása. A védőoltási programnak köszönhetően az elmúlt években nem szerepelt feljegyzett megbetegedés hazánk járványügyi adataiban.

 

A torokgyík jellemző tünetei

A torokgyík kezdeti tünetei enyhe meghűlésre hasonlítanak. A betegség első szakaszát rossz közérzet, hőemelkedés és láz jellemzi. Ezt követően kialakul a légúti, garatfali nyálkahártyák érintettsége: kékes-szürkésfehér lepedék, álhártya vonja be a hátsó garatfalat, ami rekedtséggel, ugató köhögéssel, hangadási képtelenséggel járhat. Az álhártya ráterjedhet a gégére, légcsőre is, fulladáshoz vezetve. Ha az álhártya leválik a garatfalról, nyelési zavarokat, légzési elégtelenséget, sőt fulladást is okozhat.

 

A diftéria másik megjelenési formája a bőrdiftéria, amely rosszul kezelt sebeken alakulhat ki. Piros, gyulladt, fájdalmas sebek, esetleg szürkés hártyával borított fekélyek formájában jelentkezik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha diftériával fertőzött személlyel érintkezett, vagy felmerül a torokgyík gyanúja, telefonon jelentkezzen háziorvosánál, aki tájékoztatja a szükséges intézkedésekről, járványügyi teendőkről.

 

A diftéria kialakulásának oka

A torokgyík kialakulásáért a Corynebacterium diphtheriae nevű baktérium tehető felelőssé. Kifejezetten ellenálló baktérium, beszáradt váladékokban még hónapokig életképes. A betegség cseppfertőzéssel terjed, de fertőzött tárgyak érintésével is elkapható.

 

A diftéria lehetséges szövődményei

Az egyik legsúlyosabb szövődményt a tünetek között is említett álhártyaképződés okozza, amelynek a légutakban mélyebbre terjedése, leválása fulladáshoz vezethet. A helyi, légúti probléma mellett a diftériát okozó baktérium méreganyagot (toxint) termel. Ennek hatására szívizomgyulladás, ideggyulladás, átmeneti izombénulás, másodlagos tüdőgyulladás, vesegyulladás is felléphet.

 

A diftéria diagnosztizálása és kezelése

A baktérium azonosításához a torokváladékból vesznek mintát. A baktérium által termelt toxin szintén kimutatható.

 

Antibiotikummal és a diftéria toxinja ellen ható, azt semlegesítő antitoxinnal kezelik. Az eredményes kezelés kulcsa az időben, korai stádiumban való terápiakezdés. Súlyos esetben – a gégét érintő diftéria esetén – szükség lehet intubációra, ami a szabad légutak csővel való biztosítását jelenti. Kifejezetten súlyos állapotban szükség lehet a légcső megnyitására (tracheotomia).

 

A diftéria megelőzése

A jelenleg érvényben lévő kötelező védőoltási rend alapján 2, 3, 4, 18 hónaposan, 6 és 11 éves korban részesülnek a gyermekek torokgyík elleni vakcinában, ami a DTPa, dTap (DiPerTe) kombinált vakcina része. A védőoltás elterjedésével világszerte jelentősen csökkent az előfordulása, hazánkban az utóbbi években nem jelentettek diftériás megbetegedést. A bevándorlás azonban utat nyithat a kórokozóknak, ezért felnőttkorban is javasolt a 10 évenkénti diftéria–tetanusz kombinált oltás ismétlése.

 

KULCSSZAVAK
torokgyík  |   álhártya  |   diftériatoxin  |   diftéria  |   DiPerTe
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít