egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A toxoplazmózis az egyik leggyakoribb parazita által okozott betegség, amelyet a legtöbben tünetek nélkül vészelnek át. A toxoplazmózist a Toxoplasma gondii egysejtű parazita okozza. A parazita jellemzően a fertőzött macskák ürülékével terjed.

 

Egyes esetekben (immunszupprimáltak, HIV-fertőzésben szenvedők, várandósok) azonban komoly veszéllyel kell számolni a parazitával való fertőződés esetén. A megbetegdés különösen várandósság alatt kockázatos, komoly károsodásokat okozhat a magzatban.

 

A toxoplazmózis-fertőzésen való átesés élethosszig tartó védettséget biztosít. 

 

A toxoplazmózis főbb tünetei

A fertőzés egészséges embereknél a legtöbb esetben tünetmentes, esetleg influenzaszerű tüneteket (láz, megduzzadt nyirokcsomók, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom) okoz. Leggyakoribb tünete a kétoldali, fájdalmatlan nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodás. Ezek a tünetek általában maguktól elmúlnak, és csak tüneti kezelést igényelnek.

 

A legyengült immunrendszerű embereknél a fertőzés azonban súlyosan érintheti a szerveket, így komoly tüneteket okozhat.

 

Súlyosabb lefolyás esetén jelentkező tünetek lehetnek:

 

 • fejfájás,
 • koordinációs zavarok,
 • zavartság,
 • rohamok,
 • tüdőgyulladásra emlékeztető, tüdőt érintő tünetek,
 • szívburok-gyulladás (pericarditis),
 • szaruhártyagyulladás, ami homályos látást okoz.

 

A várandósság alatti toxoplazmózis-fertőzés magzatkárosodásokat okozhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha felmerül a toxoplazma-fertőzés gyanúja, és valami miatt immungyenge állapotban van (HIV/AIDS, kemoterápia, szervátültetés stb.), vagy várandós, esetleg várandósságot tervez, mielőbb vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, kezelőorvosával vagy szülész szakorvosával.

 

Fontos! A súlyos toxoplazmózis-fertőzés (homályos látás, zavartság, koordinációs zavarok) azonnali orvosi ellátást igényel.

 

A toxoplazmózis kiváltó okai

A toxoplazmózist a Toxoplasma gondii egysejtű parazita okozza. Bár a parazita a legtöbb állatot képes megfertőzni, jellemzően a szabadba kiengedett házimacska ürüléke és a nyers hús terjeszti a fertőzést. 

 

A fertőzés többféle módon is történhet:

 

 • nyers hús fogyasztása vagy kezelése útján,
 • ha kertészkedés után nem mos kezet,
 • mosatlan gyümölcsök vagy zöldségek által,
 • macskaürülékkel való kapcsolat útján,
 • pasztőrözetlen és forralatlan tej fogyasztása által.

 

A fertőzés emberről emberre nem terjed (kivéve a terhes anyát és magzatát). 

 

A toxoplazmózis lehetséges szövődményei

Megfelelő immunműködés esetén a betegség nem jár szövődményekkel, gyakran észrevétlen is marad. Néha ilyen esetben is okozhat szemfertőzést, ami kezeletlenül akár vaksághoz is vezethet. Immunszupprimált, illetve különböző immunrendszeri betegségek esetén azonban életet veszélyeztető szövődmények is felléphetnek.

 

Ha a fertőzés várandósság alatt következik be, az az anyánál lehet, hogy nem okoz tüneteket, azonban a magzatban fejlődési rendellenességeket (kongenitális toxoplazmózist) okozhat. A magzat megfertőződésének kockázata a harmadik trimeszterben a legnagyobb, és az elsőben a legkisebb, de minél korábban fertőződik meg a magzat, annál komolyabb károsodást szenvedhet. Sok korai fertőzés halvaszületéshez vagy vetéléshez vezet.

 

A megszületett csecsemőnél is komoly problémák léphetnek fel: idegrendszeri zavarok, belszervi rendellenességek, például rohamok, a máj és a lép megnagyobbodása, sárgaság, súlyos szemfertőzés. A tünetek ritkán jelentkeznek rögtön a születés után, a kialakuló értelmi károsodás, halláskárosodás és szemproblémák egy ideig rejtve is maradhatnak.

 

Toxoplazmózis gyanúja az anyai tünetek, illetve különböző ultrahanggal vizsgálható fejlődési rendellenesség esetén merül fel.

 

A toxoplazmózis diagnosztizálása

A betegség gyakran diagnosztizálatlan marad, mivel vagy nem is okoz tüneteket, vagy csak enyhe, influenzaszerű jelekkel jár. A pontos diagnózishoz vérből vett minta szükséges, amelyben kimutathatók a fertőzés elleni antitestek.

 

Várandósság tervezésekor is lehetőség van az anya előzetes szűrésére: amennyiben már kimutatható vérében az antitest, már átesett a fertőzésen, így nem fertőzheti meg a magzatát. Ha még nem esett át a fertőzésen, akkor különös óvatossággal kell kezelnie a fertőzés esetleges forrásait.

 

A toxoplazmózis kezelése

A legtöbb embernél nincs szükség a toxoplazmózis kezelésére. Ha azonban tünetei jelentkeznek, parazitaellenes gyógyszerek szedése szükséges, valamint tüneti szerek adása a láz és fájdalom csillapítására.

 

Ha toxoplazmózisa van, pihenjen sokat. Mivel a betegség nem adható át emberek között, nincs szükség különös elővigyázatosságra.

 

Legyengült immunrendszerű betegeknél és várandósoknál mindig szükséges a gyógyszeres terápia.

 

A toxoplazmózis megelőzése

A fertőzésen korábban át nem esett várandósok figyeljenek a fertőzés megelőzésére, ugyanis a magzatban fejlődési rendellenességeket okozhat. A korábban elvégzett ellenanyagteszt kimutathatja, hogy veszélyben vannak-e a parazitára nézve.

 

A fertőzés megelőzése érdekében kerülje a parazita forrásait:

 

 • Kertészkedéshez viseljen kesztyűt.
 • Kezelje figyelemmel a nyers húst és az elkészítéshez használt eszközöket, a vágódeszkát, a kést alaposan tisztítsa meg, mielőtt máshoz használja.
 • Ha macskát tart, mindig kesztyűben ürítse az almostálat, és tegye ezt meg naponta.
 • Ne fogyasszon forralatlan, pasztörizálatlan tejet.
 • Minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan mosson meg evés előtt.

 

Kapcsolódó tartalom: Élelmiszerbiztonság

KULCSSZAVAK
parazita  |   fertőzés  |   nyirokcsomó  |   macskaürülék  |   nyers hús  |   várandósság  |   kongenitális toxoplazmózis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít