egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A születéssel a méhen belüli életet követően az újszülöttnek gyakorlatilag azonnal alkalmazkodnia kell a méhen kívüli élethez. A megszületést követő percek döntő jelentőségűek az újszülött ellátásában. A megfelelő ellátás – vagy annak elégtelensége – akár a teljes életére kihatással lehet.

 

Az újszülöttek ellátása során a szakemberek arra törekednek, hogy az új környezethez való élettani alkalmazkodást segítsék, azonban az anya–gyermek kötődés kialakulását felesleges vizsgálatokkal ne zavarják meg.

 

Az alábbiak a minimálisan szükséges, elvégzendő szülőszobai teendőket ismertetik.

 

Teendők szülés alatt

Magyarországon az újszülöttek mintegy 9%-a koraszülött, de még az érett újszülöttek közel 10%-a is azonnali szakszerű beavatkozást igényel a születés során és azt követően. Emiatt minden szülés esetén fel kell készülni az esetleges szövődményekre, biztosítani kell a tárgyi feltételeket, és jelen kell lennie újszülött-újraélesztésben jártas személynek is.

 

A szülés alatt jelentkező szövődményes esetekben a megszületést követő másodpercekben dőlhet el az újszülött életben maradásának kérdése és további életminősége is.

 

Teendők a szülést követően

A szülést követően az újszülött állapota határozza meg a további teendőket. Amennyiben egészséges az újszülött (időre született, megfelelő a légzése és jó az izomtónusa), akkor az elengedhetetlen fontosságú bőrkontaktus kialakítása érdekében mielőbb az anya mellkasára helyezendő. Az anya mellét célszerű felszabadítani, hogy az újszülött keresőmozdulataival akár már ekkor elkezdhessen szopni.

 

A szülést követően kötelezően elvégzendő, alapvető teendők:

 

  • lehűlés elleni védelem: szárazra törlés és amennyiben szükséges, melegítés (előmelegített takaróval);
  • a köldökzsinór késői ellátása: a köldökzsinórt megszületés után nem egyből szorítják le és vágják át, hanem megvárják, amíg a pulzációja spontán csö Az elmúlt években a WHO mellett több nemzetközi ajánlás is a késői köldökzsinór-ellátás mellett foglalt állást, hiszen ez az újszülöttre számos pozitív hatással van;
  • a szem ellátása: a gonorrhoeás conjunctivitis megelőzése érdekében fertőtlenítő vagy antibiotikumos oldattal kezelik az újszülött szemét.

 

Az első és ötödik percben szükség van az újszülött állapotának, élettani funkcióinak vizsgálatára. Ezt az ún. Apgar-teszttel végzik, amely öt különböző életfunkció egyidejű figyelését jelenti: szívműködés, légzés, izomtónus, reflexingerlékenység, bőrszín. Az értékelés során minden egyes szempontra 0, 1 vagy 2 pont adható, attól függően, hogy az újszülött állapota mennyire felel meg az elvártnak (0 – nem megfelelő, 1 – részben megfelelő, 2 – megfelelő). Ebből adódóan az eredmény 0 és 10 között lehet.

 

Már a szülést követően fontos az édesanyát korai szoptatásra bátorítani: az anya első teje a kolosztrum (előtej), amely fontos szerepet tölt be az újszülött egészségének megőrzésében és immunrendszerének erősítésében. A korai szoptatás az édesanyára is jótékony hatással van: a szoptatással termelődő oxitocin hormon hatására könnyebben húzódik össze a méh, így csökkenhet a szülés utáni vérzés mértéke.

 

Az újszülött első vizsgálata

Az újszülött első orvosi vizsgálatát a szülést követő órákban el kell végezni.

 

A szükséges vizsgálatok az alábbiakból állnak:

 

  • fizikális vizsgálatok,
  • a testméretek meghatározása,
  • a kor meghatározása (gesztációs kor),
  • a fejlettség meghatározása,
  • esetleges szülési sérülések vizsgálata,
  • veleszületett fejlődési rendellenességek vizsgálata.

 

Az elvégzendő fizikális vizsgálatok: a bőr, fej, nyak, mellkas, szív, tüdő, has, hát, nemi szervek, végtagok, gerinc és csípő vizsgálata, a testjáratok átjárhatóságának ellenőrzése.

 

Teendők hazaengedés előtt

A hazaengedést megelőzően az ápolószemélyzetnek meg kell győződnie arról, hogy az anya szakszerűen ápolja és táplálja újszülöttjét. Korai hazaengedés esetén a K-vitamin-pótlás szükségességéről, valamint a szűrővizsgálatok elvégzésének módjáról az anyát tájékoztatni kell. A kötelező BCG-oltás első adagját is hazaadás előtt kapja meg a csecsemő, valamint veleszületett anyagcsere-rendellenességek irányában is történnek laboratóriumi szűrővizsgálatok.

 

Teendők a gyermekágy ideje alatt

A szülés utáni első hat hetet gyermekágyas időszaknak is szokás nevezni. Ez az az idő, amely alatt az édesanya szervezete a szülést követően regenerálódik, és visszanyeri korábbi állapotát. A hatodik hét végére rendszerint normalizálódnak a hormonszintek, megszűnik a szülés utáni természetes vérzés, visszahúzódik a has, a gátseb begyógyul.

 

A kórházi napokat követően az édesanya és az újszülött visszatérnek az otthonukba, és az elkövetkezendő időben összeszoknak, a család is idomul az új környezethez. Kialakítják a számukra kedvező új napi rutint.

 

Az új feladatok és felelősségek rengeteg kihívás elé állítják mind mentálisan, mind fizikailag az újszülöttet és családját. Azonban – mint minden emberi kapcsolat kialakításához – az anya–gyermek és az apa–gyermek kapcsolat kialakulásához is időre van szükség. Teljesen természetes, ha az anya és az apa az első pillanattól kezdve érzi a szoros kötődést, ahogyan az is, ha esetleg ennek kialakításához időre van szükségük. Az elkövetkezendő hetek erről szólnak egy új család életében.

 

Lásd még: Szülővé válás pszichológiája

 

A kezdeti időszakban a csecsemő a nap nagy részét alvással tölti, ilyenkor a szülők is megpróbálhatnak egy kicsit feltöltődni. A gyermekágyas hat hét végére a csecsemő rendszerint már ki tudja fejezni éhségét, szomjúságát, fájdalmát és egyéb érzéseit is (unalom, álmosság, boldogság). Ehhez szükséges, hogy az anya és az apa is megtanulja értelmezni a beszélni még képtelen csecsemő apró jelzéseit, és kialakuljon köztük a kommunikáció. Ebben az időszakban általában a napirend, az alvási és az étkezési szokások folyamatosan egyre kiszámíthatóbbakká válnak.

 

Fontos azonban tudni, hogy teljesen normális, ha nem megy minden tökéletesen és zökkenőmentesen ebben az időszakban. Egy új élet érkezése a családban érzelmileg és fizikailag is megterhelő, az új helyzetet a szülőknek és a kisbabának is szoknia kell. A szülés után jelentkezhetnek pszichés zavarok, hiszen a változó életkörülmények és a hormonális változások is meghatározók ebben az időszakban. Ha az édesanya nehezen birkózik meg a szülést követő megterhelő időszakkal, érdemes szakember segítségét kérni, mert az ilyen jellegű lelki problémák jól kezelhetők.

KULCSSZAVAK
szülés  |   újszülött  |   Apgar-teszt  |   szoptatás  |   előtej  |   kolosztrum  |   köldökzsinór  |   gesztációs kor  |   hazaengedés  |   gyermekágy  |   szülőszerep
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít