egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az újraélesztés a sürgősségi helyzetekben alkalmazott keringés- és légzéstámogatást – kardio-pulmonális reszuszcitációt (CPR) – jelenti; a nem lélegző vagy nem normálisan lélegző személyeken, illetve szívmegállás esetén kell alkalmazni.

 

Miért fontos az újraélesztés?

Az újraélesztés életeket menthet!

 

Az újraélesztés leggyakoribb oka felnőttek esetében a keringésmegállás, gyermekeknél az egyéb mechanizmusok miatt kialakuló oxigénhiány (hipoxia), és ennek kapcsán a szervezetben hirtelen létrejövő „savasodás” (acidosis). Mindkét esetben rendkívül fontos a gyors és szakszerű segítség, hiszen a keringési- és a légzőrendszer létfontosságú: már 3-5 perc funkciókiesés maradandó károsodást, súlyosabb esetben halált okozhat.

 

Az újraélesztés két legismertebb formája:

 

 • alapszintű – basic life support (BLS),
 • emelt szintű – advanced life support (ALS).

 

Az alapszintű újraélesztés ismerete mindenki számára fontos, hiszen bármikor adódhat olyan helyzet, amikor egyedüli segítségnyújtóként szükséges alkalmazni; az emelt szintű újraélesztést egészségügyi szakemberekből álló csapat végzi.

 

Az alapszintű újraélesztés célja a túlélési lánc aktiválása, illetve a szív és az agy vérellátásának fenntartása az ALS megkezdéséig.

 

A túlélési lánc 4 elemből áll:

 

 1. korai felismerés és segítséghívás
  • célja: a keringésmegállás megelőzése, és/vagy szakszerű segítség hívása;

 

 1. korai újraélesztés
  • célja: időnyerés az ALS-ig;

 

 1. korai defibrillálás
  • célja: a keringés újraindítása;

 

 1. újraélesztés utáni ellátás
  • célja: az életminőség visszaállítása.

 

Hol tudom megtanulni az újraélesztést?

Az interneten ma már számos oktatóanyag és -videó elérhető, de aki gyakorlatban is szeretné elsajátítani az újraélesztés alapismereteit, annak érdemes részt vennie egy tanfolyamon (több ingyenes program közül lehet választani, mint pl. az OMSZ „hősképzése”). A jogosítvány megszerzésének is feltétele az elsősegély vizsga.

 

Fontos, hogy ismereteinket rendszeresen – ideális esetben évente – frissítsük.

 

Milyen lépésekből áll az újraélesztés?

 

 

Észlelés

Miután észleljük a beteget (pl. összeesett), bizonyosodjunk meg a környezet biztonságosságáról. Veszélyt jelenthet az elektromosság, víz, mérgezés (gázok, vegyszerek), fertőző anyagok.

 

Kérjünk segítséget.

 

Szólítsuk meg a beteget, és ha nem felel, óvatosan, de határozottan rázzuk meg. Ha továbbra sem válaszol, figyeljük az életjeleket. Kitapinthatjuk a pulzust, de félrevezető lehet, ha túl szorosan nyomjuk a beteg bőrét, mert tévesen a saját pulzusunkat is érezhetjük. A beteg légzését úgy figyeljük, hogy a fejét hátrahajtjuk, az állát megtámasztjuk, így szabaddá tesszük légutait, majd a mellkasa fölé hajolva próbáljuk érezni (légzését a bőrünkön), látni (mellkasa emelkedik) és hallani, hogy lélegzik-e. Ezt 10 másodpercig figyeljük; akkor normális, ha 2 vagy több légvételt tapasztalunk ez idő alatt.

 

Ha a beteg lélegzik, de eszméletlen, akkor helyezzük stabil oldalfekvésbe, és hívjunk mentőt. A mentő kiérkezéséig folyamatosan ellenőrizzük a légzését, az életjeleit.

 

Hívás

Ha a beteg nem lélegzik, vagy nem normálisan lélegzik (10 másodperc alatt kettőnél kevesebbszer vesz levegőt), vagy légzése erőlködő, zajos, illetve szabálytalan, ritka, akkor hívjuk a 112-t, és hangosítsuk ki a telefonunkat. Ha nincs segítségünk, akkor kezdjük meg a mellkas nyomását (mellkaskompresszió, lásd lent).

 

Ha a helyszínen van másik segítségnyújtó, akkor őt kérjük meg, hogy hívjon mentőt, illetve hogy keressen a közelben defibrillátort.

 

Telefonon az alábbi információkat szükséges megadni:

 

 • saját nevünk,
 • segítségkérés a megkezdett újraélesztéshez,
 • körülmények rövid leírása,
 • helyszín.

 

Mellkaskompresszió (mellkas nyomása újraélesztés során)

A mellkaskompresszió helyes és hatékony technikája:

 

 • a szegycsont alsó 2/3-adában,
 • minimum 100/perces frekvenciával,
 • minimum 5 cm mélyen,
 • a kompressziók között teljes felengedéssel,
 • egyenletesen, minél kevesebb megszakítással ajánlott végezni.

 

Mellkaskompressziót mindenki végezhet, nem kell attól tartani, hogy a beteg bordája eltörik (törött bordával lehet élni, de mellkaskompresszió nélkül az élete forog kockán).

 

Ha van a helyszínen másik segítségnyújtó, akkor javasolt a mellkaskompressziót felváltva végezni, mivel rendkívül fárasztó művelet, és az újraélesztő fáradtsága esetén a kompresszió hatékonysága is csökkenhet.

 

A váltás úgy történik, hogy az újraélesztő hangosan számol (egy-és-két-és-há-és-négy-és…), miközben váltótársa a kezeit a beteg mellkasa fölé, kompresszióhoz alkalmas pozícióba helyezi, és a teljes felengedés után a következő kompressziót már ő végzi. A csere 1-2 percenként ajánlott.

 

A kompressziót nyújtott könyökkel, tehát nem könyökhajlításból, hanem derékból kell végezni. A helyes kéztartáshoz az egyik kézhátra tesszük a másik kezünk tenyerét, az ujjainkat összekulcsoljuk, és a kompressziót tenyerünk kéztői részével végezzük.

 

A mellkaskompresszió hatékonyságát növeli, ha a beteg kemény alapon fekszik.

 

A mellkaskompresszió helyes technikája az alábbi videóban tekinthető meg:

 

 

 

Befúvás/lélegeztetés

Szájon át történő lélegeztetés esetén a fejet kissé hátra kell dönteni, az állat megemelni, az orrot befogni, majd az illető szájába 1 másodpercen keresztül fújni a levegőt, közben figyelni a mellkasát, hogy sikeres-e a befúvás. Egymás után 2 befúvás szükséges, ami 10 másodpercig tart (ennyi ideig szüneteltethető a mellkaskompresszió). A helyes újraélesztési eljárás tehát: 30 mellkaskompresszió, majd 2 befúvás.

 

Előfordulhat, hogy befúvásra nem kerül sor, mert nem tud, vagy nem akar befújni az újraélesztő; ez esetben a mellkaskompresszió is elégséges, ami még mindig jobb, mintha semmit sem csinálnánk.

 

Az újraélesztést a segítség megérkezéséig kell végezni, vagy amíg a beteg normálisan lélegzik, illetve életjeleket mutat.

 

Defibrillálás

Amennyiben a keringésmegállás hátterében elektromos sokkolással megszüntethető szívritmuszavar áll, az újraélesztést defibrillátor használata segítheti. A korai defibrillálás jelentősen növeli a túlélési esélyeket.

 

A közterületen egyre több helyen – intézményekben, bevásárlóközpontokban, sportközpontokban – megtalálható ún. külső automata (félutomata) defibrillátort (AED) bárki használhatja. Alkalmazása egyszerű, mert a készülék utasításokkal segíti a használót. A betegre helyezett elektródák érzékelik a szívműködést, és csak indokolt esetben adnak le sokkot. Fontos, hogy a beteg az érzékelés és a sokkolás során ne érintkezzen senkivel, illetve hogy ne legyen áramot vezető közegben (pl. vízben).

 

A defibrillátorok pontos helyéről ITT, illetve az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációjából tájékozódhat.

 

A sokkolást követően azonnal el kell kezdeni (vagy folytatni) a mellkaskompressziót.

 

A defibrillátorral történő újraélesztés helyes technikája az alábbi videóban tekinthető meg:

 

 

 

Gyermekek újraélesztése

Gyermek esetében mindent ugyanúgy végzünk, mint a felnőtteknél, kivéve:

 

 • csecsemő fejét ne hajtsuk hátra, csak tartsuk semleges helyzetben;
 • az újraélesztést 5 befújással kezdjük;
 • a mellkast az egyharmadával nyomjuk le;
 • arányosabban kevesebb levegőt fújjunk be;
 • 30:2 helyett 15:2 arányú a kompresszió és a befúvás.

 

A defibrillátor 8 éves kortól alkalmazható. 1-8 éves életkor között a készüléket gyermek üzemmódba kell állítani, 1 éves kor alatt pedig egyáltalán nem használható.

 

Az újraélesztés elkerülése

Az újraélesztéshez vezető állapotok egy része megelőzhető, ezért különösen az alábbiakra kell nagyobb figyelmet fordítani:

 

 

KULCSSZAVAK
reszuszcitáció  |   mellkaskompresszió  |   befúvás  |   defibrillálás  |   ALS  |   BLS  |   túlélési lánc  |   segítség  |   112  |   mentő  |   AED  |   CPR
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít