egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az ultrahang egy képalkotó eljárás, mely hanghullámok segítségével teszi vizsgálhatóvá a belső szerveket. A vizsgálat könnyen kivitelezhető és a szervezet számára nem jár sugárterheléssel.

 

Gyermekek, várandósok, illetve sugárzásra érzékeny szervek (pl.: here, pajzsmirigy) vizsgálatánál mindenképp előnyben részesítendő. Hátránya azonban, hogy az ultrahang-nyaláb behatoló-, áthatolóképessége nagyban korlátozott. Például a csont, a hasi zsír, illetve a bélgázok lehetetlenné teszik a mélyebben fekvő, vagy általuk körülzárt területek vizsgálatát. A különböző biopsziák, mintavételezési eljárások nagy pontossággal elvégezhetők ultrahangos képalkotás alatt vezetve.

 

Az ultrahang működési elve

A hallható hangnál magasabb frekvenciájú (20kHz feletti) hangok képesek áthatolni a lágyszövetek jelentős részén; egy részüket elnyelik, más részüket visszaverik a testen belüli szövetek. A vizsgálat során használt eszköz egyrészt kibocsájtja a megfelelő frekvenciájú ultrahangnyalábot, másrészt érzékeli a kibocsájtott ultrahang különféle mértékű visszaverődését, melyből a készülék számítógépe megalkotja a vizsgált terület képét.

 

Az ultrahangvizsgálatok néhány típusa

  • Hasi ultrahang: a leggyakrabban végzett ultrahangvizsgálat, mellyel a hasűri szervekről alkotható kép. Általában fekvő, illetve oldalra fordult testhelyzetben végzik. Szinte minden esetben előírás, hogy a vizsgálat napján – a vizsgálat időpontjáig – enni-inni nem szabad. A vesék és a húgyhólyag vizsgálata esetén pedig arra kérhetik, hogy a vizsgálat előtt ne ürítsen vizeletet, ugyanis a telt hólyag könnyebben vizsgálható.
  • Terhességi ultrahang: a hasi ultrahanghoz hasonlóan történik, különösebb előkészület nélkül. Célja a magzat fejlődésének nyomon követése, az esetleges fejlődési rendellenességek kiszűrése. A várandósgondozás részeként 3 ultrahangvizsgálaton kötelező részt venni: a 11-13. héten, a 18-22. héten és a 30-32. héten.
  • Transzvaginális ultrahang: A nőgyógyászati gyakorlatban alkalmazott forma, mely többek között a méh, a petefészek és a húgyhólyag vizsgálatára alkalmas. A speciális kialakítású ultrahangfejet hüvelybe vezetik be, és a hüvelyen keresztül vizsgálják a környező területeket.
  • Echokardiográfia: a szív szerkezetének és működésének vizsgálatára alkalmazott ultrahang. Ez történhet a mellkason keresztül, ami egy egyszerű, semmilyen előkészületet nem igénylő vizsgálat.
  • Transzözofágeális szívultrahang (transesophageal echocardiography - TEE): a nyelőcsőbe vezetett speciális ultrahang, mely nagy pontosságú képet ad a szív pitvarairól. Legalább 4 órányi koplalást követően, a bal oldalon fekvő testhelyzetben végzett vizsgálat.
  • Endoszkópos ultrahang: a nyelőcső és a gyomor vizsgálatára alkalmazott vizsgálat, melyet a normál endoszkópiához hasonlóan bódításban végeznek, és egy ultrahangfejjel ellátott csövet vezetnek le a nyelőcsövön keresztül. A vizsgálat előtt nem szabad enni és inni.
  • Doppler-ultrahang: a véráramlás akadályozottságát vizsgáló módszer, amely a vér mozgásban lévő alakos elemeiről visszaverődő ultrahangokból képes információt adni a véráramlás irányáról, sebességéről. Leggyakrabban a nyaki verőerek szűkületének vagy vénás trombózisok kimutatására alkalmazzák.
  • 3 illetve 4D-ultrahang: térbeli, illetve mozgó térbeli képeket kap a vizsgálatot végző radiológus szakorvos. Leggyakrabb terhességi ultrahang vagy szívultrahang vizsgálatok során alkalmazzák.

 

A fenti felsoroláson kívül számos egyéb szerv (pl. pajzsmirigy, here, prosztata) vizsgálható ultrahanggal. A megfelelő képalkotó vizsgálat kiválasztása minden esetben a kezelőorvos feladata.

 

Az ultrahangvizsgálat menete

Az ultrahangvizsgálat előkészületei a vizsgálat típusától függenek, bizonyos esetekben szükség lehet a vizsgálat előtti koplalásra. Az ultrahang vizsgálófejet minden esetben speciális géllel kenik be, mely azért szükséges, hogy a hanghullámok könnyebben bejussanak a szervezetbe. A gél használata nélkül az ultrahangfej és a vizsgálandó testrész közötti levegő visszaverné a hanghullámokat. A vizsgálat a legtöbb esetben nem tart tovább 15-20 percnél.

 

Az ultrahangvizsgálat lehetséges szövődményei

Az ultrahangvizsgálat során hanghullámok nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Az ultrahangvizsgálat előnye a röntgen vagy CT vizsgálatokkal szemben, hogy nem járnak sugárterheléssel.

Az ultrahangvizsgálat teljesen fájdalommentes, bár némi kényelmetlenséggel járhatnak az endoszkópos, a transzözofágeális és a transzvaginális ultrahangvizsgálatok, amikor a vizsgálófejet a szervezetbe vezetik.

KULCSSZAVAK
Doppler-ultrahang  |   TEE  |   3D-ultrahang  |   4D-ultrahang  |   ultrahangvizsgálat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít