egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vízsérv (hydrocele, herevízsérv) a herezacskó duzzanata, amely akkor alakul ki, amikor a herét körülvevő burokban folyadék gyűlik össze. Előfordul, hogy a duzzanat mértéke reggelente kisebb, estére pedig nagyobb lesz.

 

Fájdalmat nem, de felnőtt férfiak esetében kényelmetlenséget okozhat. Újszülötteknél gyakori jelenség, egyéves korig általában kezelés nélkül, magától elmúlik. Idősebb korban a herezacskó fertőzéses gyulladása vagy sérülése okozhatja, ami súlyosabb esetben orvosi beavatkozást igényel.

 

A betegség egyetlen jele többnyire a fájdalommentes hereduzzanat az egyik vagy mindkét herében. Amennyiben – felnőtt férfiak esetében – a vízsérv kiváltó oka gyulladás, úgy ahhoz mérten jelentkezhet fájdalom is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A vízsérv az esetek többségében nem okoz fájdalmat, nem hordoz kockázatot, és nem igényel kezelést sem. Ennek ellenére minden herezacskó-duzzanat esetén ajánlott urológus szakorvos felkeresése, aki megállapítja a háttérben álló okokat, vagy kizárja a hasonló tünetekkel járó egyéb, akár súlyosabb betegségeket.

 

Gyermeknél tapasztalt herezacskó-duzzanat esetén ugyanez a teendő!

 

Átlagosan minden 10. csecsemőnél mutatkoznak a hydrocele jelei, ezek azonban többnyire egy éven belül kezelés nélkül elmúlnak. Ha ez nem következik be, a gyermekkel ismét orvoshoz kell fordulni, mert indokolt lehet a sebészeti beavatkozás (lásd lentebb: A vízsérv kezelése).

 

Fontos! Azonnal fel kell keresni az orvost a heréket érintő fájdalom esetén, vagy ha annak sérülését (ütés, nyomás, trauma) követő néhány órán belül duzzanat jelentkezik a szervben. A tünetek utalhatnak lágyéksérvre vagy herecsavarodásra is. Utóbbi gyors orvosi beavatkozást igényel.

 

A vízsérv lehetséges okai

A herék normál esetben már a magzati élet során leszállnak a hasüregből a herezacskóba, úgy, hogy közben a hashártyát maguk előtt tolják. A herék útja nyomán kialakuló csatorna idővel bezárul, de egyes esetekben részben vagy teljesen nyitva marad, és a hasüregben, a belek körül lévő folyadék lecsorogva megjelenik benne, majd felgyűlik a herezacskóban is. Így alakul ki a csecsemőkori vízsérv.

 

A sérvekről általánosságban külön cikkben olvashat.

 

Idősebb korban vízsérv képződhet (akár évek alatt, fokozatosan) a herezacskó sérülése vagy gyulladás (mellékhere-gyulladás, fertőző nemi betegség vagy heredaganat) következtében.

 

A vízsérv lehetséges szövődményei

A vízsérv önmagában nem veszélyes – a termékenységet sem befolyásolja –, azonban társulhat olyan alapbetegséggel, amely súlyos szövődményeket okozhat:

 

  • fertőzés vagy daganat (csökkentheti a hímivarsejt-termelést, vagy befolyásolhatja azok működését);
  • lágyéksérv (a hasfalba szorult bélhurok életveszélyes szövődményhez, ileushoz vezethet).

 

A vízsérv diagnosztizálása

A betegséget a fizikális vizsgálaton túl általában ultrahanggal diagnosztizálják.

 

Vér- és vizeletvizsgálatra is szükséges lehet a háttérben álló okok (pl. fertőzés) kizárására vagy igazolására.

 

A vízsérv kezelése

Gyermekek vízsérve gyakran magától felszívódik, nem igényel kezelést. Felnőttek esetén, amennyiben a háttérben valamilyen konkrét betegség igazolódik, fontos annak megfelelő kezelése.

 

Ha a vízsérv nem szívódik fel magától (akár gyermek, akár felnőtt esetében), akkor előfordulhat, hogy csak a műtét (hydrocelectomia) jelenthet megoldást.

 

A hydrocelectomiát általános (altatásos) érzéstelenítésben végzik. A beavatkozás során a folyadék eltávolítása érdekében bemetszést ejtenek a lágyéki redőben. A sebészi beavatkozás végleges megoldást jelent.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Szűrővizsgálati összefoglaló férfiaknak

Férfi nemi szervek

KULCSSZAVAK
herevízsérv  |   hereduzzanat  |   herezacskó-duzzanat  |   heregyulladás  |   heredaganat  |   lágyéksérv  |   hydrocelectomia  |   urológus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít