Vas és vashiány

A megfelelő vasbevitel elengedhetetlen a szervezetnek, mivel az nem tudja újonnan előállítani. A vashiány következménye, a vashiányos vérszegénység kifejezetten gyakori, de a túl magas vasszint is káros a szervezetre.

 

A felnőtt emberi szervezetben átlagosan 4000 mg vas van, ennek a negyede a májban, raktározott formában található. A szervezet folyamatosan veszít is vasat, és mivel nem tudja azt előállítani, bevitelét táplálékkal kell fedezni.

 

A vas a vérben lévő hemoglobin alkotóeleme. A hemoglobin szállítja az oxigént a sejtekhez, amely azok működéséhez elengedhetetlen. Szintén vasat tartalmaz az izomsejtekben az oxigént tároló myoglobin (lásd még: Vér és erek). A szervezetben jelen lévő vas másik része fehérjék és enzimek alkotóelemeként az anyagcsere-folyamatokban játszik fontos szerepet.

 

A vashiány tünetei, következményei

A vashiány jelei nem egyértelműek, és más állapotok vagy betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket.

 

Vashiányra utalhat:

 

  • fáradtság, gyengeség,
  • memória- és koncentrációs zavarok,
  • szédülés,
  • csökkenő teljesítmény,
  • nagyobb hajlam a fertőzésekre,
  • az állóképesség romlása,
  • gyermekeknél viselkedési zavarok,
  • csökkent szexuális késztetés.

 

A vashiány következményei többféle területet érinthetnek.

 

Kialakulhat:

 

 

A vashiányos vérszegénység enyhe esetekben nem jár nagyobb veszéllyel, de tartós, kezeletlen állapotban szívelégtelenséget, szívmegnagyobbodást, szívritmuszavarokat okozhat.

 

A vas túladagolásának tünetei, következményei

A vas túl magas szintje szintén káros az egészségre, bár ez ritkán fordul elő, mivel a szervezet korlátozza a táplálékból való felszívódást, így általában megakadályozza a túl magas szint kialakulását.

 

A vas túl magas szintjének tünetei:

 

 

A túladagolás leginkább akkor fordul elő, amikor valaki táplálékkiegészítőkkel túl sok vasat visz be. A másik ok az örökletes hemokromatózis (túl sok vas felhalmozódása a szervezetben).

 

A vas forrásai

A különböző táplálékok a vasat különböző formában tartalmazzák. Állati eredetű élelmiszerekkel a jobban felszívódó ún. hem vas vihető be, a növényi források a kevésbé jó hatásfokkal beépülő nem hem vasat tartalmazzák. Éppen ezért az állati eredetű élelmiszereket kerülőknek figyelniük kell arra, hogy nagyobb mennyiségben fogyasszák a vasat tartalmazó növényi alapanyagokat (lásd még: Vegetáriánus és vegán étrend).

 

A legjobb vasforrások:

 

  • vörös húsok,
  • sötétzöld leveles zöldségek,
  • szárított, aszalt gyümölcsök,
  • bab, borsó.

 

A vas felszívódását a C-vitamin segíti, ezért érdemes a vastartalmú ételeket magasabb C-vitamin-tartalmú alapanyagokkal egyszerre fogyasztani.

 

A vas napi ajánlott beviteli szintje

A napi ajánlott vasbevitel a nemtől és az életkortól is függ. Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek, idősek és várandósok esetében fokozott a vasszükséglet:

 

  • férfiak és menopauzán átesett nők esetében napi 12 mg,
  • menstruáló nők esetén napi 20 mg,
  • várandósság idején napi 30 mg.

 

A vashiány vérvizsgálattal igazolható. Kezelése a vas pótlásával megoldható, de ez viszonylag hosszú ideig, akár hónapokig is eltarthat, mivel a vasraktárakat is fel kell tölteni.

 

Megnövekedett igény a következő állapotokban léphet fel:

 

  • várandósság és szoptatás idején, mivel az anya szervezete az átlagosnál több vörösvértestet állít elő;
  • menstruáló nőknél, különösen azoknál, akiknél erőteljes vérzéssel jár a ciklus;
  • gyermekeknél, mivel nekik a növekedés miatt több vasra van szükségük;
  • időseknél, mivel náluk gyakoribbak a táplálkozási zavarok és a krónikus gyulladásos betegségek;
  • vegetáriánusoknál és vegánoknál, mivel ők a vas növényi, nehezebben felszívódó formáját viszik csak be táplálékkal;
  • nagyobb vérveszteség esetén.

 

Fokozott lehet a vasigény olyan betegségben szenvedőknél is, amely tápanyag-felszívódási zavarokat okoz (pl. Crohn-betegség, cöliákia), vagy étkezési zavarok esetén (pl. anorexia).

 

A dialíziskezelést kapó betegeknél szintén megnő a vasigény, mivel a veseelégtelenség csökkenti annak a hormonnak a termelődését, amely a szervezetet a vörösvértestek előállítására ösztönzi.

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk