egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vér alakos elemeit a vörösvértestek (eritrocita), a vérlemezkék és a fehérvérsejtek alkotják. A vörösvértestek 7 µm (mikrométer) átmérőjű, lapos, fánk alakú képződmények, amelyek nagy mennyiségű vörös színű fehérjét, ún. hemoglobint tartalmaznak.

 

A vörösvértestek teszik ki a vér térfogatának majdnem felét. A vér e gyakran vörösvérsejtként emlegetett alkotórészecskéi nem tartalmaznak sejtmagot, így a vörösvérsejt megnevezés valójában nem helytálló.

 

A vörösvértestek keletkezése

A vörösvértestek folyama­tosan és nagy mennyiségben képződnek a vörös csontvelőben, amely a velőűrben, illetve a csontok szivacsos állományában található. A vörös csontvelő a vérképzés őssejtjeit és különféle érettségi fokú alakjait, valamint zsírt tartalmaz. Az őssejtek sajátossága, hogy belőlük a vér számos egyéb sejtes alakjai is kialakulhatnak, így vörösvértestek is.

 

A 4-5 éves gyermekek szervezetében vörös csontvelő található a csöves csontok középső részének velőüregében és ízületi végének szivacsos állományában, valamint a lapos csontokban is. Később a vörös csontvelő egyre nagyobb mértékben elzsírosodik, és sárga csontvelővé alakul át. A csöves csontok közül a leghosszabb ideig – körülbelül a 20-as életévek közepéig – a combcsontok és karcsontok fejében marad jelen a vörös csontvelő.

 

A vörösvértestek képződése (eritropoézis) körülbelül egy hétig tart. A csontvelőben az őssejtek először éretlen vörösvértestekké (retikulocita), majd végül érett vörösvértestté alakulnak. Az éretlen vörösvértestek egy része kijuthat a csontvelőből a vérkeringésbe, ahol a keringő vörösvértestek körülbelül 1 százalékát teszik ki.

 

A vörösvértestek képtelenek az önálló mozgásra, a vérárammal sodródnak. Átlagos élettartamuk 120 nap. Ezt követően a vörösvértestek lebomlanak a lépben, a bennük lévő hemoglobin vastartalma pedig szinte teljes mértékben újrahasznosul. A vörösvértestek képződésének szabályozásában fontos szerepet játszik a vese, valamint a máj által termelt hormon, az ún. eritropoetin.

 

A vörösvértestek keletkezéséhez számos egyéb anyagra is szükség van. Ezek közé tartozik a vas, a B12-vitamin, a folsav, a C-vitamin, a riboflavin és a réz. Ezek hiányában a vörösvérsejtek lassan és nem megfelelő módon termelődnek, ennek következtében deformálódhatnak, és képtelenné válnak élettani szerepük betöltésére (lásd lejjebb).

 

A vérképzés magzati korban először a szikhólyag falában zajlik, majd a várandósság második hónapjától a magzat májában, később a lépében is. A terhesség hetedik hónapjától kizárólag a vörös csontvelőben termelődik vér. Felnőttkorban a vérképzés a koponyatetőben, a bordákban, a szegycsontban és a medencében történik. Ugyanakkor az emberi élet során a vörös csontvelő tömege szinte állandó: mintegy 1-1,5 kg-ot tesz ki.

 

A vörösvértestek feladata

A vörösvértestekben található hemoglobin létfontosságú szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. Feladata az oxigén szövetekbe való szállítása, valamint a keletkezett szén-dioxid visszajuttatása a tüdőbe. A hemoglobinszintézis zavarai közé tartozik a vashiány, a thalassaemiák, valamint a vérben jelen lévő kóros hemoglobinok okozta hemoglobinopátia.

 

Minderről további részletek Anémia (Vérszegénység) és a Vérképzési zavarok cikkekben olvashatók.

 

A vörösvértestek mennyisége

A szervezet állandó keringő vörösvértestszámot igyekszik fenntartani. Ezt az elöregedett (120 napos) vörösvértestek folyamatos eltávolítása és az új vörösvértestek termelése révén éri el. A vörösvértestek száma férfiaknál 4,5-5,9 millió/mm3, nőknél 4,0-5,6 millió/mm3. Ez az egyensúlyi állapot akkor bomlik meg, ha valamilyen okból fokozott vörösvértestvesztés vagy csökkent vörösvértest-képződés történik.

 

Fokozott vörösvértestvesztést okozhat a heveny vagy idült vérzés, illetve az érpályán belül végbemenő vörösvértest-pusztulás (hemolízis). Ezt a veszteséget a szervezet a vörösvértestek képződési sebességének gyorsításával ellensúlyozza. Ekkor a keringő éretlen vörösvértestek száma és aránya addig emelkedik, amíg az egyensúly helyre nem áll, vagy a csontvelő a kapacitásának határához nem ér.

 

Az éretlen vörösvértestek száma is emelkedik olyan kóros állapotokban, amikor a csontvelő fokozott vérképzésre kényszerül (vérveszteség, emésztőrendszeri vérzés stb.).

 

A vörösvértestek magas száma veleszületett szívbetegségre, kiszáradásra, tüdőbetegségre vagy a csontvelő túltengésére utalhat. Túlzott vörösvértest-termelést idézhet elő az eritropoetin fokozott termelődése, egyes idült betegségek (például a polycythaemia vera nevű ritka betegség) és a dohányzás is.

 

Az alacsony vörösvértestszám többek között vérszegénységet, vérzést, vesebetegséget vagy a csontvelő működésének elégtelenségét jelezheti. Az alacsony szint utalhat hiányos vas-, folsav-, B12- és B6-vitamin-bevitelre is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben gyakran tapasztal más okkal nem magyarázható fáradtságot, forduljon háziorvosához, aki a vér laboratóriumi vizsgálatát, szükség esetén egyéb vizsgálatokat is fog kezdeményezni.

 

Ha a környezetében bárkinél ájulást, légszomjat vagy a tudatállapot megváltozását észleli, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A vörösvértestek gyermekkori és várandóssággal kapcsolatos vonatkozásai

A vér alakos elemeinek értéke az életkortól függően változik. Az újszülöttek vérében magas a vörösvértestek százalékos aránya és a hemoglobin mennyisége, ami 2-3 hónapos korra nagymértékben csökken. Ez az élettani jelenség a magzati hemoglobint tartalmazó vörösvértestek pusztulásával magyarázható (fiziológiás, azaz élettani csecsemőkori vérszegénység). A felnőttkorra jellemző élettani értékeket körülbelül 12 éves korra érik el a gyermekek.

 

A várandósság ideje alatt a vörösvértestek csökkent száma észlelhető a testfolyadékok térfogatának élettani növekedése miatt.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Teljes vérkép

Vércsoportok

Vas és vashiány

KULCSSZAVAK
eritrocita  |   reticulocita  |   vörös csontvelő  |   eritropoézis  |   eritropoetin  |   vérszegénység  |   anémia  |   hemolízis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít