egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vese egy páros, nagyjából 150 gramm tömegű, 10-12 centiméter nagyságú szerv, a vizeletkiválasztó rendszer része.

 

A hasüregben helyezkedik el, hátul, az úgynevezett retroperitoneumban (a hashártya mögött), a gerinc két oldalán, a bordakosár védelmében (a 12. borda magasságában). A jobb vese általában valamivel lejjebb helyezkedik el a balhoz képest.

 

A vese számos funkciója közül a legalapvetőbb a szervezet vízben oldódó káros, fölösleges anyagainak kiválasztása (méregtelenítés) a vizelettel, azonban emellett más, a szervezet homeosztázisának fenntartását szolgáló feladata is van.

 

A vese felépítése

A vese babszem alakú, nagyjából 150 grammos szerv. Állománya két részre osztható: kéreg- és velőállományra.

 

Mindkét vese egyenként kb. 1 millió nefronból (a vese apró működési egysége) épül fel, amelyek elsősorban a káros anyagok, a víz, az ionok és egyéb vegyületek kiválasztásáért, illetve visszaszívásáért felelősek.

 

A vesén percenként 1 liter vér áramlik át. A veseartériákon keresztül érkezik a vesébe a vér, és onnan a vesevénákon keresztül távozik. Az artériák és a vénák között helyezkednek el az apró érgomolyagok, ahol a vér „átszűrése” történik.

 

A vizelet a vesemedencéből a húgyvezetéken keresztül a húgyhólyagba jut (lásd: Húgyhólyag működése), ahol tárolódik, végül a húgycsövön keresztül vizeletürítés útján távozik.

 

A vese funkciója, szerepe

A vesék helyes működése nélkülözhetetlen az élethez.

 

A vesén átfolyó vérből percenként 120 ml szűrlet (fehérjementes vérplazma) képződik (ez napi 170 liter szűrletet jelent), amelyből a vízvisszaszívás következtében napi 0,5-2,4 liter vizelet képződik. A képződött vizelet steril.

 

A vese számos funkcióval segíti a szervezet homeosztázisának fenntartását.

 

 • Kiválasztás. A szervezetbe bevitt, illetve a szervezetben képződött káros anyagok eltávolítása a szervezet számára felesleges vízzel vizelet formájában.
 • Vérnyomás-szabályozás a renin–angiotenzin–aldoszteron-rendszer által.
 • A vörösvértest-képződés elősegítése. A vörösvértestek képződését serkentő eritropoetin nevű hormont a vese termeli.
 • Az egészséges csontanyagcsere elősegítése. A vesében válik előanyagából aktívvá a D-vitamin, amely elengedhetetlen az egészséges csontanyagcsere fenntartásához.
 • A szervezet ionkoncentrációjának (nátrium-, kalcium-, kálium-, foszfát-, magnézium-, kloridion) és egyes vegyületek (glükóz, aminosavak) koncentrációjának szabályozása. A vese képes az apró vesecsatornákon keresztül kiválasztani és visszaszívni ionokat és bizonyos vegyületeket a szervezet szükségletei szerint. A kiegyensúlyozott ionháztartás rendkívül fontos az ideg- és az izomműködés szempontjából.
 • A sav-bázis egyensúlya fenntartása. A vesén keresztül ürül a savas kémhatású hidrogénion (H⁺), valamint a szervezet sav-bázis állapotától függően ürít vagy szív vissza hidrogén-karbonátot (HCO3⁻).

 

A vese működését nagymértékben meghatározza az ozmotikus nyomás (a szűrletképződés hajtóereje). Az ozmotikus nyomást számos tényező (vegyület-, ionkoncentráció) befolyásolja, és kihatással van a vízvisszaszívás mértékére.

 

Cukorbetegség esetén a megnövekedett vércukorszint fokozott ozmotikus hatást eredményez, ennek következtében a víz ürítése megnő. Ez az oka az egyik legjellegzetesebb tünetnek, a gyakori vizeletürítésnek és a megnövekedett vízigénynek (erős szomjúságérzet).

 

A vízhajtó gyógyszerek is ezt az ozmotikus hatást hivatottak befolyásolni.

 

A veseműködés vizsgálata

A veseműködés vizsgálatának legalapvetőbb eszköze a vizelet- és vérvizsgálat (lásd: Vesefunkciós laborvizsgálatok), ezen belül legfőképp a vérből a kreatinin meghatározása és az abból számított GFR (glomeruláris filtrációs ráta) érték, a karbamid-, fehérje-, elektrolitszint, illetve a vizeletből a kreatinin, karbamid, húgysav, albumin értékének, a vizelet fajsúlyának, pH-jának, cukor, vér, genny, baktériumok jelenlétének vizsgálata.

 

Élettani esetben a vizelet nem tartalmaz cukrot és fehérjét.

 

Ha a vérben a kreatininszint magas, az a veseműködés lassulására, beszűkülésére utal.

 

A vizeletalbumin vizsgálata képes kimutatni a korai stádiumú krónikus vesebetegséget.

 

A tájékozódást segíti a vércukormérés is, hiszen cukorbetegség esetén fokozottabban kell ügyelni a vese normális működésére (lásd még: Vércukorszint-vizsgálatok).

 

Kiegészítő vizsgálatként a rendszeres vérnyomásmérés is rendkívül fontos.

 

Krónikus vesebetegség kezdeti stádiumában a beteg általában tünetmentes, ezért fontos a veseműködés rendszeres ellenőrzése, akár tünetek hiányában is, különösen a rizikócsoportba tartozó személyeknél (lásd alább).

 

A veseműködés zavarai

Nagyjából minden tizedik európai ember csökkent vesefunkcióval él. A vese működésében bekövetkező zavar gyakran lassan, csendesen (tünetek nélkül), évek alatt alakul ki. Kiemelten fontos a korai diagnosztizálás, hiszen így megfelelő életmódváltással, diétával és gyógyszerekkel megelőzhető a vesék további károsodása.

 

A krónikus vesebetegség esetén kialakult károsodás sajnos már visszafordíthatatlan, ezért fontos, hogy figyeljünk veséink egészségére.

 

Vesebetegség kialakulásának szempontjából rizikócsoportba tartozók lehetnek:

 

Vesebetegségre utaló tünetek

Vesebetegségre utalhatnak az alábbiak:

 

 

Krónikus vesebetegség

Krónikus vesebetegséghez számos kórállapot vezethet:

 

 

Kezeletlen krónikus vesebetegség esetén a vesefunkció csökkenése következtében vérszegénység (anémia), magas vérnyomás jelentkezhet, valamint megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata és az abból adódó korai halálozás.

 

A vesebetegségek veseelégtelenséghez vezethetnek, amely súlyos esetben (15 ml/perc alatti GFR esetén) dialízist vagy vesetranszplantációt igényelhet.

 

Egyéb vesebetegségek

A vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) bakteriális eredetű betegség, amely leggyakrabban húgyúti eredetű felszálló fertőzés eredménye. A heveny (akut) probléma kellemetlen tünetekkel, komoly fájdalommal jár, és azonnali kezelést igényel.

 

A veserák a vesében jelentkező rosszindulatú daganatos elváltozás, amely más szervekre is áttétet adhat.

 

A Wilms-tumor (más néven nephroblastoma) a magzati sejtekből kiinduló, gyermekkorban kialakuló rosszindulatú vesedaganat.

 

A vesekövek kemény, kristályos, ásványi sókból álló lerakódások a vesékben. Tünetek akkor jelentkeznek, ha a kő elmozdul a helyéről, és a húgyvezetékbe (a vesét a húgyhólyaggal összekötő csőbe) kerül. Itt elzáródást okozhat, akadályozva a vizelet útját.

 

Mit tehetünk veséink egészségéért?

A vesék egészsége érdekében az alábbi javaslatokat érdemes betartani:

 

 • Rendszeresen ellenőriztesse a veséjét és a veseműködését.
 • Ne dohányozzon (a dohányzás a vesedaganatok kockázatát 50%-kal növeli).
 • Kerülje a fájdalomcsillapítók túlzott használatát (pl. az ibuprofentartalmú gyógyszereket).
 • Rendszeresen mérje a vérnyomását.
 • Ha magas a vérnyomása, kezeltesse (angiotenzinkonvertálóenzim-gátlók – ACE-gátlók, angiotenzinreceptor-blokkolók – ARV).
 • Mérsékelje a sóbevitelt (az ajánlott napi nátriumbevitel 5-6 gramm, azaz kb. egy teáskanálnyi).
 • Rendszeresen sportoljon (legalább 20 perc séta naponta).
 • Igyon elegendő mennyiségű vizet (10 testtömegkilogrammonként kb. 0,4 dl víz szükséges, azaz pl. egy 60 kilós embernél napi 2,4 liter).
 • Húgyúti fertőzését mihamarabb kezeltesse.
 • Legalább félévente/évente ellenőrizze a vércukorszintjét.
 • Cukorbetegség esetén tartsa a megengedett tartományban a vércukrát.

 

Érdekesség

Cukorbetegség esetén a vér glükózkoncentrációja olyan nagy mértékben megnőhet, hogy a vese glükózvisszaszívó képességét meghaladja (> 11 mmol/liter). Ebből adódik, hogy régen az orvosok a vizelet cukros íze alapján diagnosztizálták a cukorbetegséget.

 

KULCSSZAVAK
vizelet  |   kiválasztás  |   méregtelenítés  |   nefron  |   húgyhólyag  |   húgycső  |   szűrlet  |   ozmotikus nyomás  |   vízvisszaszívás  |   homeosztázis  |   ionháztartás  |   sav-bázis egyensúly  |   vörösvértest  |   vérnyomás  |   vércukor  |   szomjúság  |   vízhajtó  |   GFR
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít