egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vizuális hó szindróma ritka neurológiai tünetegyüttes, melynek hatására mozgó pontok jelennek meg az egész látótérben, mintha a beteg egy rosszul hangolt televízió képernyőjén vagy hóesésen keresztül látná a világot.

 

Más tünetek is kísérhetik, mint például szédülés, fénykerülés. A betegségre egyelőre nincs gyógymód.

 

A vizuális hó szindróma főbb tünetei

A betegség fő tünete, hogy a látótér egészén kis pontok jelennek meg, melyek a hóeséshez hasonlatosak. Ezek általában fekete-fehérek, de van, akinél színesek vagy áttetszők. A látás zavara az enyhétől a súlyosig terjedhet, akár mindennapi tevékenységeket is akadályozhat. A tünet legtöbbször félhomályban jelentkezik.

 

Gyakori kísérőtünetek:

 

  • különféle méretű és formájú felvillanó foltok a látótérben,
  • egy korábban látott kép látótérben maradása,
  • fényérzékenység,
  • látásproblémák sötétben,
  • migrén,
  • fülcsengés,
  • szédülés.

 

A tünetek gyakran már gyerekkortól fennállnak, de megjelenhetnek fejet ért trauma, egyes fertőzések vagy bizonyos gyógyszerek szedése után is.

 

Az alkohol- és droghasználat időlegesen felerősítheti a tüneteket.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha változást észlel látásában, forduljon háziorvosához vagy keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelést.

 

A vizuális hó szindróma kiváltó okai

A betegség kiváltó okai egyelőre nem tisztázottak. A tüneteket valószínűleg az okozza, hogy az agy nem megfelelően dolgozza fel a szemből érkező ingerületeket, amit okozhat az idegsejtek nem elégséges vagy túl intenzív működése is.

 

A betegség sokkal gyakrabban fordul elő azoknál, akik rendszeresen szenvednek migrénes panaszoktól, továbbá a fiatalabb korosztályban is gyakoribb az előfordulása.

 

A vizuális hó szindróma diagnosztizálása

 

A megfelelő diagnózis felállítása szemészeti, neurológiai és fizikális vizsgálat után történhet meg. A betegség megállapításához az szükséges, hogy a tünetek legalább 3 hónapig fennálljanak.

 

A vizuális hó szindróma ritka jelenség, ezért előfordul, hogy nem megfelelő diagnózis születik. Könnyen összetéveszthető a migrénes aura állandósult jelenlétével – az elkülönítés fontos ismérve, hogy a vizuális hó szindróma nem kötődik migrénepizódhoz és a pontok statikusak, nem mozognak a látótérben. Ezen kívül a migrénes aura által okozott foltok elmúlnak, míg a vizuális hó szindróma foltjai nem. A diagnózis kritériuma közé tartozik, hogy az orvos kizárja a más, hasonló tüneteket okozható szemészeti kórképeket is.

 

A vizuális hó szindróma kezelése

A betegségnek egyelőre nincsen hatékony kezelési módja, a tünetek egyes esetekben gyógyszeres kezeléssel mérsékelhetők. A migrénre adott gyógyszerek nem hatékonyak.

 

Mit tehet otthon?

A tünetek erősségétől függően orvosa dönt arról, hogy vezethet-e autót. Kerülje az alkohol- és drogfogyasztást, mert az erősítheti a tüneteket.

 

A vizuális hó szindróma megelőzése

A betegség oka nem ismert, ezért megelőzésének módja sem ismeretes.

KULCSSZAVAK
látás  |   látászavar  |   migrén  |   látótér
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít