egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vitiligo egy krónikus, nem fertőző, jelenleg gyógyíthatatlan bőrbetegség, amely során fehér foltok jelennek meg a test bármelyik területén, de leginkább a kezek, az arc, a nyak és a hajlatok érintettek. A fehér foltok kialakulásának oka a bőr pigmentjét, a melanint termelő sejtek eltűnése vagy rossz működése az érintett bőrterületen.

 

A vitiligonak két fajtája van: a szegmentális vitiligo és a nem szegmentális vitiligo. Nem szegmentális vitiligo során a foltok a test mindkét oldalán szimmetrikusan jelennek meg, ez a gyakoribb forma. A ritkább forma a szegmentális vitiligo, amikor a foltok csak egy testrészt érintenek. Ennek előfordulása gyerekkorban gyakoribb.

 

A vitiligo főbb tünetei

A vitiligo általában sápadt foltként kezdődik, mely fokozatosan fehéredik ki. A folt közepe fehérebb lehet, mint a szélső részek. Amennyiben sok vérér fut az adott bőrterület alatt, a folt inkább rózsaszínes, mint fehér. A folt széle lehet sima vagy szabálytalan. A széli részeknél a bőr néha piros, gyulladt vagy barnás elszíneződés (hiperpigmentáció) jelenhet meg.

 

A tünetek kiterjedése esetenként változhat: néhány embernél csak kevés, apró folt jelenik meg, míg másoknál nagy, összefüggő területek alakulnak ki. A tünetek sötétebb bőrű emberekben látványosabbak, és a foltok idővel nőhetnek is.

 

Leggyakrabban a következő területeken jelennek meg a foltok:

 

  • szem és száj körül;
  • ujjakon vagy a csukló bőrén;
  • hónalj bőrén;
  • ágyékon;
  • nemi szerveken;
  • száj- vagy orrnyálkahártyán.

 

A vitiligo a hajas fejbőrön vagy az arcszőrzeten, szakállon is kialakulhat. Ilyenkor a folt felett a haj, illetve a szőrzet is szürke vagy teljesen fehér a melanin hiánya miatt.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha bőrén fehér foltok jelentek meg, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelőt.

 

A bőrgyógyászati szakrendelés beutaló nélkül látogatható.

 

A vitiligo lehetséges kiváltó okai

A bőr pigmentje a melanin, ez határozza meg a bőr színét. Minél több termelődik belőle, annál sötétebb a bőr. A melanint a bőrben található melanocita nevű sejtek termelik. Vitiligoban ezek a sejtek nem termelnek elég melanint, vagy teljesen eltűnnek az adott testrészről.

 

A nem szegmentális vitiligo rizikófaktorai:

 

 

A vitiligot kiválthatják továbbá:

 

  • érzelmileg megterhelő események, például szülés;
  • bőrsérülés, például napégés vagy vágások;
  • bizonyos kémiai anyagoknak való kitettség.

 

A vitiligo hátterében álló folyamat részleteiben még nem ismert, a nem szegmentális vitiligo feltételezhetően autoimmun betegség. Az immunrendszer ilyenkor összetéveszti a melanocitákat a kórokozókkal és elpusztítja azokat. A szegmentális vitiligot a bőr idegvégződéseiből felszabaduló anyagok okozzák, melyek mérgezőek a melanociták számára.

 

A vitiligo lehetséges szövődményei

A vitiligoval fedett bőr könnyen leéghet a napon, ami fájdalmas bőrgyulladással járhat. Emellett a vitiligo – a bőrelváltozás kiterjedésétől és jellegétől függően – komoly lelki teher is lehet az érintettek számára; önbizalomhiánnyal, önértékelési problémákkal járhat. Ilyen esetekben pszichológus szakember vagy támogató csoportokhoz való csatlakozás segíthet.

 

A vitiligo növeli a részleges halláscsökkenés (hypoacusis) és a szem középső rétege gyulladásos megbetegedésének (uveitis) kockázatát.

 

A vitiligo diagnosztizálása

A bőrgyógyász kikérdezi a beteget az esetleges családi halmozódásról, előfordult-e közeli családtagokban vitiligo vagy bármilyen autoimmun betegség, megsérült-e korábban az érintett bőrterület (napégés, kiütés, vágás), könnyen leég-e, kipróbált-e már valamilyen kezelést. Ezután a fehér foltokat is megvizsgálja. UV-lámpával, sötét szobában is történhet a foltok vizsgálata.  

 

Mivel a nem szegmentális vitiligo más autoimmun betegségekkel társulhat, ezért egyéb belgyógyászati vizsgálatokra is sor kerülhet.

 

A vitiligo kezelése

A jelenlegi kezelési módszerekkel tartós eredmény általában nem érhető el, és a betegség terjedése sem akadályozható meg. Helyileg alkalmazandó szteroid krémekkel, kenőcsökkel részben megállítható a foltok növekedése, és visszaállítható az eredeti bőrszínhez hasonló állapot. A kezelés mellékhatásaként azonban a bőr elvékonyodhat, fokozott szőrnövekedés tapasztalható, striák, kitágult hajszálerek, pattanások jelenhetnek meg.

 

Kozmetikai szerekkel (korrektor, alapozó) a fehér foltok elfedhetők. Kaphatók olyan alapozók is, melyek fényvédőt is tartalmaznak. 

 

Fotokemoterápia (PUVA vagy UV-B) is használható nagy kiterjedésű vitiligo esetén, ha a kenőcsök nem használnak. Ha a testfelszín több mint fele vitiligoval érintett, depigmentációval (színezéssel) az egészséges bőr a foltokhoz fehéríthető.

 

Súlyosabb esetekben a bőrgyógyász írhat fel az immunrendszer működését gátló készítményeket is.

 

Mit tehet vitiligo esetén?

A fehér foltok napégésre sokkal hajlamosabbak, így ajánlott magas, legalább 30 SPF-tartalmú fényvédőt használni. 

 

Használjon magas faktorszámú (SPF 30+) fényvédőt a napfénynek kitett testrészeken, és ajánlott a D-vitamin szedése is. Lásd még: Napégés és fényvédelem

 

Ha lelkileg megviseli a betegség, kérje szakember segítségét, lehetőség szerint forduljon pszichológushoz. Ne készíttessen tetoválást, mivel az újabb folt kialakulásához vezethet!

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

Nyári haj- és bőrvédelem

Bőrproblémák

KULCSSZAVAK
vitiligo  |   bőrbetegség  |   fehér foltok  |   napégés  |   autoimmun betegségek
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít