Vastartalmú élelmiszerek

A vashiány világszerte a leggyakoribb táplálkozási rendellenesség. A vasat szervezetünk nem tudja előállítani, de kiegyensúlyozott táplálkozás esetén általában nincs szükség célzott pótlására.

 

A vas szerepe a szervezetben

A vas (Fe – ferrum) szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Fontos, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű legyen belőle, mert hiánya esetén vérszegénység (anémia) alakulhat ki. A vas a vörösvérsejtek képződéséhez alapvető fontosságú alkotóelem.

 

A vas további szerepe szervezetünkben:

  • A mioglobin alkotóeleme, amely az izomzat működéséhez nélkülözhetetlen oxigénkötő fehérje;
  • fontos szerepet tölt be a testi növekedésben;
  • nélkülözhetetlen a megfelelő idegrendszeri fejlődéshez;
  • számos élettani folyamatban elengedhetetlen a jelenléte (DNS előállítása, biológiai oxidáció, számos anyagcsere-folyamat).

 

A vas esszenciális elem, azaz a szervezet képes tárolni, de előállítani nem, ezért a táplálékból kell beszerezni a szükséges mennyiséget, különben vashiány alakul ki.

 

A vashiányt a legtöbb esetben az egyoldalú táplálkozási szokások okozzák. A húsmentes diéták fokozhatják a kockázatát, ezért ilyenkor nagyobb figyelmet kell fordítani az egyéb magas vastartalmú ételek fogyasztására, illetve a felszívódást segítő C-vitamin és folsav elegendő mennyiségére.

 

Vasat tartalmazó élelmiszerek

Nagy mennyiségű vasat tartalmazó élelmiszerek:

 

  • hús és belsőség: pulyka, csirke, marhahús, sovány sertéshús, bárány, illetve a máj, különösen a kacsamáj, amelyek a húsféléknél is magasabb vastartalommal rendelkeznek;
  • halak és a tenger gyümölcsei: különösen a garnélarák, tonhal, szardínia, osztriga, kagyló, valamint a fekete és vörös kaviár;
  • tojás: vashiány esetén érdemes a tojássárgáját a fehérje nélkül fogyasztani, mert a fehérjében a vas felszívódását gátló anyagok vannak;
  • gabona- és kenyérfélék: különösen hasznos a zabpehely, a hajdina, a hántolt árpa, a rozs, a búzakorpa (minden száz grammja 16 milligramm vasat tartalmaz, ami egy felnőtt számára elegendő napi mennyiség);
  • hüvelyesek, zöldségek, zöldek: borsó, bab, spenót, lencse, karfiol, brokkoli, sütőtök, répa, spárga, kukorica, édesburgonya, újkrumpli, vargánya;
  • bogyók és gyümölcsök: fekete áfonya, szeder, ribizli, szilva, alma;
  • magok és diófélék: mogyoró, szezámmag, tökmag, lenmag és diófélék;
  • szárított gyümölcsök: füge, aszalt szilva, mazsola, szárított sárgabarack;
  • álgabonák: a gluténmentes quinoa, amaránt, köles.

 

A vas felszívódása

A vas felszívódását az alábbi tényezők nagyban befolyásolják:

 

  • minél több vas van jelen a szervezetünkben, annál kevesebb tud hasznosulni az elfogyasztott ételekből;
  • a C-vitamin és a folsav mennyisége;
  • az állati eredetű vasforrások jobban hasznosulnak, mint a növényi eredetűek;
  • felszívódást gátló élelmiszerek: pl. csersavak (teák), fitátok (gabonafélék), oxalátok (sóska, spenót).

 

A vashiány tünetei

Vashiány esetén szervezetünk azonnal jelez az alábbi tünetekkel:

 

  • kimerültség, fáradtság, gyengeség,
  • szédülés,
  • fejfájás,
  • étvágytalanság,
  • memória- és koncentrációzavar,
  • gyermekeknél lassabb fizikai és mentális fejlődés (tanulási nehézségek, esetleg viselkedési problémák),
  • a testhőmérséklet szabályozásával kapcsolatos problémák (hidegérzet),
  • sápadtság,
  • szabálytalan szívverés, légszomj,
  • nyelési zavarok,
  • csökkent nemi vágy,
  • alacsony immunitás, hajlam a fertőző betegségekre,
  • fokozott hajhullás,
  • száraz bőr,
  • törékeny köröm,
  • visszatérő szájnyálkahártya-fertőzések.

 

A vashiány lehetséges okai

A vashiány hátterében számos ok meghúzódhat, ezek közül néhány fontosabb:

 

  • táplálkozási hiányosságok;
  • a szervezet megnövekedett vasszükséglete ( gyermekkor, aktív sportolás, menstruáció, várandósság, szoptatás, műtétek után);
  • felszívódási zavarok (pl. lisztérzékenység esetén vagy gyomorműtétet követően);
  • gyógyszer mellékhatásai;
  • vérzéssel járó betegségek, sérülések.

 

Vaspótlás étrend-kiegészítővel

Ha nem bizonyul elegendőnek az élelmiszerekből bevitt vas, akkor segítséget nyújthatnak az étrend-kiegészítők is, de fontos tudni, hogy míg egyes vitaminok és nyomelemek hozzájárulnak a vas felszívódásához, mások gátolják. A felszívódását elősegíti például a C-vitamin, de például a magnézium és a vas bevétele között legalább két órának el kell telnie, illetve a hormonkészítmények és az antibiotikumok gátolják a felszívódását.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A hiányállapot következményeként fellépő vérszegénység tüneteinek hátterében súlyos betegség is állhat (pl. emésztőrendszeri daganat), ezért ha tapasztalja a betegség jeleit, mindenképpen forduljon háziorvosához.

A vashiányt laborvizsgálattal lehet igazolni: hiány esetén a vörösvértestek hemoglobintartalma és mérete kisebb a normálisnál.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk