egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vércukorszint-vizsgálatokat minden esetben a cukorbetegség (diabetes mellitus) szűrésére, illetve monitorozására alkalmazzák.

 

A vércukorszint-vizsgálat során a vérben lévő glükózkoncentrációt mérik. A glükóz egy monoszacharid, amelyből a szervezet energiát nyer. Szintje a vérben a táplálkozást követően megemelkedik, majd pedig az inzulin hormon hatására a különböző szervek felveszik a glükózt a vérből, és energiává alakítják vagy feltöltik vele energiaratáraikat.

 

A vizsgálatot végezhetik éhgyomorra, illetve cukorterhelést követően (orális glükóztolerancia-teszt, OGTT). Az éhomi vércukorszint-vizsgálat jelentősége, hogy míg egészséges személyben a táplálkozást követő „éhezés” szakaszban a vércukorszint rövid időn belül visszaáll a 3,5–5,5 mmol/l normálértékre, addig cukorbetegséget megelőző állapotban, illetve kialakult cukorbetegség esetén az éhomi vércukorszint is magasabb. Ilyen formában az éhomi laborvizsgálat az „alapbeállítást” ellenőrzi. Ezzel szemben a cukorterheléses vizsgálat a glükóz vérből történő felvételének időbeli alakulását vizsgálja „táplálkozás” után.

 

További lehetőség a HbA1c-érték vizsgálata, ez az elmúlt 3 hónap vércukorértékeiről nyújt információt. A HbA1c-vizsgálatra általában a cukorbetegség alakulásának, a gyógyszeres terápia hatékonyságának ellenőrzése miatt kerül sor.

 

A glükózkoncentráció mérése vénából vett vérből, illetve ujjbegyből nyert vérmintából is elvégezhető.

 

A vércukorszint-vizsgálatot megelőzően

Mind az éhomi, mind a cukorterheléses vércukorvizsgálat esetén a vizsgálat előtt 8-10 óráig az evést mellőzni kell, emellett gyümölcsleveket, cukrozott üdítőitalokat, cukros teát, mézet vagy kávét sem szabad fogyasztani.

 

A vércukorvizsgálat indikációi

  • Cukorbetegség rizikója. Vércukorvizsgálatot ajánlott elvégezni azokban az esetekben, amelyekben a tünetek vagy a családi kórelőzmény cukorbetegség kialakulása szempontjából fokozott kockázatot jelez.

 

  • Betegségek, kezelések. Bizonyos betegségek, kezelések összefüggésbe hozhatók a cukorháztartás felborulásával, ilyen lehet a napjainkban gyakori PCOS, vagy olyan betegségek, amelyekre szteroid szedése szükséges, hiszen a szteroidok szedése a glükózháztartás felborulását eredményezheti.

 

  • Cukorbetegség. A cukorbetegek számára napi többszöri vércukormérés javasolt, így ők az ujjbegyüket megszúrva ellenőrzik vércukorértéküket, és eszerint alakítják étkezésüket (a szénhidrátbevitelt), az aktivitásukat (pl. sport) és a beadott inzulinmennyiséget.

 

  • Terhesség. A terhes nők esetén kialakulhat terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz), ezért a várandósság 24–28. hete között minden esetben elvégzik az OGTT-vizsgálatot. Amennyiben a korábbi terhesség során terhességi cukorbetegség kialakult, a cukorterheléses vizsgálat időpontját előrehozhatja a kezelőorvos.

 

OGTT – orális glükóztolerancia-teszt

Terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) esetén vérvizsgálattal megmérik az éhomi vércukorértéket, majd 75 g glükózt vízben feloldanak, amit a betegnek meg kell innia. Ezután óránkénti vérvétellel mérik a vércukorszintet (1, illetve 2 órás érték), így vizsgálják a cukorterhelésre adott inzulinelválasztás mértékét. A vizsgálat eredménye a cukorterhelést követően 2 óra elteltével állapítható meg. A vizsgálatot az inzulinszint mérése is kiegészítheti.

 

A vércukorszint-vizsgálat eredménye

Egészséges esetben az éhomi vércukorszint 3,5–5,5 mmol/l értékek között mozog. OGGT elvégzésekor 2 óra elteltével a vércukor-koncentráció 7,8 mmol/l érték alá visszacsökken.

 

A cukorbetegség szűrésére az éhomi vércukorszint mérése javasolt, ha ez az érték a normál értéknél magasabb, 5,6–6,9 mmol/l közötti, szükséges elvégezni a terheléses vércukorvizsgálatot (OGTT). Amennyiben 2 óra elteltével a vércukor-koncentráció 7,8–11 mmol/l közötti, akkor prediabéteszről beszélünk, amely a cukorbetegséget megelőző állapot.

 

Ha az éhomi vércukorszint 7 mmol/l fölötti, vagy ha az OGTT-t követő 2 óra elteltével a vércukorszint 11 mmol/l fölötti, akkor cukorbetegségről beszélünk.

 

További vércukorszint-vizsgálatok

  • HbA1c-teszt

Míg az éhomi és a cukorterhelést követő vércukorvizsgálat a glükózkoncentráció adott pillanatban mért értékéről ad tájékoztatást, addig a HbA1c és a fruktózamin vizsgálata nagyobb időintervallumról nyújt információt.

 

A HbA1c-teszt azt mutatja meg, hogy a vörösvértestekben lévő hemoglobin hány százaléka van glikált állapotban, ami a vér glükózkoncentrációjától függ. Mivel a vörösvértestek átlagos élettartama 90 nap, így a HbA1c-teszt az elmúlt 3 hónap cukorértékeit számszerűsíti. Minél magasabb az értéke, annál magasabb vércukorértékekkel rendelkezett a vizsgált személy. Normál értéke 5,6% alatti, prediabéteszt jelez 5,7–6,4%, a 6,5% feletti érték pedig már cukorbetegséget jelez.

 

  • Fruktózaminteszt

A fruktózamin az elmúlt 2-3 hétről ad tájékoztatást. Erre a vizsgálatra akkor van szükség, ha a HbA1c értékét valamilyen oknál fogva nem tudják pontosan mérni.

KULCSSZAVAK
vércukor  |   cukorbetegség  |   diabetes mellitus  |   prediabétesz  |   glükóz  |   OGTT  |   HbA1c  |   fruktózamin  |   PCOS
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít