egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A zsírleszívás (liposuctio) a bőr alatti zsírrétegek eltávolítása, amely a leggyakrabban végzett plasztikai műtétek egyike. A beavatkozástól azonnali, látványos eredmény várható, a kialakított kontúrvonalak maradandóak – amennyiben a testsúly is változatlan marad.

 

A beavatkozás nem a fogyókúra helyettesítését, hanem az alakformálást, bizonyos testtájak kontúrvonalának korrekcióját szolgálja.

 

A zsírleszívás fő okai

Zsírleszívással segíthető az alakformálás, amennyiben a megfelelő étrend és testmozgás révén sikerült elérni vagy megközelíteni a kívánt testtömeget, ám a fogyókúra nem eredményezte a test bizonyos területein felgyülemlett, az alakot torzító, kontúrtöbbletet okozó zsírfelesleg csökkenését vagy megszűnését.

 

Az eljárás főleg az alhas, a csípő, a derék és a comb területének igazítására szolgálhat. Lehetőség van továbbá a boka, az emlő, az arc és a toka ily módon történő formálására is. A zsírleszívás alkalmas akár a férfi emlőmirigyek kóros megnövekedése (gynecomastia) miatt megnagyobbodott emlők megkisebbítésére is.

 

Súlyos elhízás esetén, illetve amennyiben a beteg laboratóriumi értékei kóros eltérést mutatnak, valamint a beavatkozás kockázati tényezőjének számító bizonyos betegségek (pl.: szívbetegség, cukorbetegség, az immunrendszer működésének zavarai) megléte esetén a zsírleszívás ellenjavallt.

 

A zsírleszívás menete

A beavatkozás során egy vagy néhány igen kicsi – néhány milliméteres –, rejtett bőrmetszésen keresztül bevezetett, lekerekített végű, oldalán lyukakkal ellátott fémcsövön (kanül) át távolítják el a felesleges zsírszövetet. A zsírleszívást helyi érzéstelenítésben végzik, illetve több testtájék egyidejű zsírleszívása esetén általános érzéstelenítésben (altatásban) vagy gerincközeli (epidurális) érzéstelenítésben.

 

Ha a műtét helyi érzéstelenítésben történt, akkor a beavatkozás napján, ha pedig altatásban vagy epidurális érzéstelenítéssel, akkor a műtét másnapján távozhat otthonába a beteg. A varratokat a műtét után 10-14 nappal távolítják el.

 

A zsírleszívás az alábbi technikákkal végezhető:

 

  • Vákuummal történő zsírleszívás (tumescent liposuction): negatív nyomást előállító szívógép és szívókanül segítségével végzett beavatkozás.
  • Ultrahangos zsírleszívás (ultrasound assisted liposuction): az ultrahang rezgési energiája a bevezetett kanül környezetében felmelegíti és elfolyósítja a zsírszövetet, majd az elfolyósodott zsírt vákuummal eltávolítják.
  • Lézeres zsírleszívás (laser-assisted liposuction): a zsírszövet speciális lézerrel történő kezelését követően a zsírt speciális kanülön keresztül eltávolítják.
  • Vibrációs zsírleszívás (power-assisted liposuction): a leszíváshoz használt kanülök sűrített levegő segítségével vibráló mozgást végeznek három irányban. Az egyik legmodernebb eljárás a plasztikai sebészetben.

 

A zsírleszívás lehetséges szövődményei

A zsírleszívás szövődményeként vérzés léphet fel, duzzanat, vérömleny, véraláfutás keletkezhet (felszívódását a kezelőorvos által ajánlott speciális krém használatával segítheti), melynek talaján fertőzés alakulhat ki.

 

Kezelést követően a zsírembólia kialakulásának esélye megnövekszik. Ultrahangos zsírleszívás esetén előfordulhat a bőrfelszín felületes égése is. A kezelt bőrfelszín egyenetlen lehet, elszíneződhet vagy érzéketlenné válhat. A túlzottan nagy mennyiségű zsírszövet eltávolítása laza, lógó és ráncos bőrfelszínt eredményezhet.

 

Az első héten fellépő fájdalmat fájdalomcsillapító gyógyszerr enyhítheti. Már néhány nap elteltével vissza lehet térni a mindennapi aktivitásához. A zsírleszívást követően 6 hétig, éjjel-nappal testszorító (kompressziós) ruhát kell viselni. A zsírleszívással megformált új alak egészséges életmóddal – változatos étrenddel és rendszeres testmozgással – őrizhető meg a legtovább.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Civilizációs ártalmak szerepe az elhízásban

Lelki és hormonális okok az elhízásban

Gyermekkori elhízás

KULCSSZAVAK
liposuctio  |   plasztikai műtét  |   zsírszövet  |   kompressziós ruha  |   elhízás  |   fogyás  |   fogyókúra
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít