egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hasmenéses (gyomor-bélhurutos) megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltói a Cambylobacter baktériumtörzs által okozott fertőzések. Leggyakrabban nem megfelelően elkészített élelmiszerrel vagy szennyezett vízzel történik a fertőződés; emberről emberre ritkán, állatról emberre gyakrabban terjed.

 

A baktérium által okozott bélrendszeri fertőzést a szervezet az esetek többségében 1-2 hét alatt legyőzi. A fertőzés néha szövődményeket is okozhat. Magyarországon a Campylobacter-fertőzések zömét a Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli okozza.

 

A fertőzést az alábbi módokon keresztül lehet elkapni:

 

  • fertőzött, nem megfelelően hőkezelt élelmiszer (főként baromfi) fogyasztása,
  • szennyezett víz vagy forralatlan, nyers tej fogyasztása,
  • kontaktus fertőzött házi- vagy haszonállatokkal,
  • kontaktus fertőzött személlyel.

 

A Campylobacter-fertőzést gyermekek, idősek, legyengült immunrendszerű vagy alultáplált személyek nagyobb valószínűséggel kapják meg, és fokozott figyelmet igényelnek a kiszáradás és az egyéb komplikációk kialakulásának emelkedett kockázata miatt.

 

A Campylobacter-fertőzés főbb tünetei

A betegség első jele általában a láz, amit gyomorgörcsök, majd (esetenként véres) hasmenés kísér. A Campylobacter-fertőzésekre a hányás nem jellemző.

 

A tünetek nem azonnal jelentkeznek, a fertőzés lappangási ideje körülbelül 2-5 nap.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A betegség elsősorban gyermekekre és idősekre nézve hordoz veszélyt. Ezért feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha náluk az alábbi tünetek jelentkeznek:

 

  • kiszáradás jelei (kevés vizelet, szájszárazság),
  • láz és rossz közérzet,
  • hasmenés, mely gyakran véres is lehet,
  • hasi, gyomortáji fájdalom,
  • két napnál hosszabb ideig tartó hasmenés.

 

A Campylobacter-fertőzés lehetséges szövődményei

A Campylobacter-fertőzésre nem jellemzők szövődmények, de ritkán előfordulhat:

 

  • ízületi duzzanat és fájdalom (arthritis),

 

A Guillain-Barré-szindróma a fertőzés leggyakoribb szövődménye, amely áltlaános gyengeséget, zsibbadást vagy ideiglenes bénulást okozó idegrendszeri rendellenességet okoz.

 

A Campylobacter-fertőzés diagnosztizálása

A fertőzés egyértelműen csak széklet- vagy vérminta vizsgálatával igazolható. Ez a fajta vizsgálat azonban nem minden esetben indokolt, az orvos általában súlyos esetben rendeli el, vagy olyankor, amikor a székletben vér található.

 

Campylobacter-fertőzés kezelése

A legtöbb ember orvosi vagy kórházi kezelés nélkül, néhány nap (legfeljebb 2 hét) alatt teljesen felépül a hasmenést okozó fertőzésből. A gyógyulás érdekében nagyon fontos a sok pihenés és a bőséges folyadékfogyasztás. Alkalmazhatók gyógyszertárban kapható rehidráló készítmények.

 

Annak érdekében, hogy fertőzés mielőbb távozzon a szervezetből, hasmenés elleni gyógyszerek alkalmazása tilos – kivéve, ha azt az orvosa javasolja. Aktív szén, hasfogók alkalmazása is ellenjavallt.

 

A Campylobacter-fertőzések súlyosabb formáiban antibiotikum-kezelésre is szükség lehet.

 

A Campylobacter-fertőzés megelőzése

A Campylobacter-fertőzés megelőzhető az alapvető személyi és étkezési higiéniai szabályok betartásával. A húst (főként a baromfit) és a tojást csakis alapos hőkezelést követően (jól átsütve vagy megfőzve) szabad fogyasztani.

 

Kerülni kell a nyers tej fogyasztását, és a nyers hús más, frissen fogyasztható élelmiszerekkel történő érintkezését. A húsok konyhai előkészítése után indokolt az alapos kézmosás és a konyhai eszközök tisztítása.

 

A Campylobacter-fertőzés terjedésének megelőzése

A Campylobacter ritka esetben emberről emberre is terjedhet, de az esetek többségében csak elszigetelten okoz csoportos megbetegedést.

 

A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a hasmenéses tünetek megszűnéséig, majd az azt követő 24 órán belül nem szabad közösségbe menni (iskola, munkahely, tömegközlekedés).

 

Uszoda vagy strand látogatása kifejezetten tilos.

 

A helyes kézmosás jelentősége kiemelten fontos.

KULCSSZAVAK
Campylobacter-fertőzés  |   campylobacteriosis  |   hasmenés  |   bélhurut
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít