egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Az elmúlt éveket meghatározó COVID-19-járvány terjedésének megállítása, lassítása céljából az egyik hatékony eszköz az igazolt fertőzöttek és a gyanús esetek elkülönítése. Az elkülönítésre vonatkozó szabályok betartása mindenkire nézve kötelező.

 

A COVID-19-fertőzés esetén kötelező elkülönítés feltételeit, időtartamát jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2022. január 14-én kiadott eljárásrendje (SARS-Co-V-2 okozta fertőzések esetén követendő járványügyi szabályok) szabályozza.

 

A COVID-19-járvány terjedésének megállítása érdekében a gyanús és a megerősített eseteket kötelező elkülöníteni. Ha a betegnek nincs szüksége kórházi kezelésre, akkor a karantén idejét otthonában vagy tartózkodási helyén kell töltenie (karantén). Az otthon gyógyuló, kockázati csoportba tartozó beteg állapotát háziorvosa folyamatosan figyelemmel kíséri. Ha már a kezdettől kórházi ellátásra szorul, vagy állapotának romlása miatt van erre szükség, akkor az aktuális beutalási rend szerinti egészségügyi intézmény elkülönített osztályára kerül.

 

Az elkülönítésben érintettek köre

Ha az elvégzett antigéngyorsteszt vagy PCR-teszt pozitív eredményt ad, kötelező a beteg elkülönítése (lásd még: Koronavírustesztek). Az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredményét is tudatni kell a háziorvossal, aki a hatóságok irányába bejelentési kötelezettségének eleget tesz.

 

Az elkülönítés a gyanús esetekre is vonatkozik mindaddig, amíg a COVID-19-fertőzés gyanúja meg nem dől (negatív PCR-eredmény). Gyanús esetnek minősül, ha egy személyre teljesülnek a klinikai kritériumok (legalább egy testi tünet), és fennállt a megfertőződés lehetősége (olyan területen él, ahol jelenleg a COVID-19 járványosan terjed), vagy ha orvosa szakmai tudása alapján gyanús esetnek nyilvánítja.

 

Lásd még: Koronavírusteszt elrendelésének folyamata

 

Az elkülönítés feloldása

Az elkülönítés feloldása a tünetektől és az eltelt időtől függ, de negatív teszttel meghatározott módon felgyorsítható a folyamat.

 

Otthonában elkülönített beteg esetén

Ha a fertőzés tünetekkel jár:

 

  • A tünetek kezdete után 7 nappal gyógyultnak számít, és közösségbe mehet a legalább 3 napja láztalan, légúti tüneteket nem mutató beteg.
  • 5 nap után gyógyultnak számít, és közösségbe mehet az elkülönítés negyedik napján már láztalan, légúti tüneteket nem mutató beteg, ha egy negatív antigéngyorstesztet produkál.

 

Ha a fertőzés nem jár tünetekkel:

 

  • 7 nappal a pozitív teszteredmény után gyógyultnak számít, az elkülönítés feloldható, és közösségbe mehet a beteg.
  • 5 nappal a pozitív teszteredmény után gyógyultnak számít, és közösségbe mehet a beteg egy negatív antigéngyorsteszt eredménye után.

 

Kórházban ápolt beteg esetén

Ha a COVID-19-fertőzés miatti kórházi ápolásra már nincs szükség, otthonába bocsátható, vagy szükség szerint másik osztályra kerülhet a beteg. Ha ez az első tünetek megjelenésétől számított 7 napon belül lehetséges, akkor az elkülönítést a 7. napig fenn kell tartani otthonában vagy a további ellátást biztosító osztályon. A beteg gyógyultnak számít, ha negatív gyorsteszteredményt produkál (de a mintavétellel meg kell várni a tünetek megjelenése utáni 7. napot). Ebben az esetben a beteg hazabocsátható, vagy más osztályra áthelyezhető további elkülönítés nélkül.

 

Ha a beteg szociális intézménybe kerül vissza, és a tünetek megjelenését követően még nem telt el 15 nap, akkor még a kórházban gyorstesztet kell végezni. Ha ez pozitív, a szociális intézményben még 7 napig el kell különíteni a beteget. Ha a beteg az első tünetek megjelenésétől számított legalább 15 napig volt kórházban, akkor teszt nélkül is visszahelyezhető, és nem kell elkülöníteni.

 

Egészségügyi dolgozók vagy szociális intézményben dolgozók esetén

Azoknál, akik a betegellátásban vesznek részt, vagy szociális intézményben végeznek ápolói, gondozói tevékenységet, a karanténszabályok szigorúbbak. Náluk pozitív teszteredmény vagy az első tünetek megjelenése utáni 7. napon negatív gyorsteszteredmény szükséges a munkába való visszatéréshez.

 

Negatív eredmény nélkül abban az esetben térhetnek vissza munkájukba, ha az első tünetek megjelenése vagy a pozitív teszteredmény után eltelt legalább 15 nap, és már tünetmentesek.

 

Kontaktszemélyeket érintő teendők

Az igazolt COVID-19-fertőzöttel szoros kapcsolatban lévők a pozitív teszttől vagy az utolsó találkozástól számított 7 napra járványügyi megfigyelés alá kerülnek, ha nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A megfigyelés az 5. napon végzett negatív gyorsteszttel feloldható (egészségügyi dolgozóknál, szociális intézményekben ápolási munkát végzőknél a 7. napon).

 

A fertőzöttel kapcsolatba került nem szoros kontaktszemélyek esetén nincs szükség megfigyelésre. Nekik is figyelniük kell azonban, hogy a következő 7 napban nem észlelnek-e a fertőzésre utaló jeleket magukon.

 

Iskolákra vonatkozó szabályok

Ha a tanulók között fertőzött van, a vele egy osztályba, csoportba járók közül a nem oltottakat 5 napra el kell különíteni. Az oltottak továbbra is járhatnak iskolába – oltottnak számít, aki már legalább az első oltást megkapta kétdózisú vakcina esetén, vagy egydózisú vakcina esetén az oltást felvette.

 

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   elkülönítés  |   karantén  |   gyorsteszt  |   PCR-teszt  |   kontakt  |   védettség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít