egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fejtetű (Pediculus humanus capitis) apró, szezámmag méretű, szárny nélküli élősködő rovar, amely előszeretettel telepszik meg az emberi hajban. Vérszívó életmódjához ideális táplálkozási terület az emberi fejbőr.

 

A fejtetű általában emberről emberre terjed, de könnyen átvihető sapkával, kalappal, hajkefével is. Főként iskoláskorú, ezen belül alsó tagozatos gyermekeknél fordul elő, mivel közösségükben gyakori a testi kontaktus. A hajra kerülő tetvek elsősorban a fülek mögötti, illetve tarkótáji területen rakják le petéiket. Hozzávetőleg egy hét alatt kelnek ki az újabb egyedek, amelyek kevesebb mint egy hónap alatt további szaporulattal tetézik a bajt.

 

A fejtetvesség tünetei

Legjellemzőbb tünet a fejbőr erőteljes viszketése, amit a tetű által a vérszívás során a fejbőrbe juttatott anyagok okoznak. Az erős viszketés gyakran intenzív vakarózást vált ki, ettől a fejbőr kisebesedhet – jellegzetesen elvakart képet mutathat –, súlyosabb esetben pedig a kisebesedett fejbőr bakteriális felülfertőződésével is számolni kell.

 

Többször ismétlődő fejtetvesség esetén a fejtetű által a vérszívás során kiválasztott, majd a fejbőrbe kerülve irritációt okozó anyagokra akár fokozott túlérzékenység, allergia is kialakulhat.

 

A hajszálak tövébe rakott szürkés peték (serkék) szabad szemmel is jól láthatók fekete vagy barna haj esetén. Eltávolításuk nehéz, mivel a peték egy cementszerű anyaggal kötődnek a hajszálhoz. Az eredményes művelethez speciális, sűrű fogazású, ecetes vízbe mártogatott fésűt (ún. tetűfésűt) kell használni.

 

A fejtetvesség kezelése

A fejtetvesség kezelése egyrészt a speciális, vény nélkül kapható tetűirtó hajszeszek használatából áll. Fontos, hogy a hajszeszt a használati utasításon szereplő módon és ideig, a hajat és a fejbőrt teljes terjedelmében, gondos alapossággal bedörzsölve, minden hajmosás után kell alkalmazni – legalább a rovarok egy szaporodási ciklusán keresztül, azaz 7-10 napon át. Gyakran megesik azonban, hogy egyetlen kezelési ciklus nem oldja meg a problémát, így azt meg kell ismételni.

 

A kezelés másik fontos eleme a peték eltávolítása. Mivel a peték erősen kötődnek a hajszálakhoz, ezért eltávolításuk sűrű fogazatú, tetűirtó hajszeszbe vagy ecetes vízbe mártott tetűfésűvel lehetséges.

 

A hajjal érintkező használati tárgyakat is fertőtleníteni kell forró vízzel vagy hajszesszel, hogy ne történjen meg az újrafertőződés.

 

A fejtetvesség megelőzése

A fejtetvesség terjedésének megakadályozásában hatékony eszköz a rendszeres szűrővizsgálat. Amennyiben valakinél fejtetvességet találnak, a továbbterjedés megelőzése érdekében az érintett személy hajjal, fejbőrrel érintkező használati tárgyait fertőtleníteni kell (forró vízzel mosott fejfedők, tetűirtó hajszeszbe mártott hajkefe, fésű). Kezelésük ideje alatt az érintettek nem mehetnek közösségbe.

 

Amennyiben egy családon belül valakinél megjelenik a fejtetű, érdemes a hajszeszt megelőző jelleggel az egész családnak használnia a közeli kontaktus miatt.

KULCSSZAVAK
fejtetű  |   serke  |   viszketés  |   haj  |   fejbőr  |   tetűfésű  |   hajszesz  |   ecetes víz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít