egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az apák szerepe a várandósság során is meghatározó. Fontos a leendő édesanya számára, hogy érezze, nincs egyedül: a gyermekvállalás nem egyedül a nő feladata. A férfi ebben érzelmi támaszt tud nyújtani. Ezenfelül fontos, hogy az édesapa is megfelelően felkészülhessen gyermeke születésére, ne érezze magát kiszorítva szülői szerepéből.

 

Azokban az esetekben, amikor az apa aktívan részt vesz a vizsgálatokon és a gyermek születésére való felkészülésben, egyes adatok szerint az édesanyákat érintő egészségügyi problémák, a koraszülés, illetve a méhen belüli problémák előfordulása kevésbé gyakori. Ennek oka, hogy az édesapa aktív jelenléte a várandósság során csökkenti az édesanya aggodalmait, kevesebb stresszt él át a kismama. Könnyebben elfogadja a segítséget, illetve dohányzás esetén könnyebben le tudja tenni a cigarettát.

 

Megfigyelték továbbá azt is, hogy ha az édesapát jobban bevonják a várandósság idején a gyermekvárás teendőibe, ha a szülői szerepre maga is aktívan készül, harmonikusabb marad a párkapcsolat.

 

A korai apa-gyermek kapcsolat egyben elősegíti a gyermek kognitív és érzelmi fejlődését.

 

Az apaság, mint szerep

Az apa kifejezés utalhat a biológiai apára, de a várandós nő aktuális párjára, élettársára is, aki nem feltétlen a vérszerinti apa ugyan, de a születendő gyermek életének meghatározó tényezője lehet. Az anyai jóllét szempontjából nem elengedhetetlen, hogy a biológiai apa töltse be a várandósság ideje alatt a támogató társ szerepét. Az a fontos, hogy akihez érzelmileg kötődik, az támogassa anyaságában.

 

Az apának négy kiemelten fontos feladata van a várandósság idején:

 

  • elérhető legyen a párja számára,
  • vegye ki a részét a gyermek körüli feladatokból,
  • felelőségteljes legyen, biztonságot nyújtson,
  • megfelelő párkapcsolati stabilitást alakítson ki.

 

Az apa számtalan módon bevonható már a várandósgondozás időszakában is: részt vehet az ultrahangvizsgálatokon, a szülésfelkészítő órákon, és a szülésnél is jelen lehet, ahol elvághatja a köldökzsinórt. Emellett lelki és fizikai támogatást nyújthat a kismamának, valamint segíthet a fontos döntések meghozatalában.

 

Fontos továbbá, hogy a várandósság ideje alatt a hormonális változások következtében megjelenő hangulatingadozásokkal kapcsolatban empátiát mutasson.

 

További kapcsolódó tartalmak:

 

 

KULCSSZAVAK
családalapítás  |   családtervezés  |   apaszerep  |   szülői szerep  |   támogatás  |   apa  |   várandósság  |   gyermekvállalás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít