egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Nagyban befolyásolja a majdani testvérek közötti viszony minőségét, hogy a várandósság alatt hogyan alakul az édesanya és elsőszülött gyermeke közötti kapcsolat.

 

Ha a kilenc hónap során a várandós édesanya idejekorán beavatja gyermekét és bevonja őt a várakozásba, valamint a szülők nyíltan kommunikálnak a családban bekövetkező változásról, nagy eséllyel kedvező lesz a kistestvér fogadtatása.

 

Megerősítés

Fontos megértetni a gyermekkel, hogy a szülők iránta érzett szeretete nem fog megváltozni attól, hogy kistestvére születik. Tudatosítani kell benne, hogy mindig is ő marad a család elsőszülöttje. Bár a jövőben a szülők már nem csak róla, hanem a születendő kistestvéréről is gondoskodni fognak, az elsőszülöttség előjogát senki nem veheti el tőle.

 

A várandósság ideje alatt az idősebb gyermek végigkövetheti a magzat fejlődését, az édesanya egyre jobban domborodó hasát látva érzékelheti a magzat növekedését, rátéve kezét az édesanya hasára, érzékelheti a mozgásokat. Mindeközben beszélhet hozzá, énekelhet neki, s ezzel máris kezdetét veszi a kötődés. Fontos elmondani neki: hosszú időnek kell még eltelni ahhoz, hogy a kistestvére a játszópajtása lehessen, de addig is részt vehet a baba gondozásában.

 

Kerülendőek azok a kijelentések, amelyek azt sugallják, hogy ha megszületik a kistestvér, lesz kivel játszania, hiszen ebben az esetben csalódást fog megélni a magatehetetlen kisbaba láttán. Ehelyett el lehet mesélni, hogy mikor fog majd a kistestvére felülni, felállni, járni és beszélni.

 

Felkészítés

A kisebb gyermekben óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy milyen módon került a kistestvére az édesanyja hasába, és hogyan fog megszületni. Ezeknek a kérdéseknek teret kell engedni: legyen módja a gyermeknek arra, hogy sokat kérdezhessen, és őszinte, egyszerűen megfogalmazott válaszokat kapjon. A fogantatás és világra jövetel kérdéskörét a gyermek életkorának megfelelő szinten, esetleg az erről szóló képeskönyvek segítségével célszerű megközelíteni.

 

A gyermek ilyen irányú kérdéseinek megválaszolása jó alkalmat teremt arra, hogy a szülők elmeséljék az ő születésének történetét. Előkerülhetnek a családi fényképalbumok, meg lehet mutatni a gyermeknek a róla készült csecsemőkori fotókat, ha van, a várandósság alatt készült ultrahang képeket. Az emlékek felidézését minden gyermek örömmel fogadja, és akár századjára is szívesen meghallgatja azokat a történeteket, amelyek azokat az időket elevenítik fel, amikor ő még „kicsi” volt. Mindez játékos formában is megtehető: a kisgyermek bepelenkázhatja, felöltöztetheti a saját babáját vagy mackóját, eljátszhatja, hogy gondoskodik róla. A játék lehetőséget teremt a gyermek számára, hogy elképzelje, mi fog történni a kistestvére megszületése után, és mindeközben feldolgozza az ezzel kapcsolatban keletkező érzéseit.

 

Természetesen merőben másfajta kommunikációt igényel, amennyiben a születendő gyermek testvére már a serdülőkorba lépett. Ebben az életszakaszban a kamasz a saját nyiladozó szexualitásával van elfoglalva, és nehezen szembesül azzal, hogy a szüleinek is megvan a saját házaséletük. A kamaszkorú gyermeket akár taszíthatja is az édesanya várandóssága. Mindez sok tapintatot és megértést igényel a szülők részéről. Ajánlatos ilyenkor szabad teret engedni a kamasz érzelmi megnyilvánulásainak. Az empatikus hozzáállás, a gyermek érzelmeinek elfogadása hozzásegíti a kamaszt ahhoz, hogy tudomásul vegye, feldolgozza és befogadja a család életében bekövetkező változást.

 

Lásd még:

 

  • Serdülőkor lányoknál;
  • Serdülőkor fiúknál.

 

Testvéri érzelmek

Fontos, hogy a szülők ne támasszanak túlzott elvárásokat a testvérek egymás iránti érzelmeit illetően. Ne erőszakolják, és ne siettessék a testvéri szeretetet. Ne tegyék kötelezővé a nagyobbik gyermek számára, hogy örüljön a kistestvér jövetelének. Legyen elegendő, hogy a nagyobbik testvér tudomásul veszi a baba érkezését, és idővel majd kialakulnak a hozzá fűződő érzései is. Ezek az érzések olykor akár negatív töltetűek is lehetnek, ami természetes reakció, és szükség is van arra, hogy a gyermek szabadon kinyilváníthassa a nemtetszését és az indulatait. Empatikus odafordulással előbb-utóbb átfordítható ez a fajta ellenállás.

 

A szülők könnyebben megérthetik a gyermekük negatív érzelmeit, ha beleélik magukat a helyzetébe, és az ő szemszögéből tekintenek a helyzetre. A felkészülést segíthetik a kortársakkal való szerepjátékok, illetve az olyan baráti családokkal való találkozások, ahol kisbaba van. Érdemes bevonni a gyermeket az előkészületekbe: például a kiságy közös elhelyezése, vagy a babakelengye közös összekészítése jó alkalmat jelent a gyermek számára arra, hogy fokozatosan megbarátkozzon a testvér érkezésének gondolatával.

 

Lásd még: Testvérek reakciói a babára

 

KULCSSZAVAK
testvér  |   család  |   gyermekvállalás  |   megerősítés  |   felkészítés  |   fogantatás  |   várandósság  |   születés  |   érzelmek  |   nemtetszés  |   indulat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít