egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nocardiosis főként a tüdőt, de gyakran a bőrt és agyat is érintő betegség, amelyet a vízben és talajban található Nocardia asteroides baktérium okoz.

 

A betegség lefolyása hónapokig, akár évekig is eltarthat. Különösen az immungyengeséggel élőkre veszélyes. Megfelelő kezelés nélkül akár halált is okozhat.

 

A nocardiosis főbb tünetei

A fertőzés leggyakrabban a tüdőt érinti, így a betegség jellemzően ezt a szervet érintő, tüdőgyulladásra vagy tuberkulózisra hasonlító tünetekkel, valamint lázzal kezdődik.

 

A betegség tünetei lehetnek az alábbiak:

 

 

A fertőzés a véráramon keresztül más szervekre is átterjedhet, arra jellemző tüneteket okozva.

 

A központi idegrendszer (agy, gerincvelő) érintettsége esetén fejfájás, általános gyengeség, görcsrohamok, zavartság jelentkezhet.

 

Bőrtünetek akkor jellemzők, ha nyílt sebbel érintkezik a kórokozóval szennyezett föld. Ilyenkor a bőrön fekélyek és nedvedző csomók alakulnak ki, és a fertőzés a nyirokkeringésben is terjedhet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket észleli, esetleg nem gyógyuló sebe van, keresse fel háziorvosát vagy a területileg illetékes baleseti sebészetet a megfelelő sebellátás érdekében. Mondja el orvosának a seb keletkezésének körülményeit.

 

A nocardiosis kiváltó okai

A fertőzést a talajban található Nocardia asteroides baktérium belélegzése vagy nyílt sebbel való érintkezése okozza. A baktérium általában azoknál okoz betegséget, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően.

 

A nocardiosis diagnosztizálása

Ha a tünetek alapján a nocardiosis gyanúja merül fel, az érintett területről vett mintában mutatható ki a kórokozó jelenléte. A diagnózist képalkotó vizsgálatokkal is pontosíthatják a tüdőérintettség felmérése érdekében.

 

A nocardiosis kezelése

A betegség antibiotikumokkal kezelhető, a gyógyulás hónapokig is eltarthat.

 

Egyes esetekben a keletkezett tályogokat sebészi úton kell kiüríteni.

 

A nocardiosis megelőzése

Kertészkedésnél kesztyű és megfelelő ruházat viselése véd meg a kórokozó bőrbe jutásától. Ezekre különösen akkor kell nagy figyelmet fordítani, ha nyílt seb vagy vágás található a bőrön.

 

A fertőzés az immunrendszer szerzett vagy veleszületett gyengesége, betegsége esetén veszélyes, ilyen ismert állapot mellett különös elővigyázat szükséges.

 

KULCSSZAVAK
baktérium  |   fertőzés  |   talaj  |   tüdő  |   agy  |   bőr
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít