egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az akne (pattanás) gyulladásos, idült bőrbetegség, amely az életkortól, a betegség súlyosságától és az érintett testtájékoktól függően változatos klinikai képpel nyilvánul meg.

 

A szőrtüsző és faggyúmirigy (pilosebaceus egység) gyulladása a serdülőkor egyik leggyakoribb betegsége, amely a fiatalok mintegy 80-95%-át érinti. Az aknék megjelenése lányoknál 12-13, fiúknál 14-15 évesen kezdődik. A tünetek lányoknál általában 17-18, a fiúknál 19-21 évesen csúcsosodnak.

 

Az akne általános tünetei

Az aknék megjelenése változatos. Lehetnek egyszerű mitesszerek és pattanások, de megjelenhetnek cisztákként vagy sipolyokként is.

 

Az akne jellegzetessége, hogy eltömődnek a bőr pórusai, és mitesszerek/pattanások jelennek meg elsősorban a homlok, orr és áll környékén, ahol egyébként is zsírosabb a bőr. Előfordulhat a mellkason, a háton és a vállakon is, mivel ezeken a területeken található a legtöbb faggyútermelő mirigy. A kamaszkorúak nagy többsége megtapasztalja a jól ismert és jellegzetes tüneteket, amelyek súlyossága egyénileg eltérő lehet.

 

Az akne ritka megjelenési formái az alábbiak:

 

  • acne fulminans: hirtelen jelentkező akne, amelyet láz, általános tünetek, ízületi és izombántalom, valamint fekélyes, vérző területek jellemeznek;
  • acne inversa: felnőttkorban megjelenő forma, amelyet a testhajlatok érintettsége, váladékozó sipolyok, hegesedés és idült, vissza-visszatérő lefolyás jellemez.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a tünetek zavarók, esetleg fájdalmasak, és hosszú időn keresztül (6-8 hét) megmaradnak, illetve nagy területet érintenek, jelentkezzen a lakhely szerint illetékes bőrgyógyászati szakrendelésen. A súlyos, különösen a felnőttkorban jelentkező makacs vagy gyakorta megjelenő akne hátterét különösen fontos tisztázni, mivel különféle szervi problémákat, betegségeket is jelezhet.

 

A mitesszerek/pattanások nem feltétlenül igényelnek bőrgyógyászati kezelést, ám ha begyulladnak, gennyel telt hólyagok, súlyosabb esetben ciszták és csomók keletkeznek. Ezeket ajánlott mielőbb bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni.

 

Az akne kiváltó okai

Az akne kialakulásában számos tényező játszik szerepet, többek között hormonális folyamatok, a fokozott faggyúkiválasztás, a kóros tüszős elszarusodás, a Propionibacterium acnes baktériumtörzs elszaporodása, a gyulladás és a szervezet immunválasza. A hormonális okok hátterében gyakran a következő betegségek valamelyike állhat: policisztás ovárium szindróma, késői kezdetű mellékvese-betegség (adrenalis hyperplasia) vagy a mellékvese, illetve a petefészek daganatai (virilizáló adrenális vagy ovariális tumor).

 

Az akne keletkezésében egyes gyógyszerek (főként szteroidok) mellékhatása, de akár lelki tényezők és fizikai trauma is közrejátszhat. Az akne tüneteit befolyásolhatják a táplálkozási szokások, főként az olajos magvak és a tej, tejtermékek túlzott mértékű fogyasztása.

 

Az akne lehetséges szövődményei

Szövődményes esetekben (acne fulminans, acne inversa) láz, ízületi és izombántalom, ritkán belső szervi érintettség (szívgyulladás, agyhártyagyulladás, amiloidózis, szepszis), sőt rosszindulatú daganat (ún. Marjolin-fekély) is kialakulhat.

 

Az akne mind az enyhébb, de még inkább a súlyosabb formákban befolyásolja az életminőséget, nemcsak fizikailag, hanem pszichésen és szociálisan is. A betegség késői következményei a hegek – ezek akár társadalmi elszigeteltséghez és depresszióhoz is vezethetnek.

 

Az akne diagnosztizálása

Kamaszkorban az akne még kiterjedt tünetek esetén sem igényel kivizsgálást, rendszerint a bőr vizsgálata (megtekintés és tapintás) elegendő. A kórtörténet felvétele során a vizsgáló orvos tájékozódik a családi hajlamról, az akne keletkezésének idejéről, a hormonális betegségek meglétéről, a szedett gyógyszerekről, valamint a lelki tényezőkről (stressz). Negatív kórtörténetű fiatal fiúk enyhe és középsúlyos aknéja nem igényli laboratóriumi vizsgálatok elvégzését.

 

Fiatal lányok és nők esetében a középsúlyos és súlyos formákban, különösen menstruációs zavarok meglétekor hormonvizsgálatok elvégzése szükséges. Hormonvizsgálat javasolt továbbá azoknál a csecsemőknél is, akiken a születést követő 16-24 hétben is megfigyelhetők az akne tünetei, valamint azoknál a gyermekeknél, akiknél 3-7 éves korban jelenik meg a betegség.

 

Mikrobiológiai vizsgálatot (leoltás) rutinszerűen nem kell végezni, viszont segítheti az egyéb betegségektől (például szőrtüszőgyulladás) történő elkülönítést. Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat a policisztás ovárium szindróma és egyes mellékvese-betegségek felderítése céljából történhet.

 

Az akne kezelése

Orvosi kezelést is igénylő akne a serdülők 15-30%-ánál fordul elő. Az enyhe mitesszerekből és néhány pattanásból álló akne ellátását gyermekgyógyász, illetve házi gyermekorvos végezheti. A középsúlyos, súlyos, kezelésre nem reagáló, illetve szövődményes akne ellátása bőrgyógyászati járóbeteg-szakrendelés keretében történik.

 

Az akne kezelése során a kezelőorvos figyelembe veszi a betegség típusát, súlyosságát, a betegség fennállásának idejét, az előző eredménytelen kezeléseket, a hegesedést és a beteg pszichés státuszát. A helyi kezelések célja a fokozott faggyútermelődés megszüntetése, valamint a gyulladás és a Propionibacterium acnes baktériumok kolonizációjának csökkentése.

 

A középsúlyos, illetve súlyos akne, lokális kezelésre nem reagáló gyulladásos akne, valamint nagy testfelszínekre kiterjedő gyulladásos akne kezelése antibiotikum-, illetve hormontartalmú gyógyszerekkel történik. Az acne fulminans gyógyszeres kezelése során ún. szisztémás retinoid gyógyszer adása válhat szükségessé.

 

Kiegészítő kezelésként UV-terápia, krioterápia (fagyasztásos kezelés), az elváltozás óvatos megnyitása, illetve kiürítése gyorsíthatja a gyógyulást.

 

Súlyos, kezelésre nem reagáló acne inversa, főként a hónalj, a lágyék és a végbélnyílás régiójának érintettsége, valamint hegesedés esetén műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

 

Mit tehet akne esetén?

Fordítson különös gondot az érintett bőrterület óvatos, gyengéd tisztán tartására. Ne végezzen tisztítást napi két alkalomnál többször, mivel a gyakori tisztítás irritálhatja a bőrt, és súlyosbíthatja a tüneteket. Kerülje a túlságosan forró vagy hideg víz használatát. Mindig szappanmentes, az élettanival megegyező pH-értékkel rendelkező tisztítószert használjon. Sose próbálja kinyomni a pattanásokat, mivel ezzel sebesedést/felülfertőződést idézhet elő. Száraz bőr esetén használjon illatszermentes kozmetikumot. Lefekvés előtt mindig távolítsa el a sminket az arcbőréről. Rendszeresen mosson hajat, és ügyeljen arra, hogy a haja ne érjen bele az arcába.

 

Bőrgyógyászati javaslatra érdemes lehet képzett kozmetikus által végzett kezelést (például felszínes kémiai peeling) igénybe venni.

 

Az akne megelőzése

Az akne megelőzése érdekében fontos a mitesszerek szakszerű eltávolítása, a bőr rendszeres tisztítása és szárítása, az egészséges táplálkozás és lehetőség szerint a stresszhelyzetek kerülése. Az akne korai kezelésével megelőzhető a hegek kialakulása. Kamaszok és felnőttek számára havi egyszeri kozmetikai kezelés javasolt a tünetek és a gyulladt területek csökkentése érdekében.

 

Akne gyermekkorban, illetve várandósság idején

Az akne igen ritkán újszülöttkorban is előfordulhat. Az ún. acne infantum a betegség csecsemőkorban jelentkező, súlyos formája, amely hónapokig, akár évekig is tarthat.

 

Várandósság idején, főként az első trimeszterben gyakran jelentkeznek az akne tünetei. Várandós anyák számára szisztémás retinoid gyógyszerek szedése szigorúan ellenjavallt.

KULCSSZAVAK
pattanás  |   mitesszer  |   comedo  |   szőrtüsző  |   faggyúmirigy  |   pórusok  |   pilosebaceus egység  |   zsíros bőr  |   acne fulminans  |   acne inversa  |   acne vulgaris  |   acne infantum  |   acne cystica  |   Propionibacterium acnes  |   dermatosis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít