egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Kapcsolódó oldalak

A pelenkadermatitis vagy más néven pelenkakiütés az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség, amely jellemzően a csecsemőket érinti. Enyhébb esetekben teljesen fájdalommentes, és csak a csecsemő fenekének enyhe kipirosodásával jár, súlyosabb esetben azonban kellemetlenséggel, fájdalommal a gyulladt bőrfelület felülfertőződését is okozhatja, amit már komolyan kell venni.

 

A pelenkadermatitis legjellemzőbb tünetei

A pelenkadermatitis egyik fő tünete a pelenka alatt kipirosodott bőr. Akár a baba egész popsija is piros lehet, de piros pöttyök, foltok vagy hólyagok is megjelenhetnek a bőrén. A meleg és duzzadt kipirosodás átterjedhet a comb- és a háttájékra is. Könnyen előfordulhat, hogy a korábban jókedvű baba nyugtalanságának, sírdogálásának hátterében is a pelenkakiütésből adódó kellemetlenség, fájdalom vagy viszketés állhat. Bizonyos betegségek is súlyosbíthatják a tüneteket, például az ekcéma, a pikkelysömör vagy az ótvar.

 

Mikor forduljon gyermekorvoshoz?

  • Ha a kiütések egy hét elteltével sem múlnak el;
  • ha a kiütés, gyulladás továbbterjed;
  • ha hólyagok, pattanások, bőrkeményedések jelennek meg;
  • ha a gyermek belázasodik vagy nagyon nyugtalan.

 

A pelenkadermatitis lehetséges okai

Ez a bőrbetegség többnyire azért jelentkezik, mert a kisbaba bőre a pelenkába ürített széklettel és vizelettel „találkozik”, miáltal olyan nedves, párás, lúgos közeg alakul ki, amely csökkenti a bőr ellenálló képességét, a baktériumoknak és gombáknak viszont kedvez. Ezek gyorsan elszaporodhatnak, és már rövid időn belül kiválthatják a helyi gyulladás tüneteit: kis területen észrevehető piros kiütések a baba bőrén. Ha nem cserélik elég gyakran a pelenkát, a probléma fokozódhat: a baba bőrén egyre nagyobb lehet a folt, ezen túlmenően pedig a kellemetlenség, a fájdalom, valamint a gyulladás is fokozódhat.

 

A túlöltöztetés, illetve a párás, meleg, nyári időjárás is közrejátszhat az úgynevezett intertriginózus pelenkadermatitis kialakulásában. Ez a hajlatokból indul ki, de a combredőkben, a lágyéktájon és a köldök körül is lehetnek megjelenő tünetek.

 

Pelenkadermatitishez vezethet az is, ha a pelenka túlzottan dörzsöli a baba bőrét, vagy ha a gyermek allergiás a babafürdetőre, esetleg az illatosított törlőkendőre. Ezenkívül akár antibiotikum szedése is hajlamosíthat a problémára.

 

Pelenkadermatitisben leginkább érintett gyermekek

Újszülötteknél még nem, de a 3–10 hónapos korosztálynál már gyakori, közülük is főleg a 6–9 hónapos gyermekeknél.

 

A pelenkadermatitis kialakulásának esélye jó nedvszívó képességű papírpelenkák használatával csökkenthető. Az anyatejjel táplált babák kevésbé hajlamosak a pelenkakiütésre, amelynek oka feltehetőleg az, hogy az anyatejes babák székletének baktériumflórája kedvezőbb összetételű, mint a tápszeres babáké.

 

Pelenkadermatitis diagnosztizálása

A gyermekorvos alapos vizsgálat után meghatározza a bőrprobléma típusát – könnyen lehet, hogy ekcéma vagy más bőrgyulladás áll a háttérben –, és ennek megfelelően írja fel a megfelelő készítményt, illetve ad további tanácsokat az otthoni kezelésre vonatkozóan.

 

Pelenkadermatitis otthoni kezelése

Enyhébb esetekben otthon is jól kezelhető a pelenkakiütés – segíthetnek például az alábbiak:

 

  • kiváló nedvszívó képességű pelenka használata;
  • a baba bőrét minél gyakrabban szabadon, fedetlenül kell hagyni (célszerű puha törölközőre vagy plédre fektetni);
  • szappan, illatosított törlőkendők, hintőpor és fertőtlenítők használata kerülendő;
  • törölközés során a baba bőrét nem szabad dörzsölni;
  • érdemes zsíros, vízlepergető hatású kenőcsöket használni.

 

Pelenkadermatitis megelőzése

A baba bőrének tisztán és szárazon tartásával a probléma megelőzhető. Ennek egyik módja a pelenka rendszeres cseréje; 12 hónaposnál fiatalabb babának naponta legalább 5-7 alkalommal van szüksége tiszta pelenkára.

KULCSSZAVAK
pelenkadermatitis  |   pelenkakiütés  |   intertriginózus pelenkadermatitisz  |   gyermekbőrbetegség  |   bababőr  |   pelenkacsere
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít