egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) ártalmatlan, de nagyon fertőző kinövés a bőrön. Formája félgömb, a felülete fényes, középen behorpadt, és általában csoportosan helyezkedik el a bőrön. Elsősorban a gyermekeket érinti.

 

Jellemzően az uszodában, szaunában vagy szexuális együttlét során fertőződhetünk meg a szemölcsöt okozó vírussal.  Általában a gyermek lábán, karján, hátán, hasán, arcán, nyakán, valamint felnőttek esetében a nemi szervek tájékán – nemi úton történő fertőzés (Sexually Transmitted Diseases, STD) esetén – jelennek meg a szemölcsök.

 

Az uszodaszemölcs tünetei

A molluscum egy bőrszínű kinövés (papula), amely középen behúzódik. Nagysága 2-5 mm. Lehet vörös, rózsaszínű, bőrszínű vagy irritált felszínű.

 

Vakarva a teteje eltávolítható, és a mikrosérülések miatt a fertőzés könnyen továbbvihető.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyászhoz, aki szakszerűen kezeli a szemölcsöket.

 

Az uszodaszemölcs kiváltó oka

A fertőzés oka egy DNS-vírus, a Molluscipoxvirus (MCV), lappangási ideje kb. 2 héttől 6 hónapig terjedhet. Terjedése lehetséges vakarással, bőr-bőr kontaktussal direkt, használati tárgyakkal (pl. törülköző, gyermekjáték) és szexuális érintkezéssel.

 

A fertőzés rizikótényezője a legyengült immunrendszer, gyermekek esetében az atópiás dermatitis.

 

Az uszodaszemölcs lehetséges szövődményei

Az uszodaszemölcs általában nem jár szövődményekkel. Ritkán a szemölcs a vakarás miatt begyulladhat, felülfertőződhet. Kialakulhat másodlagos szemfertőzés vagy a vakarás miatt hegesedés a bőrön. Immunhiányos betegekben a szemölcs nagyra nőhet, és rendkívül nagy területet foglalhat el.

 

Az uszodaszemölcs diagnosztizálása

A diagnózis a bőrtünet alapján felállítható. Amennyiben szükséges, szövettani vizsgálatra is van lehetőség, bár erre rendkívül ritkán kerül sor.

 

Az uszodaszemölcs kezelése

Az uszodaszemölcs spontán gyógyulásra hajlamos, de ez hosszú időt vehet igénybe – akár egy évet is –, és közben önmagát és másokat is megfertőzhet a beteg, ezért kezelése mindenképpen indokolt.

 

A leggyorsabb és legegyszerűbb kezelési mód a szemölcsök orvosi eltávolítása. A terápia történhet fagyasztással (folyékony nitrogénnel), kezelhető elektromos kauterrel (égetés), lézerrel, külső vírusellenes ecseteléssel, alkalmazhatók különböző savak, valamint hólyagképző oldatok is.

 

A fagyasztás, égetés vagy a sebészi eltávolítás okozhat némi kellemetlen érzést. Amennyiben csoportosan fordul elő, több kezelésre is szükség lehet a teljes gyógyulás eléréséig.

 

Mit tehet uszodaszemölcs esetén?

A betegség tünetei esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, mert jól gyógyítható. Nem érdemes otthoni szemölcseltávolító szerekkel próbálkozni, mert minden szemölcsöt más vírus okoz, és más a kezelése. Az uszodaszemölcsöt nem a klasszikus szemölcsvírus (HPV) okozza, hanem a himlővírusok közé tartozó Molluscipoxvirus.

 

Az uszodaszemölcs megelőzése

Lényeges, hogy a gyermekek az uszodában ne használjanak közös törölközőt és egyéb használati tárgyakat, mert rendkívül fertőző a vírus. Csökkentheti a vírus terjedését a helyes kézmosás. A bőrtüneteket semmiképpen sem szabad piszkálni, vakarni.

 

Uszodaszemölcs esetén a teljes gyógyulásig kerülni kell mindenféle szexuális kapcsolatot. A szemölcsöket érdemes lazán fedőkötéssel ellátni a fertőzés átadásának csökkentés érdekében.

KULCSSZAVAK
szemölcs  |   kinövés  |   molluscum contagiosum  |   STD  |   bőrbetegség  |   fertőzés  |   papula
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít