egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A menopauza kezdete

Az, hogy kinél mikor köszönt be a menopauza, minden nőnél egyénenként változó. Ha mégis átlagolnánk, a magyar nőknél 47,5 éves korban várható, illetve leggyakrabban 45 és 50 éves kor között zajlik le a folyamat. Ennek során a petefészek működése megváltozik, a szabályos ciklus felborul, a tüszőérés pedig végül elmarad. A menopauza az utolsó peteérést, illetve az azt követő utolsó menstruációt jelenti. Ezután egy évvel jelenthető ki, hogy valaki túl van a menopauzán.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Tíz nőből egynél jelentkezik vérzés a menopauza után, és ennek pontos okára nem is mindig derül fény. Előfordulhat, hogy valaki úgy gondolja, túl van az utolsó menstruációján, de néhány hónap múlva vérzést tapasztal.

 

Akkor forduljon orvoshoz, ha a vérzés az utolsó menstruáció után 12 hónappal, vagy annál később jelentkezik. Ebben az esetben minden vérzés számít – ha csak egyszeri eset volt, ha kevés vér, illetve pecsételő vérzés jelentkezett, ha nincs más tünete, vagy ha nem is biztos benne, hogy vérfolt volt a fehérneműn –, mindenképp fel kell keresni az orvost. 

 

A menopauza utáni vérzés lehetséges okai

Számos ok állhat a háttérben, és bár az esetek többségében nem komoly betegség okozza, ezeket is számításba kell venni, ki kell vizsgálni. Ha a vérzés daganatos betegség tünete, a gyógyulási esélyek miatt korántsem mindegy, milyen stádiumban fedezik fel.

A leggyakoribb okok:

  • a hüvely nyálkahártyájának gyulladása és elvékonyodása
  • a méhnyálkahártya elvékonyodása
  • a méhnyálkahártya elvékonyodása hormonterápiás kezelés miatt
  • a méhnyakon vagy a méhben képződő polipok vagy más elváltozások.

 

Mi történik az orvosnál?

Mondja el kezelőorvosának, ha bármilyen változást, kellemetlenséget vagy fájdalmat tapasztal vizeletürítésnél, ha mostanában fogyott, illetve ha hormonkezelést kap. Az orvos valószínűleg meg fogja kérdezni az utolsó menstruáció és - rákszűrés időpontját is. Ezután ultrahang, vérvizsgálat és további nőgyógyászati vizsgálatok is szükségesek lehetnek. A kezelés pedig attól függ majd, mi volt a vérzés kiváltó oka. Menopauza után jelentkező hüvelyi vérzés esetén gyakran a daganatos megbetegedés (méhtestrák) kizárása érdekében szövettani diagnózisra van szükség, ilyenor méhűri kaparást (curettage)  végeznek.

  

Mikor kell mentőt hívni?

Nagyon erős vérzéssel, szédüléssel vagy ájulással nem szabad várni, ilyen esetben azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

KULCSSZAVAK
menopauza  |   tüszőérés  |   petefészek  |   menstruáció  |   hüvely  |   hüvelynyálkahártya  |   méh  |   méhnyálkahártya  |   pecsételő vérzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít