A köszvény fájdalmas, gyulladásos ízületi betegség, amely a húgysavszint megemelkedésével jár, és kezeletlenül idővel egyre súlyosbodó ízületi károsodást okoz. A köszvény kialakulásához több életmódbeli tényező is hozzájárulhat, pl. magas purintartalmú ételek fogyasztása, túlsúly és elhízás, diuretikumok használata, veseelégtelenség, alkoholfogyasztás. Az alkohol és a köszvény kapcsolata különösen érdekes, mivel a legújabb kutatások szerint ez eltérő módon érinti a férfiakat és a nőket.
2024 augusztusában érdekes tanulmányt publikáltak az amerikai JAMA Network Open folyóiratban, amely az alkoholfogyasztás és a köszvény közötti összefüggéseket vizsgálta. A kutatás során összesen 401 128 résztvevő (179 828 férfi és 221 300 nő) alkoholfogyasztási szokásait követték nyomon 12,7 éven keresztül a UK Biobank adatbázis segítségével. A résztvevők 37 és 73 év közöttiek voltak. A kutatók arra keresték a választ, hogy az alkoholfogyasztás gyakorisága és a fogyasztott alkohol típusa milyen mértékben növeli a köszvény kockázatát, és milyen eltérések mutatkoznak a nemek között.
Az eredmények alapján világos összefüggés mutatkozott az alkoholfogyasztás és a köszvény kialakulásának kockázata között, különösen a férfiak esetében.
A köszvényről általánosságban itt olvashat.
A köszvény kockázata és az ivási szokások
Az ivási szokásokat önbevallás alapján, kérdőív segítségével mérték fel a résztvevők között. Három kategóriába sorolhatták magukat a kérdőívet kitöltők: soha nem fogyasztottak alkoholt, korábban fogyasztottak alkoholt, illetve jelenleg is fogyasztanak alkoholt.
A férfiak, akik jelenleg is fogyasztanak alkoholt, 69%-kal nagyobb eséllyel szenvedtek köszvénytől, mint azok, akik soha nem ittak. Nőknél érdekes módon fordított kapcsolat volt megfigyelhető: az alkoholt fogyasztók kisebb eséllyel kaptak köszvényt, mint a soha nem ivók – bár ez az összefüggés statisztikailag nem bizonyult szignifikánsnak.
A heti rendszerességgel történő alkoholfogyasztás mindkét nem esetében növelte a köszvény kockázatát, de a férfiaknál erősebben érvényesült ez az összefüggés: náluk a kockázat 2,05-ször, míg a nők esetén 1,34-szer volt magasabb.
A sör és a cider különösen veszélyes
A jelenleg is alkoholt fogyasztók csoportból a férfiak átlagosan heti 4,2 adag sört vagy cidert fogyasztottak, szemben a nőkkel, akik átlagosan csupán 0,4 adagot. Férfiak esetén a minden nap elfogyasztott egy adag sör vagy cider 60%-kal növelte a köszvény kockázatát. Nők esetén a napi egy adag sör vagy cider 62%-kal emelte a kockázatot, bár az ő esetükben a fogyasztás jóval ritkább volt.
Miért nagyobb a kockázat a férfiaknál?
A kutatás különösen érdekes megállapítása, hogy a férfiak esetén nagyobb a kockázata a köszvény kialakulásának, ha rendszeresen fogyasztanak alkoholt, különösen sört vagy cidert. Ez a különbség azonban feltehetően nem valamilyen biológiai eltérésből adódik, hanem inkább abból, hogy a férfiak és nők eltérő típusú alkoholt részesítenek előnyben.
A férfiak inkább sört és cidert fogyasztanak – ezek az italok pedig jóval magasabb purintartalommal rendelkeznek, ami a húgysavszint emelkedéséhez vezet.
Nők esetében inkább a bor a választott ital. Bár a bor is hatással lehet a húgysavszintre, nem okoz akkora mértékű húgysavszint-emelkedést, mint a sör vagy a cider.
Míg a vörös- és fehérbor nem tartalmaz, a sör 10 mg purint tartalmaz 100 grammonként. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a bor következmények nélkül iható köszvény-kockázat esetén! A húgysavszint ugyanis két okból is megemelkedhet: a húgysavkiválasztás csökkenése vagy a húgysavszint növekedése miatt. Mivel a purinlebontás végterméke a húgysav, így a magas purinbevitel (például sör formájában) a húgysavszintet növeli. Az alkohol viszont a húgysavkiválasztást gátolja, így más módon ugyan, de szintén fokozza a köszvény kockázatát. Így tehát sem a bor, sem a sör fogyasztása nem ajánlott köszvényre való hajlam esetén!
A köszvény megelőzése
Az alkoholfogyasztás mértéke és típusa tehát nagyban hozzájárulhat a köszvény kialakulásához.
Az alábbi életmódbeli változtatások ajánlottak a köszvény megelőzése érdekében.
Az alkoholfogyasztás mérséklése (különösen a sör és a cider fogyasztása): a kutatás eredményei alapján a sör és a cider fogyasztása különösen kockázatos a köszvény szempontjából, magas purintartalmuk miatt. Amennyiben hajlamos köszvényre, érdemes minimalizálni vagy teljesen elhagyni ezeket az italokat.
Az alkoholmentes italok előnyben részesítése: bár purintartalma az alkoholmentes sörnek is van, de az alkohol húgysavszint-fokozó hatása alkoholmentes ital esetén nem érvényesül.
Törekedjen egészséges testsúly fenntartására: a túlsúly is növeli a köszvény kockázatát, mivel az elhízás fokozza a húgysav termelődését és csökkenti a kiválasztását. (Lásd még: Tippek az egészséges ízületekért)
Alacsony purintartalmú étrend követése: az alacsony purintartalmú étrend hozzájárulhat a húgysavszint csökkentéséhez. Kerülje a magas purintartalmú ételeket, mint a belsőségek, bizonyos tengeri ételek (pl. kagyló, garnéla) és a vörös húsok. (Lásd bővebben: Ízületi betegségek étrendje)
Fogyasszon sok vizet: a megfelelő folyadékbevitel segít a húgysav kiválasztásában, így csökkenthető a köszvény kialakulásának esélye. (Lásd bővebben: Folyadékbevitel fontossága)
Ajánlott tartalom: