egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az EKG-vizsgálat során rögzítik a szív elektromos tevékenységét. Fájdalommentes eljárás, mellékhatások nélkül. Az elektromos jeleket a mellkason és a végtagokon elhelyezett elektródák segítségével gyűjtik össze. A napi gyakorlatban 12 elvezetéses EKG-t készítenek, de speciális esetekben több elektróda is felhelyezhető (pl. a hátra). Az elektródák vezetékkel vagy vezeték nélkül kapcsolódnak az EKG-készülékhez. A készülék az orvosi rendelők, kórházak, mentőgépkocsik alapfelszerelései közé tartozik.

 

Mikor van szükség EKG-vizsgálatra?

A vizsgálat elengedhetetlen szívbetegségek diagnosztizálásánál. Mellkasi fájdalom, nehézlégzés, heves szívdobogásérzés, szédülés esetén elsőbbséget élvez. Alkalmassági vizsgálathoz, műtéti beavatkozásokhoz, vezetői engedély szerzéséhez szintén alkalmazott vizsgálat.

 

Az alábbi esetekben segít a helyes diagnózis felállításához:

Szív- és érrendszeri betegségek esetén időközönként meg kell ismételni az EKG-vizsgálatot.

 

Az EKG-vizsgálat menete

Az EKG-vizsgálat semmilyen speciális előkészületet nem igényel. A vizsgálathoz a felsőruházatot le kell venni, valamint szabaddá kell tenni a karokat és a lábakat. A szívműködést befolyásoló ételek, italok (pl. kávé, tea, energiaitalok) fogyasztása a vizsgálat előtt nem javasolt. Előfordul, hogy férfiak esetében az érintett mellkasi és lábi rész szőrzetét le kell borotválni. A tappancsokra zselét nyomnak az elektromos vezetés biztosítása érdekében. Elektródákat helyeznek el a végtagokon és a mellkason. A vizsgálat alatt végig hanyatt fekvésben, nyugalomban kell maradni. Az elektródák által felfogott elektromos jeleket az EKG-készülék összegyűjti. A kapott információk papíron vagy digitális formában jelennek meg. Az elkészült eredményt a kezelőorvos értékeli, szükség esetén további vizsgálatokat rendel el.

 

Az EKG-vizsgálat típusai

 

  • Nyugalmi EKG

A vizsgálat nyugalomban, fekvő helyzetben történik. Az alapértelmezett, 12 elvezetéses EKG-vizsgálatot kell érteni alatta.

 

  • Terheléses EKG

A terheléses EKG-vizsgálatot fizikai aktivitás során jelentkező mellkasi panaszok esetén rendelik el. Az elektródákat ugyanúgy helyezik fel, mint nyugalmi EKG esetében. Kiegészítésképpen vérnyomásmérést is végeznek. A fizikai terhelést szobakerékpárral vagy futópaddal érik el. A vizsgálat során fokozatosan emelik a terhelés mértékét, figyelve a pulzusszám és a vérnyomás emelkedését. Rosszullét esetén azonnal felfüggesztik a vizsgálatot.

 

  • EKG-monitorozás

Egyes beavatkozások, műtétek, kórházi kezelések során a szív folyamatos monitorozása szükséges. A szívműködésről nyert információkat azonnal értékelik, állapotrosszabbodás esetén azonnal beavatkoznak.

 

  • Holter-EKG

Szabálytalan szívműködés, szívritmuszavar gyanúja esetén 24-48-72 órás vagy akár 7 napos, hordozható EKG-készülék (Holter) alkalmazása lehet indokolt. Az elektródákat a nyugalmi EKG-tól eltérően a törzsre helyezik. Az elektródákat vezetékes vagy vezeték nélküli módon egy kis méretű készülékhez csatlakoztatják, amely órákon vagy napokon keresztül rögzíti a szív elektromos tevékenységét. A kapott eredményeket a kezelőorvos kiértékeli.

 

Az EKG kiértékelése

A kapott eredményeket papíron vagy digitális formában jelenítik meg. Az elkészült elektrokardiogram elemzését a kezelőorvos végzi. Ez gyakran azonnal megtörténik. Holter-EKG esetén a kezelőorvosnak időbe telik a kapott adatokat kiértékelni. Lehetőség van úgynevezett digitális-EKG-távleletezésre is, kardiológus szakorvos által.

 

Az EKG-vizsgálat kockázatai

Az EKG fájdalommentes, egyszerű vizsgálat. Az áramütés veszélye nem áll fenn. A vizsgálat végeztével az elektródák eltávolítása járhat némi kellemetlenséggel. Többször használatos elektródák esetén a rögzítés helyén kialakulhat véraláfutás, esetleg kiütés, allergiás reakció.

KULCSSZAVAK
szív  |   ritmuszavarok  |   szívkoszorúér-betegségek  |   szívrohamok  |   szívizombántalmak
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít