egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vajúdás és szülés során érzékelt fájdalom mértéke és annak elviselése az egyéni fájdalomtűréstől függően változhat. A várandós anya a szülés megindulása előtt a fájdalomcsillapítás különböző módjai közül választhat a szülész-nőgyógyász szakorvos tanácsai alapján.

 

A szülészeti fájdalomcsillapítás során elsősorban a nem gyógyszeres, mellékhatások nélküli lehetőségek igénybevétele ajánlott, ugyanakkor fontos szempont, hogy az anya számára leghatékonyabb módszert alkalmazzák.

 

Természetes fájdalomcsillapítás

A természetes fájdalomcsillapítás elsősorban a szülésre való felkészülés során elsajátított légzési és relaxációs technikák alkalmazását jelenti. A szülő édesanya mellett jelenlévő hozzátartozó (a születendő gyermek édesapja vagy más, előre megjelölt nagykorú személy) érzelmi támogatása jelentősen csökkentheti a szorongást és a fájdalomcsillapítás iránti igényt, a hozzátartozó által alkalmazott hátmasszázs pedig enyhítheti a vajúdás alatt jelentkező hátfájdalmat. A szülő anya a lehetőségekhez és a kockázatokhoz mérten vajúdhat és szülhet az általa megválasztott legkényelmesebb testhelyzetben: ülve, állva, guggolva vagy térdelve.

 

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

A szülés alatt adott gyógyszerek lassíthatják a magzat légzését és egyéb életfunkcióit, ezért a lehető legkisebb mennyiségű gyógyszer alkalmazása ajánlott. A gyógyszerek a vajúdást is lassíthatják, ezért rendszerint csak az aktív (kitolási) szakaszban alkalmazzák. Nem adhatók abban az esetben, ha a szülés várhatóan rövid időn belül lezajlik.

 

Helyi érzéstelenítés

Indokolt esetben az orvos gátmetszést (epiziotómia) végezhet a szülés megkönnyítése és a repedések elkerülése érdekében, amihez injekció formájában beadott helyi érzéstelenítést alkalmaz.

 

Inhalációs érzéstelenítés

A szülés közben alkalmazott inhalációs fájdalomcsillapításra legelterjedtebb szer a nitrogénoxidul és oxigén 50-50%-os keveréke. Előnye, hogy nem halmozódik fel a szervezetben, illetve nem károsítja az anya és a magzat oxigénellátottságát. A gyógyszer a méhösszehúzódásokat nem csökkenti, az anya a tudatánál marad, és szakaszos használat mellett nem befolyásolja negatívan a szülés folyamatát sem.

 

Regionális érzéstelenítés

Az epidurális fájdalomcsillapítás során a hát alsó szakaszán, a csigolyák közé injekció formájában beadott gyógyszerrel teszik érzéketlenné az idegeket, így megszűnik az anya fájdalomérzete. Az érzéstelenítőszert a gerincvelőt körülvevő térbe (epidurális tér) juttatják be (lumbális epidurális injekció).

 

Az epidurális érzéstelenítés az alábbi helyzetekben javasolt:

  • különösen fájdalmas, komplikált vagy elhúzódó vajúdás esetén;
  • kettes- vagy hármas ikrek szülésekor;
  • császármetszés elvégzése előtt a vajúdás időszakában;
  • asszisztált szülés esetén (a magzat világrajövetelét speciális eszközzel segítik);
  • egyes kísérőbetegségek esetén.

 

Az epidurális érzéstelenítés hatására a szülő anya először melegséget, zsibbadást érez a derekától lefelé és a lábaiban, majd lábai mozgatását nehezebbnek érezheti. A módszer hátránya, hogy az érzéstelenítés gátolhatja a kellő mértékű préselő nyomást a kitolási szakaszban, azonban a méh összehúzódásai általában elegendő erőt jelentenek a magzat átpréseléséhez a szülőcsatornán.

 

Általános érzéstelenítés

Az általános érzéstelenítés (altatás) abban az esetben választandó eljárás, ha sürgős császármetszés válik szükségessé, mivel ez a leggyorsabb módja az érzéstelenítésnek.

 

Fájdalomcsillapítás lehetséges szövődményei

A vajúdás, illetve a szülés alatt alkalmazott fájdalomcsillapítási módszer kiválasztásánál fontos szempont, hogy a szülő anya számára a lehető legjobb legyen, ugyanakkor figyelembe kell venni az anyára és a magzatra gyakorolt egyéb hatásait is. A túl nagy adagban alkalmazott gyógyszeres fájdalomcsillapítók lassíthatják a magzati életműködéseket; az epidurális fájdalomcsillapítás pedig gátolhatja az anya erőkifejtését, vagyis a hasprést a kitolási szakaszban.

 

Epidurális fájdalomcsillapítást követően gyakran fordul elő fejfájás, ritkán kialakulhat ún. posztdurális punkciós fejfájás is, ha az érzéstelenítő injekció beadásakor véletlenül megsérül a gerincvelőt körülvevő folyadék külső borítása.

 

Az epidurális érzéstelenítés ritka szövődményei lehetnek még a kanül bemeneti helyének elfertőződése, illetve az érfal sérülése következtében kialakuló epidurális vérömleny. A vérömleny nyomhatja a gerincvelőt, ami – nagyon ritkán – idegkárosodáshoz, akár az alsó testrész mozgásképtelenségéhez vezethet.

KULCSSZAVAK
helyi érzéstelenítés  |   epidurális  |   altatás  |   nitrogénoxidul  |   hátmasszázs  |   inhalációs fájdalomcsillapítás  |   lumbális epidurális injekció  |   posztdurális punkciós fejfájás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít