egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A testvér születése a család korábban megszokott működésrendjének szükségszerű változását hozza magával. Merőben új helyzetet jelent az idősebb testvér számára, még akkor is, ha a szülők kellően felkészítették őt a változásra.

 

Az, hogy a nagyobbik gyermek hogyan reagál a kis testvér érkezésére, nagymértékben függ a köztük lévő korkülönbségtől, valamint a szülők hozzá és egymáshoz való viszonyulásától.

 

Felkészítés

Fontos, hogy a gyermek idejekorán értesüljön a testvér majdani érkezéséről (lásd még: Testvérek szerepe várandósság során). Időre van szüksége ahhoz, hogy megérezze, a szülei ugyanúgy fogják szeretni őt a továbbiakban is, és ugyanolyan fontos tagja marad a családnak, mint korábban. Éppen ezért, amennyiben korábban a szülőkkel egy helyiségben aludt, nem célszerű a külön szobába költöztetését közvetlenül a baba születése előtti napokra időzíteni.  Szintén kevésbé szerencsés ebben az időszakban bölcsődébe vagy óvodába íratni a gyermeket. Mivel a közösségbe való szoktatás eleve nagy változást jelent az életében, érdemes ezt a kis testvér érkezését hónapokkal megelőzően vagy jóval később megtenni.

 

Ha kellően alaposan sikerül felkészíteni a gyermeket a testvér jövetelére, kevésbé fogja megviselni őt a változás, és kisebb eséllyel fordulhatnak elő olyan viselkedésbeli megnyilvánulások, mint a már szobatiszta gyermek újbóli éjszakai bevizelése, a kisiskolás tanulmányi eredményének romlása vagy a kortársak közti konfliktusok.

 

Odafigyelés

A gyermek természetes igénye, hogy elegendő időt tölthessen el a szüleivel. Különösen felértékelődik a közös programok szerepe. A kis testvér érkezése felborítja a korábban megszokott napi menetrendet, és a szülők figyelme elsősorban az újszülöttre irányul. Ebben a szituációban még inkább fontos ügyelni arra, hogy az idősebb gyermek is kellő odafigyelésben részesüljön. Ez megoldható az édesanyával vagy édesapával kettesben megvalósított programok révén – ilyenkor a testvéreknek nem kell osztozniuk a szülői figyelmen. Ilyen lehet például a kettesben végzett bevásárlás, ami egyben alkalmat nyújthat a beszélgetésre is. Amíg a kis testvér alszik, addig az édesapa nagyobb sétát tehet az idősebb gyermekkel vagy kiviheti a játszótérre. Ugyanez megoldható a babával együtt is: a csecsemő nagyot fog aludni a babakocsiban, míg a nővére vagy bátyja anyával vagy apával beszélget.

 

Ajánlatos bevonni az idősebb gyermeket a baba körüli teendőkbe is. A szülők engedjék meg neki, hogy megérintse, akár ölbe is vegye az újszülöttet, és részt vehessen a fürdetésben, az esti mesélésben vagy a tisztába tételben. Az apró segítségért a szülő dicsérje meg vagy részesítse jutalmazásban a gyermeket.

 

Testvérek közötti rivalizálás

A második életévtől előfordulhat a testvérek közötti rivalizálás, a dacos ellenkezés. Akár kontroll nélküli dühkitörések is jelentkezhetnek. A gyermek például csalódottságot élhet meg, ha megtiltják, hogy játsszon a testvére játékaival; másrészt dühöt és szomorúságot érezhet a szülő iránt, mert eközben vágyik a vigasztalásra.

 

A későbbiekben, ahogy cseperedik a kis testvér, egyre többször alakulhatnak ki nézeteltérések a gyermekek között. Ez természetes jelenség, amelybe nem kell feltétlenül beleavatkozni. Az igazságtétel azért is nehéz, mert nehezen deríthető ki, hogy kitől indult a konfliktus. Mindkét testvér ártatlannak fogja érezni magát, és bármelyikük javára is döntsön a szülő, a másik igazságtalanságként fogja azt megélni. Ilyenkor érdemes megfogadni Ranschburg Jenő gyermekpszichológus tanácsát, aki szerint nem célravezető a testvérek közötti látszólagos béke megteremtése. A kényszeredett kibékülés ugyanis tartósítja a gyermekek ellenérzéseit, és képmutatásra sarkallja őket.

 

Szintén mellőzendő szülői intelem, hogy az idősebb testvér a nagyobb, ezért legyen ő az okosabb. Ez az intés sem az idősebb, sem a fiatalabb testvér szempontjából nem visz előre, és nem segíti a konfliktusok feloldását.

 

A testvérek közötti ellenségeskedés megelőzésének leghatékonyabb módja a szülői példamutatás. A szülők egymással szembeni viselkedése mintául szolgál a testvérek számára. Az egymás iránti tiszteletet, szeretetet és segítőkészséget ugyanúgy leképezik egymás között a gyermekek, mint azok ellenkezőjét. A szülők közötti kapcsolat minősége tehát nagymértékben befolyásolja a testvérkapcsolat alakulását is.

 

Testvérféltékenység

A testvérféltékenység szinte minden többgyerekes családban előfordul. Természetes, hogy az idősebb testvér riválisának érzi a kis testvért, és féltékeny rá. A testvérféltékenység összetett jelenség, amely szorongást válthat ki, és viselkedésbeli változást idézhet elő az idősebb testvérben. A korábban szófogadó gyermek engedetlenné válhat, haragot táplálhat a testvére és a szülei iránt is.

 

Intő jel lehet a többszöri indulatkitörés, a rosszkedv és a visszahúzódás. Jelentkezhetnek kevésbé direkt megnyilvánulások, például étvágytalanság, alvásproblémák, éjszakai bevizelés is. Ez utóbbiak főként abban az esetben fordulnak elő, ha a nagy testvér látszólag pozitív érzéseket táplál a kis testvére iránt (elhárító mechanizmus). Jellegzetes viselkedésmód, amikor az idősebb testvér újra kisbaba akar lenni: ölbe kéredzkedik, arra kéri a szüleit, hogy öltöztessék fel, ő is cumizni akar, mint a kis testvére. Mindez nem más, mint figyelemfelhívás, amely azt jelezheti a szülők felé, hogy a gyermek több törődést igényel.

 

Ilyen helyzetekre a nagyobb gyermek életkorának megfelelő módon célszerű reagálni. Az óvodáskorú gyermekkel már meg lehet beszélni az érzéseit. Nem célravezető, ha minduntalan arra buzdítják a szülők, hogy szeresse a kis testvérét, és bánjon kedvesen vele. Ugyanakkor a példamutatás minden életkorban jól működik. Ha hagyják a gyermeket saját tempójában közeledni a testvéréhez, előbb-utóbb hozzászokik a jelenlétéhez, és elfogadja, hogy a korábbi háromfős családi egység bővült. 

KULCSSZAVAK
testvér  |   család  |   gyermekvállalás  |   felkészítés  |   odafigyelés  |   konfliktus  |   rivalizálás  |   testvérféltékenység  |   befogadás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít