egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lágyékon, ami az alhas és a comb közötti átmenetet magában foglaló terület, számos izom halad keresztül. Mindemellett a régió nagy mozgásterjedelemmel rendelkezik, melynek következtében fokozottan ki van téve izom-, ín- és szalagsérüléseknek, amik kellemetlen, nehezen enyhülő panaszokat tudnak okozni.

 

Lágyéki fájdalomnak ugyanakkor számos egyéb oka is lehet, mint például traumás csonteltérés, idegsérülés vagy akár lágyéksérv is.

 

A lágyéksérülés főbb tünetei

A lágyékhoz kapcsolódó izmok, inak és szalagok túlfeszülése, húzódása, szakadása – túlzott igénybevétel, megerőltetés vagy baleset következtében – általában lágyéktájéki fájdalom formájában jelentkezik. A fájdalom lehet állandó vagy visszatérő, és a sérülés helyén megjelenhet véraláfutás vagy duzzanat is.

 

A fájdalom jelentkezhet közvetlenül a sérülést követően, de előfordul, hogy hetek vagy hónapok alatt kerül fokozatosan az előtérbe. A sérülés okozta lágyékfájdalmat súlyosbíthatja az érintett testrész (izomcsoport, terület) további igénybevétele.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a lágyéki fájdalom az alábbiakkal egészül ki, az a lágyéksérülésen túlmutató problémákra utalhat, ezért minden ilyen esetben orvos segítségét kell kérni:

 

  • égő fájdalom a hátban vagy a lábban,
  • lábduzzanat,
  • csomó a lágyék területén,
  • láz,
  • rossz közérzet,
  • vizeletürítési nehézségek,
  • zsibbadás a lágyéktájékon,
  • a lágyéki fájdalom állandósul és rosszabbodik.

 

A lágyéksérülés kiváltó okai

A lágyékban számos izom fut a lábak és a csípő felől, valamint a régió nagy mozgástartománnyal rendelkezik, emiatt ez a testrész bizonyos körülmények között fokozottan ki van téve az izom-, ín- és szalagsérüléseknek – a legtöbb esetben ezek állnak a lágyéksérülések hátterében. Okozhatja fokozott fizikai aktivitás, sportolás, baleset vagy egyszerű túlterhelés is.

 

Előfordul, hogy a lágyéki fájdalom oka nem lágyéksérülés, ilyenkor a kezelőorvos gyanakodhat – egyebek mellett – csontsérülésre vagy -törésre (pl. csípőcsont), vesekőre, porckorong- vagy lágyéksérvre, illetve a herék kóros eltérésére is.

 

A lágyéksérülés diagnosztizálása

A lágyéksérüléssel kapcsolatban a fájdalom jellege és helye szolgál fontos információval. Bizonyos esetekben (pl. ha a jelek traumára, esetleg csonttörésre utalnak) indokolt lehet MR- vagy CT-vizsgálat elvégzése.

 

Ha a lágyéki fájdalom hátterében nem fedezhető fel sérülés, úgy további diagnosztikai eljárásokra van szükség a fájdalom okának felfedése érdekében.

 

A lágyéksérülés kezelése

A lágyéki sérülést követő panaszok (fájdalom, duzzanat) enyhíthetőek helyileg jeges/hideg vizes borogatással, mely 30 percig alkalmazható, naponta többszöri alkalommal. (A jeget mindig tiszta textilben elhelyezve szabad alkalmazni, közvetlenül a bőrfelszínre helyezni tilos!)

 

Súlyosabb esetben gyulladás- és fájdalomcsillapító krém vagy tabletta alkalmazására is szükség lehet, ebben a kezelőorvos segítségét kell kérni.

 

A lágyéksérülések többsége a tünetek házilagos enyhítése mellett magától gyógyul, ám ez a folyamat súlyosabb esetben több hétig is elhúzódhat. A fizikai megerőltetés mindaddig kerülendő, amíg a láb mozgatását (gyaloglás, kocogás, futás közben) már nem kíséri fájdalom a lágyéktájon.

KULCSSZAVAK
lágyéksérülés  |   lágyékfájdalom  |   csípőfájdalom  |   lágyéki izomsérülés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít