egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Rándulás esetén az ízületben találkozó két csont vége kimozdul, majd visszaugrik a helyére – ám az elmozdulás mértékétől függően kisebb-nagyobb sérülést idéz elő az ízületi szalagokban, olyannyira, hogy azok esetleg nem pusztán megnyúlnak, hanem akár el is szakadhatnak. Ficamról akkor van szó, ha az említett csontvégek elmozdulnak helyükről és ebben az elmozdult rendellenes pozícióban maradnak.

 

Rándulások leggyakrabban a vállban, a könyök-, csukló-, térd- és bokaízületben fordulnak elő. Ficamokkal általában a váll-, könyök-, ujj- és bokaízület esetében lehet találkozni. A ízületet stabilizáló szalagok ebben az esetben is sérülhetnek, megnyúlhatnak, részben vagy teljes egészében el is szakadhatnak. 

 

Bár mindkét sérülés fájdalmas, a ficamok esetében a fájdalom rendszerint erősebb, a gyakrabban előforduló súlyos szalagsérülések, szakadások miatt. Mindkét eset valamilyen fizikai behatással járó sérülés (sport, háztartási vagy munkahelyi baleset, stb.) következtében fordulhat elő.

 

Rándulások és ficamok tünetei

A rándulás és a ficam is erős fájdalommal, duzzanattal, esetenként vérömleny képződésével jár. Rándulás esetén az ízület mozgatható marad, bár csak korlátozott mértékben.

 

Amennyiben ficamról van szó, az ízület jól láthatóan deformált és nem mozgatható.

 

Egyes ízületi sérülések komoly ér- vagy idegkárosodással járhatnak együtt. A térdízületi ficam esetében például különösen nagy a verőérsérülés veszélye.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben az orvosok is csak röntgenfelvétel alapján tudnak különbséget tenni rándulás és ficam között, minden esetben orvoshoz kell fordulni. Ezt a fájdalom amúgy is indokolja.

 

A szakszerű ellátásig a sérült ízülethez „tartozó” végtagot óvatosan rögzíteni kell, anélkül, hogy a sérülésből eredő esetleges deformitás változna. A sérült ízület otthoni korrekciójával, helyreállításával próbálkozni szigorúan tilos, mert ezzel további járulékos sérülések idézhetők elő (szalagszakadás, ér- vagy idegsérülések), melyek akár az ízület maradandó károsodását is okozhatják.

 

Borogatás, óvatos jegelés is szóba jöhet. Érdemes az otthon található jeget, mirelit fagyasztott terméket, stb. egy törölközőbe csavarni, hogy azok a bőrrel közvetlenül ne érintkezhessenek.

 

A rándulások, ficamok kezelése

A ficamok, illetve bármely ízületi sérülés kezelése során fizikai vizsgálattal, röntgennel, ultrahang-vizsgálattal, CT-vizsgálattal megállapítható a károsodás, illetve az ízület stabilitásának mértéke. Egyes ficamok esetén felmerülhet az érsérülés gyanúja, ekkor érfestéses vizsgálatra is szükség lehet.

 

A vizsgálati eredményektől függ, hogy szükséges-e műtéti beavatkozás, avagy elegendő a korrekciót követő konzervatív kezelés, rögzítés sínezéssel, gipsszel.

 

Az ízületek sérülései a legtöbb esetben lassan gyógyulnak, ezenkívül a teljes felépüléshez szükség lehet fizioterápiás utókezelésre, rehabilitációra is, de legfőképpen kitartó türelemre a sérült részéről.

KULCSSZAVAK
rándulás  |   ficam  |   szalagszakadás  |   idegsérülés  |   verőérsérülés  |   végtag rögzítése  |   gipszkötés  |   pólyázás  |   sínezés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít