egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szemcsés kötőhártya-gyulladás (trachoma, conjunctivitis granulosa, egyiptomi szemgyulladás) a szem kötőhártyájának (conjunctiva) idült fertőzése, amelyet a Chlamydia trachomatis nevű kórokozó idéz elő. A betegség már az ókori Egyiptomban is létezett, ma többnyire a Földközi-tenger melléki országokban (Észak-Afrika) és a Távol-Keleten, alacsony higiénés körülmények között fordul elő. A világon több millió ember szenved trachomától, mely a fejlődő országokban a vakság vezető oka. A betegség általában az első életévtizedben jelentkezik, és lassan súlyosbodik.

 

A szemcsés kötőhártya-gyulladás alábbi stádiumait különböztetjük meg:

  • I. stádium: kezdődő szemcsés kötőhártya-gyulladás, melynek tünetei még nem jellegzetesek. A kötőhártya megvastagodott, feszes, nem ráncolódik, élénkvörös színű. Csomók figyelhetők meg, főleg a felső szemhéj belső szélén és kötőhártyáján. A gyulladás kétoldali.
  • II. stádium: kifejlődött kórkép a tünetek fokozódásával. A főként az áthajlásban és a szemzugban keletkező csomók és tüszők száma és mérete növekszik.
  • III. stádium: kezdődő hegesedés a II. stádium tünetei mellett, a tüszők szétrepednek, megindul a hegesedés és a szemhéjhoz tartozó kötőhártya sorvadása.
  • IV. stádium: tisztán heges állapot. A kötőhártya hegesedésén kívül a szemhéj csüngése és a szemhéjszél befelé fordulása figyelhető meg.

 

A szemcsés kötőhártya-gyulladás főbb tünetei

A tünetek a fertőződést követő 2-20 napon belül jelennek meg. A betegség egyszerű kötőhártya-gyulladásként indul, később észrevétlenül súlyosbodhat, akár a hegesedésig. Az első szakaszban a szemben égés, szúrás, idegentestérzés, viszketés, fájdalom, fényérzékenység és könnyezés tapasztalható. Nem ritka tünet a felső szemhéj lecsüngése miatti álmos arckifejezés. Gyermekeknél gyakran előfordul a szubjektív tünetek hiánya.

 

A kardinális tünetek a következők:

  • az alapszövet diffúz, sejtes beszűrődése, élénkvörös, kissé feszes, nem ráncolódó, megvastagodott kötőhártya;
  • csomó (szemcse vagy tüsző) főleg a felső boltozatban, kölesnyi kocsonyás, sárgás képződmények esetleg a redőben, néha a bulbaris kötőhártyán;
  • vörös papillák, amelyek bársonyossá, nagyobb túltengés esetén málnaszerűvé teszik a felszínt;
  • a szaruhártya megbetegedése, amely felszínes szaruhártya-gyulladással és a szaruhártya kiterjedt sejtes beszűrődésével kezdődik, és mint szürke réteg, függönyszerűen lefelé halad a hám alatt. Szélén szekunder fertőzés miatt fekély képződhet, látásromlással, fájdalommal kísérve;
  • hegesedés: a kezdetben vékony, fehér hegek szinte az egész kötőhártyát behálózzák, a kötőhártya fehér, fényes, ínszerű szövetté válik. A befelé kúszó hegek miatt a pillaszőr rendellenes helyzete, illetve heges kötőhártyaseb alakulhat ki.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fentebb részletezett tüneteket észleli, és azok nem javulnak 24 óra elteltével, mihamarabb keresse fel a lakhely szerint illetékes szemészeti szakrendelést.

 

A szemcsés kötőhártya-gyulladás kiváltó okai

A szemcsés kötőhártya-gyulladást a Chlamydia trachomatis nevű kórokozó A, B, Ba és C szerotípusai okozzák. Ezek obligát intracellularis paraziták, melyek a sejtek belsejét kitöltő folyadékban (citoplazma), a sejtmag körül, sapkaszerűen helyezkednek el, és zárványtesteket képeznek. A hámsejtek elpusztulásával kijutnak a kötőhártya felszínére, és legyek, zsebkendő, törölköző, mosdóvíz, kéz közvetítésével fertőznek. A betegség a korai szakaszában a legfertőzőbb.

 

A szemcsés kötőhártya-gyulladás lehetséges szövődményei

A szemcsés kötőhártya-gyulladás szövődménye lehet a szemhéj be- vagy kifordulása, a pillaszőr rendellenes helyzete, szemhéjösszenövés, szemhéjcsüngés, kötőhártyahegek, a hám alatti kötőszövet nagyfokú ödémája, szaruhártyafekély, szárazszeműség, a szaruhártya homálya, valamint vakság mindkét szemen.

 

A szemcsés kötőhártya-gyulladás diagnosztizálása

A szemcsés kötőhártya-gyulladás kórisméjének felállítása a kötőhártyáról vett minta laboratóriumi vizsgálatával, a kórokozó kimutatásával történik kenetből. Giemsa-festéssel vörös zárványok láthatóak a mag körül. A vérszérumból és a könnyből chlamydia-ellenes antitestek mutathatók ki. Emellett a szemészeten réslámpás vizsgálatra és a látásélesség vizsgálatára is sor kerül. A diagnosztizálás fontos része a kötőhártya-gyulladás egyéb típusaitól való elkülönítés. A trachoma diagnózisa három kardiális tünet (ld. „A szemcsés kötőhártya-gyulladás főbb tünetei” alfejezetben) fennállása esetén állítható fel. Amennyiben kettő vagy egy kardiális tünet áll fenn, trachoma dubium vagy suspicium trachomatis (valószínű vagy lehetséges diagnózis) a kórisme.

 

A szemcsés kötőhártya-gyulladás kezelése

A betegség abban az esetben gyógyul jól, ha a kezelést korán kezdik el. A kezelés szájon át adott, valamint csepp vagy kenőcs formájában alkalmazott antibiotikum-terápiából áll. A szemcsés kötőhártya-gyulladás következményei (ld. „A szemcsés kötőhártya-gyulladás szövődményei” alfejezetben) sebészi beavatkozással kezelhetők.

 

Mit tehet szemcsés kötőhártya-gyulladás esetén?

Amennyiben szemcsés kötőhártya-gyulladásban szenved, a betegség ideje alatt ne hordjon kontaktlencsét. Különösen ügyeljen a higiénés szabályok betartására, annak érdekében, hogy ne adja át másnak a fertőzést.

 

A szemcsés kötőhártya-gyulladás megelőzése

Az általános iskolai tanulmányok megkezdése előtt minden gyermek kötelező egészségügyi szűrővizsgálaton vesz részt, ahol sok egyéb betegség mellett az eddig felfedezetlen szemészeti kórképek is napvilágra kerülhetnek. A szemcsés kötőhártya-gyulladás megelőzésének alapvető módja a személyi higiénés szabályok betartása is. Fontos, hogy minden családtag saját törölközőt használjon.

 

Szemcsés kötőhártya-gyulladás gyermekkorban, illetve várandósság idején

Az újszülöttek átfogó vizsgálatakor a neonatológus szakorvos megvizsgálja az érzékszerveket, megtekinti a kötőhártyák állapotát is. Amennyiben a várandós anya Chlamydia trachomatis (D-K szerotípus) fertőzése fennáll a szüléskor, nagy az esélye annak, hogy az újszülött megfertőződik. A Chlamydia trachomatis az orrnyálkahártyán és a kötőhártyán tapad meg az újszülöttekben, akik születéskor tünetmentesek. A fertőzött újszülöttek több mint felénél kötőhártya-gyulladás, 25-30 százalékánál tüdőgyulladás alakul ki a születést követően. A chlamydia-fertőzés okozta kötőhártya-gyulladást (=paratrachoma) elkülönítve kezelik az újszülöttosztályon. Jellemző tünetei a szemhéjduzzanat, gennyes váladék. Féloldali betegségként kezdődik, de egy-két nap alatt a másik szem is érintetté válik.

KULCSSZAVAK
trachoma  |   conjunctivitis granulosa  |   egyiptomi szemgyulladás  |   conjunctiva  |   tüsző  |   heg  |   hegesedés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít