egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vaginizmus a hüvely és a gát izmainak spontán, fájdalmas görcse, melynek következtében a hüvely összerándul, beszűkül és lehetetlenné tesz bármilyen behatolást. Az izomzat összehúzódása nem a hüvelyizomzat fizikai sérülése vagy betegsége nyomán jön létre, így az orvosi vizsgálat során nem figyelhető meg semmilyen szervi elváltozás vagy fertőzés.

 

A vaginizmus hátterében gyakran pszichológiai okok állnak, melyek kezeléséhez általában szakember bevonása szükséges. A betegség befolyásolhatja a partneri kapcsolatot és az életminőséget is, így ne szégyelljen segítséget kérni! Szerencsére a vaginizmus az esetek nagy részében könnyen és maradandóan gyógyítható!

 

A vaginizmus tünetei az alábbi helyzetekben jelentkezhetnek:

 

 • szexuális együttlét során a behatolás idején,
 • tampon felhelyezésekor,
 • ha a nőt a hüvely környékén megérintik (pl. orvosi vizsgálat esetén).

 

A vaginizmus típusai az alábbiak lehetnek:

 

 • primer vaginizmus: szexuális aktusban még nem volt része a vaginizmusban szenvedőnek,
 • szekunder vaginizmus: korábban képes volt szexuális aktus létesítésére, azonban valamilyen trauma, műtét vagy sugárzás hatására a továbbiakban nem képes rá.

 

A vaginizmus főbb tünetei

A vaginizmus legfőbb tünete a hüvely körüli izmok görcsös összehúzódása a nemi szervek vagy környékük érintése (esetleg ennek felmerülő gondolata) esetén. A görcs spontán alakul ki, akarattal nem megelőzhető és nem is oldható. A görcs néha a has alsó izmaira vagy a combizmokra is kiterjed, önmagában is fájdalmat okoz, a behatolást pedig fájdalmassá teszi vagy teljesen ellehetetleníti.

 

A vaginizmushoz gyakran társulnak más tünetek is: pl. félelem a behatolástól vagy a szex közbeni fájdalom miatt krónikusan lecsökkent libidó. Bizonyos esetekben a vaginizmussal küzdő nők égő vagy szúró fájdalomról számolnak be, ha valami mégis a hüvelybe kerül (pl. tampon).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A vaginizmus nem életet veszélyeztető állapot és jellemzően idővel nem romlik és nem is javul. Mivel azonban a partneri kapcsolatot és az életminőséget jelentősen rontja, továbbá a folyamatos pszichológiai stressz, szorongás később más pszichoszomatikus betegségekhez vezethet, minél előbb célszerű segítséget kérni.

 

A területileg illetékes nőgyógyászati rendelő beutaló nélkül felkereshető. 

 

A problémával pszichiáter szakorvoshoz vagy pszichológushoz is lehet első körben fordulni.

  

A vaginizmus lehetséges okai

A probléma általában valamilyen pszichoszexuális zavarra vezethető vissza, ritkán áll mögötte szervi elváltozás (pl. hüvelygyulladás vagy kismedencei daganat). A hátterében általában valamilyen elfojtott trauma vagy félelem áll (pl. félelem a teherbeeséstől).

 

A vaginizmus oka nem mindig deríthető fel pontosan, de az esetek nagy részében az alábbiak miatt alakul ki:

 

 • fájdalmat okozó körülmény szexuális együttlétkor (túl kicsi a hüvely mérete, nem megfelelő a nedvesedés, hormonzavarok stb.),
 • korábbi trauma szexuális együttlét során,
 • kellemetlen orvosi vizsgálat,
 • nemi szerveket ért korábbi sérülés, trauma (pl. traumás szülés),
 • annak gondolata, hogy a szex szégyenletes vagy helytelen,
 • fájdalmas egészségügyi állapot (pl. hüvelygomba).

 

Vaginizmus jelentkezhet továbbá a menopauzát követően is. Ilyenkor az ösztrogénszint lecsökken, a hüvely nedvesedése és a hüvely falának elasztikussága romlik, így a szexuális aktus kellemetlenné, fájdalmassá vagy egyenesen lehetetlenné válik. Súlyos esetben vaginizmus is kialakulhat ebből az állapotból.

 

A vaginizmus szövődményei

Mivel a vaginizmus hátterében legtöbbször nem áll szervi elváltozás, így testi szövődmények is ritkán alakulnak ki. Pszichés következmények lehetnek: depresszió, szorongás, testképzavar, kisebbrendűségi érzés.

 

Ezek viszont már okozhatnak pszichoszomatikus betegségeket is (olyan testi tüneteket, amelyek mögött nem áll szervi betegség).

 

A vaginizmus diagnosztizálása

 

A problémára általában a beteg beszámolója alapján derül fény. A vaginizmus tüneteit megtapasztaló hölgyek sokszor csak pszichológusnak vagy pszichiáternek merik elmondani tüneteiket. Ilyenkor fontos információ az orvosnak, hogy mikor jelentkezett a probléma először, milyen gyakran fejlődnek ki a tünetek és mi a trigger, mi idézi elő a tüneteket.

 

Nőgyógyász szakorvos látogatása esetén sor kerülhet fizikális vizsgálatra is. Ilyen esetben lelki könnyebbséget jelenthet, ha a pácienst valaki elkíséri, akiben megbízik. A nőgyógyászati vizsgálat során külsőleges jeleket keres az orvos a tünetek hátterében: amennyiben fertőzésről van szó, az ilyenkor látszik. Vaginizmus esetén általában nem végeznek belsőleges vizsgálatot – mivel a vaginizmus nem a hüvely betegsége, amennyiben nem valószínűsíthető fertőzés, felesleges ilyen vizsgálatot végezni.

 

A továbbiakban a pácienst specialistához (pl. szexuálpszichológus) irányítják.

 

A vaginizmus kezelése

Amennyiben a vaginizmus tüneteit észleli magán, érdemes pszichológushoz, pszichoterapeutához fordulnia. A probléma az esetek legnagyobb részében lelki eredetű, így a kezelés – a szervi gondok kizárása után – legtöbbször pszichoterápia útján valósulhat meg.

 

A terápia pontos típusát a szakember határozza meg. A probléma a legtöbb esetben kezelhető: a görcs megszüntethető, a szorongás feloldható, és visszaállítható az örömteli nemi élet.

 

Vaginizmus esetén a lehetséges terápiák többek között az alábbiak lehetnek:

 

 • szexuálpszichológiai tanácsadás: beszéd alapú terápia, ami során a testtel és a szexuális együttléttel kapcsolatos gondolatokat igyekeznek megváltoztatni – normalizálni,
 • relaxációs technikák, hipnózis: mindfulness és légzőgyakorlatok segítségével a hüvelyizomzat kontrollálásának visszaszerzése, az izomzat elernyesztésének gyakorlása,
 • medencefenék-gyakorlatok: szorító és elengedő gyakorlatok a hüvelyi izmok irányítása érdekében,
 • hüvelytágítók: tamponhoz hasonló formájú, különböző méretekben beszerezhető tárgyak, amik a hüvely túlzott feszessége esetén használhatók az izmok nyújtására.

 

A kezelés általában szakember segítségével, jelenléti alkalmakon zajlik, majd otthoni, egyéni gyakorlást, foglalkozást igényel. A legjobb, ha a kezelés folyamatába a partnert is bevonja. Az első eredmények jellemzően már néhány hét után megjelennek.

 

Mit tehet vaginizmus esetén?

Amennyiben vaginizmusban szenved és még nem kérte szakember segítségét a lelki okok feltárására és megoldására, addig is van lehetőség az intim pillanatok közös megélésére.

 

Bizonyos szexuális tevékenységek nem tartalmazzák szükségszerűen a behatolást:

 

 • orális szex,
 • masszázs,
 • maszturbáció.

 

KULCSSZAVAK
hüvely  |   hüvelygörcs  |   szex  |   szexuális élet  |   elfojtás  |   szorongás  |   fájdalmas nemi aktus  |   fájdalmas együttlét
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít