egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A prediabétesz a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző anyagcsere-állapot, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, azonban még nem éri el a cukorbetegségre jellemző szintet. A prediabétesz két típusa: az emelkedett éhomi vércukor (IFG) és a csökkent glükóztolerancia (IGT) állapota.

 

A prediabétesz fennállása nem jelenti azt, hogy mindenképpen kialakul a cukorbetegség, de az esélye akár tízszer-hússzor is nagyobb. Fontos kiemelni, hogy ebben a stádiumban a megfelelő életmódbeli változásokkal megállítható a folyamat.

 

A prediabétesz főbb tünetei

A prediabétesznek nincs jellemző tünete. Általában egy rutin laborvizsgálat során mért magasabb vércukorszint hívja fel rá a figyelmet.

 

A prediabétesz kialakulásának lehetséges okai

A prediabétesz kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert. Bizonyos genetikai és életmódbeli tényezők hatására inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem reagál elég hatékonyan a rendelkezésre álló inzulinra.

 

Az alábbi hajlamosító tényezők mellett nagyobb a prediabétesz – és később akár a 2-es típusú cukorbetegség – kialakulásának esélye:

 

 

A prediabétesz diagnosztizálása

A prediabéteszre általában egy rutin laborvizsgálat során derül fény. Az éhomi vércukor normál értéke ≤ 6,0 mmol/l, míg 7,0 mmol/l fölötti értéknél már egyértelműen cukorbetegségről van szó. A kettő közötti (6,1 és 7,0 mmol/l) értékek esetén beszélünk károsodott cukoranyagcseréről vagy prediabéteszről.

 

Ebben az esetben cukorterheléses vizsgálatot (más néven orális glükóztolerancia-teszt – OGTT) végeznek a cukoranyagcsere pontos megismerése érdében. A vizsgálat során 75 g szőlőcukrot tartalmazó folyadék elfogyasztása után 2 órával mért értékek mutatják a szervezet cukortolerancia szintjét:

  • amennyiben a 2 órás érték 7,8 mmol/l-nél kisebb, de az előzetes éhomi vércukorszint 6,1 és 7,0 mmol/l között volt, emelkedett éhomi vércukorról (IFG) beszélünk;
  • 7,8-11,1 mmol/l között (előzetesen 6,1 és 7,0 mmol/l közötti éhomi vércukorszint mellett) csökkent glükóztolerancia (IGT) áll fenn;
  • ha a 2 órás érték nagyobb, mint 11,1 mmol/l, akkor cukorbetegségről van szó.

 

A prediabétesz kezelése

A prediabétesz nem igényel speciális kezelést, azonban kiemelkedően fontos az életmód megváltoztatása a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében. Prediabétesz fennállása esetén szükséges a testsúly normalizálása, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás. A magas rosttartalmú szénhidrátok előnyben részesítendők. A kiegyensúlyozott étrendhez hozzátartozik a zöldségek fogyasztása, a telített zsiradékok mennyiségének mérséklése. A helyes diéta kialakításához érdemes dietetikus tanácsát kérni.

 

Amennyiben valakinél megállapítják a prediabéteszt, javasolt évente vércukorellenőrzésen részt vennie.

KULCSSZAVAK
cukorterheléses vizsgálat  |   orális glükóztolerancia-teszt  |   OGTT  |   vércukormérés  |   emelkedett éhomi vércukor  |   IFG  |   elhízás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít