egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószerhasználat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. Ha drogproblémái vannak forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

 

 

A különböző kábítószerek utcai neve általában a hatóanyag egyszerűsített neve, vagy a hatásra utaló fantázianév. Így van ez a speed esetében is. A speed jellemző utcai neve még a „spuri”, „gyors”, „csík” stb. – de használói körökben valószínűleg egyéb ismeretlen nevekkel is illetik.

 

A speed („sebesség”) a drog pszichostimuláns pörgető hatására utal. Maga a kábítószer tartalma nincs pontosan meghatározva, általában valamilyen amfetamint vagy amfetamin származékot – például metamfetamint –, illetve ezen kívül az előállítótól függően még egyéb anyagokat tartalmaz: koffeint és egyéb tömegnövelőket. A speedként árult kábítószer ritka esetben áll egyetlen, tiszta hatóanyagból, így a pontos összetétele változó, a vásárlók számára általában nem ismert. Veszélye többek között ismeretlen összetételében is rejlik.

 

A speed megjelenési formája

A speed leggyakrabban fehér vagy tört fehér színű por formájában fordul elő, de színe az összetételtől függően széles skálán mozoghat. Barna vagy szürke árnyalatban is előfordul, szaga pedig nagyon jellegzetes, erős. Ritkán tabletta vagy kapszula formájában is elérhető.

 

Por formában a leggyakoribb fogyasztási módja az orrba szippantás, esetenként szájon át, akár üdítőbe vagy alkoholba keverve is fogyasztják. Az intravénás alkalmazás a változó összetétel miatt nagyon veszélyes, de előfordul.

 

A speed hatása és veszélyei

A speed hatásai és negatív hatásai attól függőek, hogy mi a kábítószer pontos összetétele. Ez általában amfetamin vagy metamfetamin, melyekről bővebb információkat olvashat a vonatkozó szócikkekre kattintva.

 

A speed fogyasztás veszélye azonban nem csak az amfetaminok alapvető káros hatásaiban rejlik. Gyakran alkalmazzák partidrogként, hogy a fiatalok a fáradthatatlanság érzésével egész éjszaka képesek legyenek táncolni, kikapcsolódni. Gyakori továbbá a speed más drogokkal (MDMA, kokain, kannabisz, ketamin stb.) és alkohollal való együttes alkalmazása, ami elővigyázatlanság esetén könnyen vezethet túladagoláshoz és életveszélyes állapothoz.

 

Túladagolás esetén súlyos állapotban sürgősségi kórházi ellátásra is szükség lehet.

 

Amennyiben kórházi, vagy intenzív ellátásra kerül sor, minden esetben fontos a kezelőorvost tájékoztatni az alkalmazott legális és illegális szerekről, mivel a mérgezéses tünetek kezelése csak ezek ismeretében lehet megfelelő! 

 

Az orvos megfelelő tájékoztatása életet menthet, az orvosi titok értelmében büntetőjogi következményektől tartani ilyen esetben nem kell.

 

A drogfüggőségről és kezelésükről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
amfetamin  |   metamfetamin  |   speed  |   spuri  |   gyors  |   csík  |   partidrog  |   függőség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít