egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A várandósság az egyik legizgalmasabb, és ugyanakkor talán az egyik legstresszesebb időszak is egy nő életében, mely a testi és lelki változások következtében jelentős pszichés kihívást jelent a kismama számára – különösen első alkalommal.

 

A várandósság során tapasztalt pszichés változások nemcsak az édesanyára, hanem a magzatra, valamint az újszülöttre is kihatással lehet. A várandós pszichés állapota hatással lehet a szülés, és a szülés körüli, úgynevezett perinatális (gyermekágyas) időszakra, valamint az újszülött fizikális állapotára is egyaránt. Már a várandósság idején kialakul egyfajta érzelmi kötelék az édesanya és a magzat között, mely magyarázza a szoros kapcsolatot. 

 

Várandósság során gyakori az ellentmondásos érzések megjelenése, valamint a hangulatingadozás, mely legtöbb esetben a várandósság során jelentkező élettani változásokra, például a hormonháztartás megváltozására vezethető vissza. Ekkor a hangulat igen széles skálán mozoghat: jellemezheti szorongás, fáradékonyság, kimerültség, aluszékonyság vagy depresszív megnyilvánulás, azonban sokszor megélhet örömöt, izgatottságot és várakozást is a kismama.

 

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Előfordulhat tartós alvászavar, figyelemzavar, az érdeklődés elvesztése korábban élvezetesnek tartott dolgok iránt. Ekkor érdemes elbeszélgetni a kismamával és szakember segítségét kérni, mind az édesanya, mind a megszületendő magzat/újszülött érdekeit figyelembe véve.

 

Számos esetben leginkább a várandós környezete figyel fel tartós szomorúságra, szorongásra, mely a természetes hangulatingadozásokon túlmutat. Ilyenkor kérje a védőnő, a kezelőorvos vagy a háziorvos segítségét a megfelelő szakember felkeresésében.

 

A pszichés változások okai

A pszichés változások mögött számos tényező állhat. Várandósság esetén a női test és a külső megjelenés változásával, valamint megváltozott szexualitással járhat. Ezek mind fontos meghatározói a lelki egészségének. A pszichés változások és hangulatingadozások mögött a hormonális változásoknak jelentős szerepe van.

 

Maga a várandósság is számos aggodalmat, kételyt jelenthet a várandós nő számára: a várandósság lefolyása, kimenetele és önmagában a szülés is, mely a legtöbb esetben a félelem egyik fő forrása. Az első trimesztert a hormonális és fizikális változások uralják, a második trimeszterben a magzat már önálló mozgásokat végez, melyet az anya is érzékel. A harmadik trimeszter a szülésre való felkészülésről, és az első találkozásra való várakozásról szól.

 

A várandósság során a nő szembesül azzal, hogy szülő lesz, egy másik élettel osztja meg testét, valamint realizálja a felnőtté válást, mely néha szintén jelentős pszichés terhelést jelenthet. Lásd még: Szülővé válás pszichológiája

 

Mit tehet a lelki egészség megőrzése érdekében?

Már a családtervezés idején érdemes felkészülni, ráhangolódni a várandósságra. Fontos, hogy az apa is megfelelő lelki támaszt nyújtson (lásd még: Apák szerepe várandósság során). Fontos szem előtt tartani, hogy a testi és a lelki egészség szorosan összefügg egymással. Ezért gyermekvárás idején is fontos kismamaként a káros szenvedélyek elhagyása és a várandósság alatti testmozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás is

 

A meditáció és a légzési gyakorlatok segíthetnek megküzdeni a várandóssággal járó stresszel. Indokolt esetben pszichoterápia is segítheti a kismama lelki egyensúlyának fenntartását.

 

Szülés utáni pszichés zavarok

Egy vizsgálat szerint szülést követően az édesanyák 2-9%-a poszttraumás stressz zavarral küzd (szülés utáni PTSD). Ez az arány 24-44%-ra emelkedik abban az esetben, ha az újszülött a születést követően intenzív ellátást igényel.

 

Szülés utáni lehangoltság (baby blues) a szülés utáni labilis érzelmi állapotot jelöli, melyet a legtöbb édesanya megél. Ekkor gyakori a hangulatingadozás, a gyakori sírás, a szorongás és az alvási problémák. Ez legtöbbször a szülést követő 2-3 naptól 2 héten át áll fenn.

 

A gyermekágyi depresszió a szülés után jelentkező depressziót jelenti. Ez az állapot tovább tart, mint a baby blues. Ilyenkor az újszülött ellátását, valamint a mindennapi teendőket is nehezen képes elvégezni az édesanya. Nehezen alakít ki kapcsolatot gyermekével, étkezési vagy alvási problémái lehetnek, fáradékonyság, érdektelenség, ingerlékenység, reményvesztettség, értéktelenség érzés, bűntudat jellemezheti. Ennek oka lehet többek között a hormonális változások, az etetési nehézségek, valamint az alvás hiány, az élet fölötti kontroll elvesztésének érzete.

 

Ritka esetben a gyermekágyi pszichózis is megjelenhet. Ekkor zavartság, hallucinációk, alvási zavarok jelentkezhetnek. A pszichózis mindig sürgős orvosi segítséget igényel.

 

Tartósan fennálló, visszatérő lelki gondok esetén hívhatja a 0–24 órás, ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálatot is a 116-123-as számon. A Lelki Elsősegély Szolgálat munkatársai krízishelyzetekben és tanácsadás céljából is rendelkezésre állnak.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Stresszcsökkentés kismamaként

Szülés utáni fizikai regeneráció

KULCSSZAVAK
stressz  |   depresszió  |   pszichés változások  |   várandósság  |   szociális elvárások  |   testi változások  |   postpartum depresszió  |   baby blues
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít