egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gyulladás egy irritáló tényező hatására, az immunrendszer által kialakított válaszreakció, ami a sérült szövetek és kórokozók eltávolítását, illetve az eredeti szervi funkció helyreállítását szolgálja.

 

A gyulladásnak két típusát különíthetjük el, az akut (hirtelen kialakuló) és a krónikus (hosszan fennálló, idült) gyulladást.

 

A gyulladás rendkívül fontos élettani jelentőséggel bír, ugyanis a szervezet ilyen módon képes megküzdeni egyes fertőzésekkel vagy sérülésekkel és regenerálódni.

 

A gyulladás főbb tünetei

A gyulladásnak 5 főbb tünete van:

 

  • vöröses szín (rubor),
  • melegség (calor),
  • duzzanat (tumor),
  • fájdalom (dolor),
  • funkcióvesztés (functio laesa).

 

Fontos kiemelni, hogy gyulladás esetén nincs mindig jelen mind az 5 főbb tünet.

 

Ezen kívül az érintett szervre specifikus tünetek is jelentkezhetnek, pl. hörgőgyulladás (bronchitis) esetén köhögés, sebek esetén gennycsorgás, a seb váladékozása (akár bűzös váladék is távozhat).

 

Ha a gyulladás kiterjed az egész szervezetre, jelentkezhet fáradtság, gyengeségérzet, láz, étvágytalanság, illetve a vérben megnövekedhet a fehérvérsejtek száma. A laboreredményekben az emelkedett CRP-szint is gyulladásra utalhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A legtöbb gyulladással járó folyamat idővel magától rendeződik. A sérülés vagy fertőzés jellegétől függően néhány naptól néhány hétig is eltarthat a regenerálódási folyamat. Krónikus gyulladások esetén hónapokról is szó lehet.

 

Spontán nem gyógyuló vagy súlyos tünetekkel kísért gyulladással járó betegség gyanúja esetén keresse fel háziorvosát, hiszen lehet, hogy antibiotikumra vagy egyéb terápiára van szüksége.

 

Háziorvosa az elhúzódó tünetek alapján laborvizsgálatot vagy szakorvosi vizsgálatot is kérhet.

 

Figyelem! Amennyiben szepszisre („vérmérgezés”) utaló tüneteket (pl. 38°C feletti láz, hidegrázás, felgyorsult szívverés, szapora légzés, zavartság, fejfájás, súlyos fáradtság, ödéma) tapasztal, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A gyulladás kiváltó okai

A gyulladás számos, az immunrendszert alkotó sejt munkájának eredményeképp jön létre. A gyulladást kialakító tényező hatására úgynevezett mediátor molekulák (pl. bradikinin, hisztamin, nitrogén-monoxid) szabadulnak fel, melynek következtében a kis erek dilatálnak (tágulnak), így még több vér tud az érintett területre jutni, ezáltal vörösség, duzzanat és melegség jelentkezik a gyulladás területén. A fokozott helyi vérbőségnek köszönhetően több immunsejt jut az érintett területre, melyek elősegítik a gyógyulás folyamatát.

 

A mediátor molekulák ezen kívül ingerlik az idegeket, így az agy is értesül a gyulladásról és fájdalmat észlel, mely hasznos, védő funkcióval bír, hiszen így az érintett terület kímélve lesz.

 

A gyulladás hátterében számos tényező állhat, például:

 

 

A gyulladás számos szervet is érinthet, például:

 

 

Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer kórosan idegenként ismeri fel a saját sejtjeit, szöveteit, és támadást indít ellenük.

 

A gyulladások lehetséges szövődményei

Egyes esetekben a heveny gyulladások krónikussá válhatnak, esetleg hosszú távú funkcióvesztést (pl. mozgás beszűkülése) okozhatnak.

 

Külső sérülések esetén a helyes sebkezelés fontos eleme a szövődmények megelőzésének.

 

Súlyos esetben a fertőzéseredetű gyulladás generalizálttá válik, ilyenkor az egész szervezetet érintő válaszreakció jön létre az immunrendszer túlaktiválódása miatt, ami életveszélyes állapot (pl. sokszervi gyulladás).

 

Ha ennek kiváltásában fertőzés áll, akkor szepszisről (vérmérgezés) beszélünk. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a megtámadott szervezet gyenge, nem képes megbirkózni a fertőző ágenssel, vagy ha a baktérium agresszív terjedést és/vagy széleskörű gyógyszerrezisztenciát mutat (azaz a rutinszerűen alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló).

 

A szepszis mielőbbi kórházi kezelést igényel, sürgősségi állapot!

 

A gyulladásos okok diagnosztizálása

Orvosi ellátást igényló gyulladások kiváltó okainak diagnosztizálása során a részletes kórelőzmény (anamnézis) felvétele és fizikális orvosi vizsgálat rendkívül fontos.

 

A diagnózist segíti továbbá a vérvétel, melynek eredménye általában emelkedett fehérvérsejtszámot, gyulladási faktorokat (CRP, vérsüllyedés) jelezhet. Amennyiben fertőző tényező áll a gyulladás hétterében, a fehérvérsejtszám emelkedésének jellege következtetni enged a kórokozó típusára: bakteriális és gomba okozta fertőzés esetén általában az ún. neutrofilek száma emelkedett, paraziták esetén az eozinofilek száma emelkedett.

 

Segítségünkre lehetnek továbbá egyes képalkotó eljárások, például mellkasröntgen tüdőgyulladás esetén vagy ízületről készült ultrahangfelvétel ízületi gyulladás esetén.

 

A gyulladás helyéről, amennyiben lehetséges, érdemes mintát venni és tenyésztésre küldeni, az esetleges fertőző ágensek kimutatásának céljából.

 

A gyulladások kezelése

A gyulladásos folyamatokat és az érintett szövetek, szervek regenerációs képességét számos tényező befolyásolhatja. Meghatározó szerepe lehet az életkornak, általános egészségi állapotnak, a kiváltó okoknak és a gyulladás mértékének is.

 

Otthon kezelhető gyulladások esetén vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők átmeneti alkalmazása jöhet szóba a fájdalom és a gyulladás csökkentésére.

 

Számos hatóanyag alkalmazható akár szájon át vagy helyileg:

 

  • NSAID-ok (nem szteroid gyulladáscsökkentők): pl. ibuprofen-, meatmizol- és naproxenszármazékok; illetve paracetamol. Ezek a gyógyszerek fájdalomcsillapítóként is alkalmazhatóak;
  • szteroidok: főként súlyosabb gyulladások esetén (pl. prednisolon);
  • DMARD-ok (betegségmódosító gyógyszerek): pl. methotrexát, sulfasalazin, cyclophosphamid, azathioprin;
  • biológiai terápia: pl. infliximab, abatacept, etanercept, adalimumab.

 

Lásd még: 

Gyulladáscsökkentők

Fájdalomcsillapító gyógyszerek

 

Kialakult gyulladás, gyulladással járó sérülés esetén a pihenés (pihentetés) rendkívül fontos, valamint az egészséges táplálkozás és a személyre szabott, rendszeres testmozgás is segítheti a szervezet regenerációs képességét.

 

A gyulladás megelőzése

Mivel a gyulladás az immunrendszer természetes válasza egyes szervezetet érő hatásokra, nem minden gyulladás előzhető meg. Azonban általánosságban igaz, hogy a személyes higiéniára való gondos odafigyeléssel csökkenthető a fertőzések által okozott gyulladások egy része.

 

Hámsérülések, állatharapások esetén a helyes sebkezelési elvek betartásával megelőzhető a seb elfertőződése (lásd még: Sebkezelés otthon).

 

Allergiás megbetegedések kezeléséhez, a krónikus gyulladás (pl. allergiás rhinitis) kialakulásának megelőzése érdekében, kérje szakember segítségét a megfelelő terápia kialakításához!

 

KULCSSZAVAK
rubor  |   calor  |   tumor  |   dolor  |   functio laesa  |   immunrendszer  |   akut  |   krónikus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít