egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gyermekkori lágyéksérv (inguinalis hernia) a lágyéki régióban jelentkező sérv (inguinalis = lágyéki régióban elhelyezkedő). Lágyékhajlatnak a has és a comb közötti átmenetet hívják. Lágyéksérv akkor alakul ki, amikor egy bélszakasz kitüremkedik a hasfal egy elvékonyodott pontján az inguinalis csatornán (lágyékcsatornán) keresztül.

 

Az inguinalis csatorna a gyermek hasürege felől a nemi szervek irányába fut. Normál esetben születés előtt záródik, azonban időnként a záródás nem teljes, és ilyenkor a bélszakasz egy része a csatornán keresztül kitüremkedhet, duzzanatot okozva a gyermek lágyékhajlatában vagy a herezacskóban. Előfordulhat, hogy csak akkor észlelhető a duzzanat, ha a gyermek sír, köhög vagy erőlködik. A lágyéksérv általában egyoldali (gyakoribb a jobb oldali előfordulás), az esetek 10%-ában mindkét oldalon kialakul.

 

Lágyéksérv kialakulhat újszülött-, csecsemő-, gyermek- vagy akár felnőttkorban is. Gyermekkori megjelenés esetén általában 6 éves kor előtt alakul ki. Az újszülöttkori inguinalis herniák 90%-ban a fiúgyermekeket érintik, és gyakrabban fordul elő koraszülöttek esetén. Az egészséges, terminusra született fiúcsecsemők 1-5%-át érinti, koraszülöttek esetén 30%-os az előfordulása.

 

A gyermekkori lágyéksérv legfőbb tünetei

A vezető tünet a gyermek lágyékhajlatában a bőr alatt vagy a herezacskóban tapintható kiboltosulás, amely sírás vagy erőlködés (hasprés) esetén növekedhet, idővel eltűnhet (pl. ha alszik a gyermek), illetve újra felbukkanhat. Kialakulhat az egyik vagy mindkét oldali lágyékhajlatban is.

 

A lágyéksérv további tünetei lehetnek:

 

  • fájdalom és diszkomfortérzés, ami pihenésre enyhül,
  • kellemetlen nyomásérzés a lágyékhajlatban,
  • duzzadt herezacskók,
  • égő érzés a kiboltosulás mentén,
  • táplálási nehézségek, hasi görcsök az újszülöttben.

 

Fontos! A kizáródott sérv sürgősségi állapotnak minősül. Azonnal forduljon gyermekorvosához, ha az alábbi tüneteket észleli a gyermeken:

 

 

A gyermekkori lágyéksérv kiváltó okai

Minden gyermekben megtalálható az inguinalis csatorna, a hasüreg felől a nemi szervek irányába terjedő, csatornaszerű járat. A magzati fejlődés során a fiúmagzatok heréi a hasüregben fejlődnek, majd az inguinalis csatornán keresztül a herékbe vándorolnak.

 

Normál esetben az inguinalis csatorna születés előtt záródik, néha azonban előfordulhat, hogy a záródás nem teljes, és kis nyílás formájában nyitva marad – ilyenkor az újszülött bélrendszerének egy szakasza kicsúszhat az inguinalis csatorna hasüregi nyílásán keresztül az inguinalis csatorna felé, illetve a nemi szervek irányába, sérvet okozva.

 

Leánygyermekek esetén kevésbé gyakori, de náluk is előfordulhat, mivel a leánymagzatoknak is van inguinalis csatornájuk. A leánygyermekek lágyéksérv tömlője időnként reproduktív szerveket is tartalmazhat, például a petefészket.

 

A gyermekkori lágyéksérv lehetséges szövődményei

A gyermekkori lágyéksérv sebészi ellátást igényel. Ritka, de súlyos komplikációk alakulhatnak ki, ha a műtéti ellátás nem történik meg.

 

  • Kizáródott sérv (incarcerált hernia) akkor alakul ki, amikor a sérvtömlő tartalma (a bélszakasz) nem tud visszajutni a hasüregbe („kizáródik” a sérv). Ilyen esetben a gyermekorvos nem tudja visszanyomni a sérvet a hasüregbe.
  • Ha a sérv kizáródik, stranguláció alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a kizáródott bélszakaszt ellátó erek is elzáródnak, így megszűnik a vérellátása, ami a bélszövet elhalását okozhatja. Ez rendkívül fájdalmas és sürgősségi (életveszélyes) állapotnak minősül.

 

A gyermekkori lágyéksérv diagnosztizálása

A gyermekorvos fizikális vizsgálattal diagnosztizálhatja a lágyéksérvet: a gyermek sírása vagy erőlködése (hasprés) közben a lágyékrégiót vagy a heréket tapogatva duzzanatot keres. Ha a gyermek elég érett, állva is vizsgálható és megkérhető, hogy vizsgálat közben köhögjön, amíg a duzzanatot keresik. Vizsgálat közben az orvos megpróbálhatja óvatosan visszamasszírozni a sérvtömlő tartalmát a hasüregbe. Bizonyos esetekben ultrahangos vizsgálat is szükséges lehet a diagnózis megerősítésére.

 

A gyermekkori lágyéksérv kezelése

A gyermekkori lágyéksérv gyakorta jelentkező kórkép, melynek kezelésére sebészi ellátás szükséges. Az általában kevesebb mint 1 óra hosszú műtét során a sebész apró vágást ejt a lágyékhajlatban és visszanyomja a sérvtartalmat a sérvtömlőn keresztül a hasüregbe, majd bezárja a hasfalban található sérvkapu (az inguinalis csatorna) nyílását, hogy megelőzze a sérv ismételt kialakulását.

 

A műtét általában egynapos sebészeti ellátás keretében zajlik, így a gyermek még a műtét napján hazamehet. Az altatást követően pár órával, amikor a gyermek már stabilan nyel és a tudatállapota is jó, normálisan étkezhet, 1-2 héten belül pedig a hagyományos tevékenységekhez és játékokhoz is visszatérhet.

 

A gyermekkori lágyéksérv megelőzése

Ha a gyermek inguinalis csatornája nem záródott a magzati fejlődés végén, akkor a lágyéksérv bármikor kialakulhat, tehát nem lehet megelőzni.

 

KULCSSZAVAK
gyermekkor  |   lágyéksérv  |   műtét  |   sérv  |   kizáródás  |   stranguláció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít