egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A HbA1c-szint a cukorbetegség diagnosztizálása és a betegség nyomon követése, a kezelés hatékonyságának ellenőrzése során játszik fontos szerepet.

 

A HbA1c mérése vérből történik, a vörösvértestekben található hemoglobin ún. glikoziláltságát mérik – vagyis azt, hogy a hemoglobinmolekulákhoz mennyi cukor kapcsolódik. Ez arányos az átlagos vércukorszinttel, értéke sokkal kevésbé ingadozik. Mivel a mérés időpontjával (étkezés előtt/után) nem függ össze a HbA1c-szint (ellentétben az aktuális vércukorszinttel), így alkalmas arra, hogy képet adjon az elmúlt hónapok cukorháztartásának állapotáról.

 

A HbA1c-szint mérése a hemoglobinmolekulák átlagos élettartama miatt a vizsgálatot megelőző nagyjából három hónap átlagos vércukorszintjéről nyújt tájékoztatást – így segítségével a cukorbetegség diagnosztizálható, illetve nyomon követhető a kezelés hatásossága, valamint a diéta betartása, feltárhatók és javíthatók a diétahibák.

 

A HbA1c jelentése

A hemoglobin (Hb) egy fehérje, amely a vérben található vörösvértestek belsejében megköti az oxigént, és a szervezet minden szövetéhez szállítja, illetve a szén-dioxidot elszállítja a szövetekből. A HbA1c az ún. glikozilált hemoglobin mennyiségét méri – vagyis a vérben található vörösvértestekhez kapcsolódó cukormolekulák átlagos mennyiségét, ami arányos a vércukorszinttel.

 

Mivel a hemoglobin folyamatosan termelődik és lebomlik (életképessége nagyjából 60-100 nap), ezért mérésével a vizsgálatot megelőző három hónap átlagos vércukorszintje ellenőrizhető. Folyamatos követésével a vércukorszint alakulásáról folytonos kép kapható.

 

Amennyiben az elmúlt 3 hónapban a vércukorszint folyamatosan normális tartományban volt, a HbA1c szintje normális, cukorbetegség gyanúja nem áll fenn, diagnosztizált cukorbetegség esetén pedig a gyógyszeres kezelés megfelelő, illetve a diéta is megfelelően be volt tartva. Amennyiben a vércukorszint ingadozott – akár kialakulóban lévő cukorbetegség miatt, akár a nem megfelelően tartott diéta/terápia következményeként –, azt a HbA1c emelkedett szintje jelzi.

 

Cukorbetegség esetén tehát a korábban be nem tartott diétát, illetve a nem vagy rosszul adagolt gyógyszert követően, a kontrollvizsgálatot megelőző néhány napban szigorúan tartott diéta és gyógyszerszedés miatt a kontrollvizsgálaton produkált tökéletes vércukorszint nem javítja ki az elmúlt időszak értékeit – hiszen a diéta hosszú távú be nem tartását a HbA1c az aktuális vércukorszinttől független módon jelzi az orvosnak.

 

A HbA1c határértékei

A hemoglobin egészséges emberben is mindig glikozilált. Értéke megadható százalékban és mmol/l mértékegységben is. Egészségesen a HbA1c értéke nem nagyobb 4,5–5,6%-nál (26–38 mmol/l).

 

A HbA1c mérése a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálására alkalmazható, amely során a határértékek az alábbiak:

 

 • HbA1c ≤ 42 mmol/l (6% alatt): cukorbetegség gyanúja nem áll fenn;
 • HbA1c = 42–47 mmol/l (6–6,5%): a cukoranyagcsere nem tökéletes, a cukorbetegség rizikója vagy jövőbeni kialakulásának esélye fennáll;
 • HbA1c ≥ 48 (6,5% felett): a cukorbetegség diagnosztizálható.

 

A HbA1c szolgálhat a cukorbeteg diétája és gyógyszerszedése betartásának és a betegség progressziójának nyomon követésére is, amely során a határértékek az alábbiak:

 

 • HbA1c ≤ 48 mmol/l (6,5% alatt): a szigorúan betartott diétát jelzi, gyermekek esetén a hosszú távú szövődmények elkerülése érdekében alacsonyabb érték a kívánatos;
 • HbA1c ≤ 58 mmol/l (6,5–8%): megfelelő kontrollt jelez, de személytől függően alacsonyabb értékek kívánatosak lennének;
 • HbA1c ≥ 58 mmol/l (8% felett): a diéta nem megfelelő.

 

Vannak olyan esetek, amikor a HbA1c-szint mérése nem elegendő a cukorbetegség diagnosztizálásához, ezek többek között az alábbiak:

 

 • bármely életkorban 1-es típusú cukorbetegség gyanúja,
 • a cukorbetegség tüneteit 2 hónapnál rövidebb ideig mutató betegek,
 • bizonyos gyógyszerek szedése (pl. szteroidok, antipszichotikumok),
 • akut hasnyálmirigy-károsodásban szenvedő betegek,
 • hasnyálmirigyműtéten átesett betegek,
 • terhesség.

 

Ennek oka, hogy a fenti állapotok szintén magas vércukorszintet okozhatnak.

 

A HbA1c-értékeket befolyásoló tényezők

A HbA1c-értékek alacsonyabbnak tűnhetnek, vagy csökkent szintjüket okozhatja:

 

 

A HbA1c szintje megemelkedhet B12-vitamin-hiányban, alkoholbetegségben, krónikus veseelégtelenség, illetve lépeltávolítás (splenectomia) esetén.

 

KULCSSZAVAK
hemoglobin  |   vörösvértest  |   A1c  |   vércukorszint  |   cukorbetegség  |   diabétesz  |   B12-vitamin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít