A paleolit vagy paleo étrend az őskorban élő, gyűjtögető és vadászó életmódot folytató elődeink étrendjén alapulva vált népszerűvé a diétázók körében az utóbbi évtizedben. A paleolit étrend engedélyezi a húsfogyasztást, kizárja azonban a gabonafélék és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
A paleo étrend olyan teljes értékű ételek fogyasztásán alapszik, melyekhez az emberi szervezet a korai fejlődése során, az őskorban hozzáférhetett. Az étrend mögötti elmélet szerint a szervezetünk nem szokott hozzá a modern gazdálkodás és élelmiszeripar által előállított élelmiszerek fogyasztásához, így a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása számos egészségügyi probléma – például szív-érrendszeri betegség és cukorbetegség – kialakulásához, illetve elhízáshoz vezethet.
A paleo étrend az alábbi élelmiszereket tartalmazza:
- gyümölcsök,
- zöldségek,
- sovány- vagy vadhúsok,
- halak (különösen lazac és tonhal),
- csonthéjasok,
- tojás,
- egyéb magvak (pl. chiamag, lenmag).
A paleo étrend az alábbi élelmiszereket mellőzi:
- gabonafélék,
- hüvelyesek,
- tejtermékek,
- finomított cukrok,
- hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek,
- hozzáadott sót tartalmazó élelmiszerek,
- feldolgozott élelmiszerek,
- keményítőben gazdag zöldségek (pl. kukorica, burgonya).
Egy friss metaanalízis kimutatta, hogy a paleo étrend segíthet a testtömeg és a derékkörfogat csökkentésében, valamint a krónikus betegségek szinten tartásában. A paleo étrend olyan ételek fogyasztásán alapul, melyeket a feltételezések szerint a Paleolítikumban élő emberek fogyasztottak – pl. sovány húsok, hal, gyümölcsök, zöldségek, magvak és diófélék –, vagyis amelyeket levadásztak vagy betakarítottak. A jótékony hatások igazolására azonban több és hosszabb távú utánkövetéssel bíró klinikai vizsgálatra van még szükség, nagyobb számú résztvevővel.
Mennyire hatékony a paleo étrend?
A fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény paleo étrend segíthet a fogyni vágyóknak is, azonban a szakemberek óvatosságra intenek, hiszen az étrendből a gabonafélék és a tejtermékek kihagyása egyes tápanyagok (rostok, vitaminok és ásványianyagok) hiányához vezethet, így azokat valamilyen formában pótolni kell.
Lásd még: Étrend-kiegészítők
A paleo étrend előnyei
Az étrend a feldolgozott élelmiszerek (pl. sós rágcsálnivalók és magas zsírtartalmú ételek, boltokban kapható készételek) elhagyása mellett a teljes értékű élelmiszerek fogyasztására fókuszál. Bizonyított, hogy a feldolgozott élelmiszerekkel sok felesleges, ún. „üres kalóriát” juttatunk a szervezetbe, ami hozzájárul a magas koleszterinszint és a magasvérnyomás betegség kialakulásához.
A paleo étrend továbbá jótékonyan befolyásolhatja a szénhidrát-anyagcserét, javíthat például a glükóz tolerancián és a szervezet inzulinérzékenységén, ami miatt a 2-es típusú cukorbetegség is könnyebben gondozható.
A magas fehérjetartalmú ételek jobban telítenek, ami a fogyni vágyók számára is előnyös választás, kevésbé éreznek sóvárgást a feldolgozott élelmiszerek iránt.
A paleo étrend hátrányai
Mint minden speciális étrendnek, a paleolit étrendnek is lehetnek árnyoldalai, ezért az életmódváltás előtt fontos mérlegelni néhány szempontot.
Esszenciális tápanyagtartalmuk miatt a gabonák, hüvelyesek és tejtermékek elhagyása hátrányos lehet. A magas étkezési rosttartalmú gabonák mellőzése miatt fontos a megfelelő rostbevitel pótlása gyümölcsök és magas rosttartalmú zöldségek (pl. kelbimbó) fogyasztásával. A megfelelő mennyiségű kalcium bevitelének biztosítása brokkoli, spenót vagy hozzáadott kalciumot tartalmazó növényi tejek fogyasztásával lehetséges.
Habár a paleo étrend sok pozitívummal járhat, hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek. A szakértők javaslata szerint a szigorú paleo étrendet érdemes rövidebb időszakokra korlátozni és időnként megszakítani. A szünetelés alatt pedig ajánlott hüvelyeseket, gabonaféléket és tejtermékeket az étrendbe iktatni, vagy átmenetileg a mediterrán étrendet követni, amely több szempontból hasonló a paleolit étrendhez, de kevésbé szigorú.
A paleolit étrendhez hasonló szigorú étkezési szokásokat nehéz hosszú távon tartani, ugyanakkor bizonyos élelmiszereket, tápanyagokat előnyös akár végleg elhagyni az étrendből (pl. finomított lisztek, cukrok, sós snack-ek, feldolgozott húsok és sajtok). Hosszú távon olyan étrend követése előnyös, mely az összes szükséges tápanyag fogyasztását lehetővé teszi és változatosan variálja.
Kapcsolódó tartalmak: