egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A túl sok pajzsmirigyhormon termelődésével járó állapotot hipertireózisnak (pajzsmirigy túlműködésnek) vagy tireotoxikózisnak nevezzük. A pajzsmirigy túlműködést leggyakrabban autoimmun folyamat vagy pajzsmirigygyulladás okozza.

 

A pajzsmirigy fokozott műkődése miatt ilyenkor a test alapanyagcseréje felgyorsul, a vérben emelkedett pajzsmirigyhormon-koncentráció mérhető (T4 és T3).

 

A pajzsmirigy túlműködés főbb tünetei

Mivel a hipertireózis az anyagcsere fokozódásával járó állapot, ezért a jó étvágy mellett is fogyással, fokozott verejtékezéssel, hasmenéssel és szapora pulzussal jár.

 

Egyéb tünetei lehetnek még:

 

  • remegés, ingerültség;
  • kimerültség, alvászavar;
  • emelkedett vérnyomás;
  • hőérzékenység (melegintolerancia, túlhevülés) és izzadás;
  • menstruációs ciklus megváltozása;
  • bélproblémák, étvágynövekedés;
  • törékeny haj és körmök;
  • kidülledő szemek (Graves–Basedow-kór esetén),
  • megnagyobbodott pajzsmirigy, golyva kialakulása. 

 

A betegség tüneteként bőrelváltozások is megjelenhetnek. A bőr leggyakrabban vékonnyá, szárazza, fakóvá válik, de előfordulhat a bőr kivörösödése is. Utóbbi általában a lábfejen és a lábszáron látható elváltozás.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét észleli – különösen, ha mással nem magyarázható fokozott ingerültséget, hőhullámokat, túlhevülést és izzadást, remegést vagy magas vérnyomás okozta szédülést tapasztal –, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodni fog a szükséges vizsgálatokról és a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról.

 

Fontos! Kezeletlen pajzsmirigybetegségnél krízisállapot is kialakulhat. Ha súlyos tünetek – láz, magas pulzus, akut rosszullét – jelentkeznek, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Endokrinológiai kivizsgálás indokolt, ha a fenti tünetek várandósság, a nyakon kitapintott göb vagy meddőség mellett jelentkeznek. A pajzsmirigyműködés kivizsgálása, valamint kardiológiai kivizsgálás jöhet szóba, ha a fenti tünetek mellett ismert szívbetegsége van, vagy egyéb tünetek, például szívdobogásérzés (palpitatio) jelentkezik.

 

A pajzsmirigy túlműködés szövődményei

A krónikussá váló hipertireózis változatos tünetei többféle szövődményhez is vezethetnek. Szemproblémák elsősorban az autoimmun eredetű Graves-Basedow kórban szenvedők esetében fordul elő, hogy a szemek kidüllednek, bevörösödnek. Az elváltozás kezeletlenül akár vakságot is okozhat.

 

Szívbetegség tünetei lehetnek a szapora szívverés (magas pulzus), szívritmuszavar, akár akut szívizominfarktus is kialakulhat, ezért ilyen jellegű tünetek esetén mindenképpen szükséges szakorvosi, kardiológiai konzultáció és kivizsgálás.

 

A kalcium-anyagcsere zavara miatt magas a csontritkulás kialakulásának kockázata is.

 

A pajzsmirigy túlműködés kiváltó okai

A pajzsmirigy krónikus túlműködéséhez és a pajzsmirigyhormonok termelődési zavarához az esetek többségében autoimmun vagy daganatos betegség vezet. A hipertireózis leggyakoribb oka a Graves-Basedow kór, egy autoimmun betegség, amely leggyakrabban a női nemet érinti (a nő–férfi arány 5:1). A betegség a pajzsmirigyhormonok vérben történő felszaporodásával jár. A kiváltó oka nem ismert, az esetek 80%-ában azonban kimutathatók a TSH-receptor elleni antitestek a vérben, ami arra utal, hogy az immunrendszer megtámadta a hormontermelést szabályozó rendszert.

 

A másik lehetséges ok az autonóm adenóma, más néven göb, amely hormonálisan aktív, de a szabályozórendszer általában nem hat rá. Jellemző tünete az alattomos, lappangó kezdet. Egyik legfőbb oka a jódhiány, ugyanakkor, ha egy már kialakult autonóm adenómát jóddal kezelünk, súlyos, életet veszélyeztető pajzsmirigy-túlműködés léphet fel. Viszonylag gyakran többgócú formában jelentkezik (multifokális/disszeminált autonómia).

 

Egyéb kiváltó tényezők lehetnek még a hipofízist érintő daganat, túlzott jódbevitel, a pajzsmirigy egyéb gyulladásos betegsége, túl sok pajzsmirigyhormon bevitele, illetve golyva, amely leggyakrabban jódhiány következménye.

 

A pajzsmirigy túlműködés diagnosztikája

A hipertireózis – mint a pajzsmirigybetegségeknél általában – elengedhetetlen a széles körű kivizsgálás, amelynek alapvető részei a fizikális vizsgálat és a pajzsmirigyműködés speciális vizsgálatai.

 

A kivizsgálás részét képezi a laborvizsgálat (hormonvizsgálatok a vérben: a T3, T4, TSH, valamint autoantitestek vizsgálata) és a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata. Göbök azonosítása esetén sor kerülhet szövettani mintavételre (biopszia), valamint a jódfelvétel vizsgálatára is, például izotópos vizsgálattal.

 

pajzsmirigy-vizsgálatokról külön cikkben olvashat bővebben.

 

A pajzsmirigy túlműködés kezelése

A terápiát a tünetek súlyossága és a hipertireózist kiváltó ok kezelése határozza meg. Gyógyszeres és sebészi beavatkozásra is sor kerülhet.

 

A béta-blokkolók a szív lassításával csökkentik a szív terhelését, csökkentik az oxigénigényt, ezenkívül az ereket is tágítják, így csökkentik a vérnyomást.

 

Radiojód-kezeléssel a jód a pajzsmirigyben hatva csökkenti annak méretét. Hatására a tünetek néhány hónap alatt elmúlhatnak.

 

Ha a gyógyszeres kezelés önmagában nem elégséges, sor kerülhet a pajzsmirigy egy részének vagy a pajzsmirigygöb(ök) sebészi eltávolítására.

 

Lásd még: Pajzsmirigy-eltávolítás

 

A pajzsmirigybetegségek megelőzése

Figyelni kell a megfelelő jódfogyasztásra: a napi jódszükséglet felnőttkorban 150 µg (terhesség, szoptatás esetén 200 µg). A jód természetes forrása a tengeri halak, valamint a jódozott konyhasó. A megfelelő jódmennyiség biztosítása mellett lényeges a szelén bevitele (50-100 µg/nap) is.

 

Az egészséges anyagcsere-folyamatok fenntartása érdekében általános érvénnyel kiemelendő a rendszeres testmozgás megelőző szerepe és a testsúly rendezése.

 

A dohányzás a pajzsmirigybetegségeket is súlyosbíthatja, ezért ajánlott a dohányzásr mellőzése. A dohányzásról való leszokáshoz igénybe vehető lehetőségekről érdeklődhet háziorvosánál, aki a megfelelő szakemberhez vagy szervezethez tudja irányítani, illetve használhatja az alábbi elérhetőségeket:

 

Dohányzás Leszokást Támogató Központ weboldala:

http://www.leszokastamogatas.hu/

 

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

Pajzsmirigy túlműködés várandósság idején

Az anyai pajzsmirigy túlműködése veszélyt jelenthet a fejlődő magzatra: gyakoribb lehet a koraszülés, illetve a vetélés is.

 

Anyai szövődmény lehet a lepényleválás, és anyai szívproblémák is jelentkezhetnek, ezért várandósság idején fokozott figyelmet kell fordítani a pajzsmirigy-túlműködésre utaló tünetekre. Panasz esetén mielőbb értesíteni kell a szülész szakorvost, aki szükség esetén endokrinológussal is egyeztet a teendőkről.

KULCSSZAVAK
pajzsmirigy  |   pajzsmirigyhormon  |   T3  |   T4  |   hyperthyreosis  |   hipertireózis  |   tireotoxikózis  |   anyagcsere  |   Graves–Basedow-kór  |   autonóm adenóma  |   jód
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít