Foszfor

A foszfor (P) egy nélkülözhetetlen ásványi anyag az ember számára, ami a kalciumot követően a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben. Fontos szerepet tölt be a fogak és csontok felépítésében, és meghatározó az energiaháztartásban is.

Pótlására ritkán van szükség. Sokkal gyakrabban fordul elő a túlfogyasztásból adódó panaszok megjelenése.

Az emberi szervezet foszfor igénye

A napi ajánlott foszforbevitel az életkorral változik, és az alábbiak szerint alakul:

  • felnőttek (19 év +): 700 mg;
  • gyermekek (9–18 év): 1250 mg;
  • gyermekek (4–8 év): 500 mg;
  • gyermekek (1–3 év): 460 mg;
  • csecsemők (7–12 hónap): 275 mg;
  • csecsemők (0–6 hónap): 100 mg.

Kiegyensúlyozott diéta mellett foszforhiány meglehetősen ritkán fordul elő, így pótlása általában nem is szükséges.

A foszforhiány fokozott veszélye az alábbi esetekben áll fenn:

A foszforhiány tünetei az alábbiak:

  • szívproblémák;
  • étvágytalanság;
  • ingerlékenység, szorongás;
  • csont és ízületi fájdalom, gyermekekben kóros csontnövekedés;
  • fáradtság.

A túlzott foszforbevitel tünetei

A magas foszforszint okozta panaszok megjelenése általában vesebetegség vagy a foszfortartalmú étrendkiegészítők túlfogyasztása (alacsony kalcium bevitel mellett) miatt alakul ki.

A rövid ideig tartó túlzott foszforbevitel gyomor-bélrendszeri panaszokat (gyomorfájdalom, hasmenés) okozhat.

A hosszú ideig fennálló túlzott bevitel viszont csökkenti a kalcium szintjét a szervezetben, és ezáltal növelheti a csontritkulással járó szövődmények, például a csonttörések kockázatát.

A foszfor szerepe a szervezetben

A foszforháztartásnak számos anyagcserefolyamatban fontos szerepe van az emberi szervezetben.

Ismert funkciói:

  • csontok és fogak felépítése, és egészségének, erősségének megőrzése;
  • energiaháztartás: energiatermelés, raktározás és felszabadulás;
  • megfelelő izomműködés, izomregenerálódás;
  • megfelelő veseműködés, vizeletkiválasztódás;
  • a sejtek és szövetek megújulása, regenerálódása;
  • genetikai állomány (RNS és DNS szálak) alkotóeleme;
  • egyéb vitaminok (B-vitaminok, D-vitamin) és ásványi anyagok (jód, magnézium, cink) egyensúlyának fenntartása;
  • hozzájárul a megfelelő szívműködéshez;
  • hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Foszfor források

A legtöbb étel tartalmaz foszfort.

A fehérjében gazdag ételek mind kiváló foszforforrások is, mint például az alábbiak:

  • vörös hús;
  • tejtermékek;
  • halak;
  • baromfi;
  • barna rizs;
  • tojás;
  • zab.

Vannak azonban olyan fehérjeszegény ételek is, amelyek magas foszfortartalommal bírnak:

  • teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült pékáruk;
  • burgonya;
  • fokhagyma;
  • szárított gyümölcsök;
  • szénsavas italok (foszforsavat használnak a szénsavas üdítők előállításához).

A dió- és mogyorófélék, a különböző magvak, gabonák és a hüvelyesek (babok) szintén nagyon magas foszfortartalmúak, azonban ezekben az élelmiszerekben a foszfor fitinsavhoz (más néven fitáthoz) kötődik. A fitinsav a növények magjaiban található vegyület, mely elegendő energiát biztosít a növénynek a csírázás során – az emberi szervezetbe kerülve azonban gátolja számos ásványi anyag (foszfor, vas, cink stb.) felszívódását. Túlzott fogyasztása ezért különböző ásványi anyagok hiányához vezethet. Áztatással, fermentálással vagy csíráztatással csökkenthető a fitinsav mennyisége a különböző magokban. Ezen kívül érdemes odafigyelni, hogy ne minden étkezés tartalmazzon fitinsavban gazdag élelmiszert (pl.: paleo kenyér, magvak), így az ásványi anyagok a következő étkezés során fel tudnak szívódni.

A növényi eredetű fehérjéket előnyben részesítendő vegetáriánus és vegán étrendnél ezekre az élelmiszertulajdonságokra ajánlott külön figyelmet fordítani.

Amennyiben a követett diéta fehérjében és kalciumban gazdag, az esetek nagyrészében nincs szükség külön foszforpótlásra.

Egyes betegségekben viszont, így például vesebetegségekben, az alacsony foszfor tartalmú diéta kedvező hatást fejthet ki a beteg állapotára. Amennyiben vesebetegségben szenved, kérje ki a kezelőorvosa tanácsát, mielőtt áttérne egy foszforszegény étrendre!

Foszfor tartalmú étrendkiegészítők

Megfelelő, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett általában nincs szükség foszfor tartalmú étrendkiegészítők alkalmazására.

Amennyiben foszfor tartalmú étrendkiegészítőt szed, ügyeljen a túlzott foszforbevitel elkerülésére. 250 mg vagy annál kevesebb foszfor bevitele (bármilyen diéta mellett) még ideálisnak tekinthető.

 

Ajánlott tartalmak:

Foszfor-anyagcsere rendellenességei
Húsfogyasztás hatása az egészségre
Miért más a különböző ásványvizek íze?
Gyógyszer vagy étrendkiegészítő

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk