egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A csontritkulás (osteoporosis) a csontrendszer betegsége, amelyben a csonttömeg megfogyatkozása, a csont szerkezetének megváltozása és a csontminőség romlása a csont fokozott törékenységéhez vezet.

 

A csontritkulás két leggyakoribb előfordulási formája az életkorral járó, változókori (postmenopauzális) és az időskori (szenilis) csontritkulás.

 

A csontritkulás kiváltó okai

A csontritkulás hátterének megértéséhez fontos tudni, hogy a csont sűrűségét és szilárdságát a kalcium, a foszfor és egyéb ásványi anyagok anyagcseréje határozza meg, amit különböző hormonok tartanak fenn. Mindemellett a szervezetnek kellő mennyiségű D-vitaminra is szüksége van ahhoz, hogy a kalciumot be tudja építeni a csontokba.

 

A csontok sűrűsége a harmincadik életév elérésével éri el maximumát, majd azt követően csökkenni kezd, és ha a szervezet nem képes szabályozni az említett ásványi anyagok mennyiségét, a csontok szerkezete megváltozik – kialakul a csontritkulás.

 

A változókori (postmenopauzális) csontritkulás a kalcium csontba való beépülését szabályozó női nemi hormon, a ösztrogén csökkent szintje következtében alakul ki. Az időskori (szenilis) csontritkulás oka szintén a kalciumhiány, valamint a csontban végbemenő élettani folyamatok egyensúlyának megbomlása.

 

A D-vitaminnak fontos szerepe van a csontok ásványianyag-tartalmának és szerkezetének egyensúlyában. Már mérsékelt D-vitamin-hiány is csontritkulást okozhat. Kifejezett D-vitamin-hiányról beszélünk, ha a szérum-25-OH-D-vitamin-szint 12-15 ng/ml alatt van, időseknél azonban már a 25 ng/ml alatti érték is csontvesztéshez vezethet.

 

Kockázati tényezők

A csontritkulás kockázati tényezői az alábbiak:

 

 

A csontritkulás megelőzése különböző életszakaszokban

A csontritkulás megelőzésének legfontosabb elemeit a rendszeres testmozgás, a napfényen eltöltött megfelelő idő, az elégséges kalcium-- és D-vitamin-bevitel-bevitel, a dohányzás mellőzése és az alkoholfogyasztás mérséklése képezi.

 

A csontritkulás gyermekkorban

 A gyermek- és fiatalkori elsődleges csontritkulás (primer juvenilis osteoporosis, illetve osteogenesis imperfecta) előfordulása ritka, kialakulásának oka egyelőre nem ismert.

 

A serdülőkort (pubertás) követően a betegség többnyire jelentős mértékben javul. Az ún. másodlagos csontbántalom (szekunder osteopathia) gyermekkorban leggyakrabban a D-vitamin anyagcseréjének zavarából ered. Oka lehet a hároméves korig kötelező D-vitamin-pótlás elmaradása, ritkábban valamilyen veleszületett anyagcserezavar.

  

A csontritkulás időskorban

Az időskori csontritkulással összefüggő csonttörés különösen veszélyes, mert súlyos szövődményei alakulhatnak ki: tüdőgyulladás, trombózis, illetve tüdőembólia. Nagyon fontos tehát az életkorral járó (szenilis) csontritkulás korai felismerése és kezelése, valamint a csontritkulással összefüggő törések másodlagos megelőzése.

  

A csontritkulás várandósság idején

A várandós anya vérének D-vitamin-szintje befolyásolja a magzati fejlődést, hatást gyakorol a születendő gyermek súlyára és egyéb fizikai méreteire. Az anya D-vitaminnal való ellátottsága nagyon fontos a szoptatás időszakában is, mivel az befolyásolja az anyatej D-vitamin-tartalmát, így a csecsemő D-vitaminnal való ellátottságát – mindemellett a D-vitamin serkenti a tejelválasztást.

 

Az anya és az újszülött megfelelő mennyiségű D-vitaminnal való ellátása csökkenti bizonyos betegségek – például az 1-es típusú cukorbetegség, a reumatoid arthritis és a sclerosis multiplex – kialakulásának kockázatát gyermek- és felnőttkorban. Csecsemőknek napi 400 NE (nemzetközi egység) D-vitamin pótlása szükséges, amit a téli időszakban javasolt az egyéves kor betöltése után is folytatni.

 

KULCSSZAVAK
csontritkulás  |   oszteoporózis  |   osteoporosis  |   csontok  |   csontok gyengülése  |   csontrendszer  |   D-vitamin  |   kalcium  |   menopauza  |   időskor  |   várandósság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít