egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A modern gyógyszerbiztonság (farmakovigilancia) születése egy sajnálatos eseményhez kötődik. Az 1960-as évek elején 46 országban több mint 10 ezer gyermek született fejlődési rendellenességekkel, amit a thalidomid okozott.

 

A Contergan (hatóanyag: thalidomid) eredetileg nyugtatóként és hányáscsillapítóként volt törzskönyvezve, és teljesen biztonságosnak vélt gyógyszerként árusították, még terhesség alatt is javallották. Ez volt az első olyan eset, amikor összehangolt nemzetközi lépések történtek, hogy a hatóságok kezeljék a gyógyszerbiztonsági problémát, ezért is innen jegyezzük a modern farmakovigilancia születését.

 

Gyógyszeralkalmazás a terhesség alatt

Megkülönböztetünk anyai és apai gyógyszerkitettséget. Az apai gyógyszeralkalmazás a fogamzást megelőzően lehet fontos kockázati tényező, ami elsősorban a hímivarsejtek károsításán keresztül tud hatást kifejteni a későbbi magzatra.

 

A várandósság alatti gyógyszeralkalmazásról külön cikkben olvashat részletesen.

 

Magzati gyógyszerkitettség

A méhlepényben (placenta) található membrán (ún. placentáris membrán) fontos szerepet tölt be az egyes anyagok, így a gyógyszerek magzati véráramba jutásának megakadályozásában is. Ennek ellenére a különböző, méhlepényen keresztül végbemenő folyamatok miatt sok anyag átjut a magzati vérkeringésbe. Ilyen például az alkohol, a koffein, a kábítószerek és a gyógyszerek nagy része is.

A gyógyszerek hatása a magzatra alapvetően két csoportra osztható: direkt és indirekt hatásokra, melyeket az alábbi táblázat foglal össze.

 

1. táblázat A gyógyszerek hatása a magzatra

 

 

Direkt hatás

Indirekt hatás

Jellemzők

Gyógyszerek, amelyek átjutnak a placentán.

Gyógyszerek, amelyek nem jutnak át a placentán.

Magzati károsodást okoznak (foetotoxicitás).

A méhlepényben lévő erek összehúzódását okozó szerek, amelyek így problémát okozhatnak a magzati vérkeringésben.

Fejlődési rendellenességet okoznak (teratogenitás).

Az anyai paraméterek befolyásolása (vérnyomáscsökkentés és -emelés) útján okoznak terhességi szövődményeket.

 

A 2. táblázat az egyes terhességi szakaszokban előforduló lehetséges gyógyszerhatásokat mutatja. A magzatkárosodás szempontjából a megtermékenyítés utáni első 20 nap, illetve az azt követő időszak, a 3–8. hét közötti idő a legérzékenyebb periódus.

 

2. táblázat Lehetséges gyógyszerhatások az egyes terhességi szakaszokban

 

Időintervallum

Lehetséges gyógyszerhatás

Magzati érzékenység / fejlődési szakasz

A megtermékenyítés utáni első 20 nap

Általában halálos elváltozások vagy nincs gyógyszerhatás.

Kicsi a valószínűsége a születési rendellenességnek.

A megtermékenyítés utáni 3–8. hét

Nincs hatás

Vetélés

Születési rendellenesség

Látens/rejtett fejlődési rendellenességek

Gyerekkori daganatos megbetegedések (radiofarmakonok)

Szervek, szervrendszerek kialakulása (organogenezis), nagyon érzékeny periódus.

Második és harmadik trimeszter

A szervek normális növekedésében és normális fejlődésében okozott zavarok

Kis valószínűséggel okoznak születési rendellenességet

Ismeretlen természetű hosszú távú hatások

A szervek fejlődése befejezett.

 

(Az összefoglaló táblázat forrása ide kattintva érhető el.)

 

Gyógyszerbiztonság és terhesség

Minden gyógyszer piacra kerülése után kiemelten fontos a gyógyszerbiztonsági adatok gyűjtése a várandósság alatti alkalmazás esetén. Sokszor ugyanis az alkalmazás azért ellenjavalt (kontraindikált), vagy azért írnak elő körültekintő elővigyázatossággal történő alkalmazást, mert nem minden gyógyszer esetében áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű klinikai bizonyíték a biztonságos alkalmazhatóságával kapcsolatban terhesség ideje alatt.

 

A gyógyszerfejlesztés során a klinikai vizsgálatba ritkán vagy egyáltalán nem vonnak be várandós vagy anyatejes táplálást végző nőket. Ezért minden esetben körültekintően kell a kockázatokat értékelni, és felmérni, hogy az adott terápia elmaradása és az esetlegesen kialakuló magzati rendellenességek milyen arányban állnak egymással. Minden esetben fontos, hogy a várandós nő megbeszélje a kezelőorvossal vagy a gyógyszerésszel ezeket a kérdéseket, mind a recept nélkül kapható, mind a vényköteles termékek esetében.

 

A rendelkezésre álló kevés információ és klinikai bizonyíték miatt fontos, hogy ha a terhesség során alkalmazott gyógyszeres kezelés alatt bármilyen mellékhatást vagy a gyógyszerrel kapcsolatos nemkívánatos eseményt észlelnek, akkor azonnal fel kell hívni arra kezelőorvos, gyógyszerész, illetve a kezelésben részt vevő egyéb egészségügyi szakember figyelmét.

 

Ugyanilyen fontos, hogy a születendő magzattal kapcsolatos eltéréseket, illetve a már világra jött gyermek esetében tapasztalt fejlődési rendellenességeket és zavarokat, amelyek esetleg a terhesség során történő gyógyszeralkalmazás következményei lehetnek, jelentsék a kezelőorvosnak, gyógyszerésznek, illetve a kezelésben részt vevő egyéb egészségügyi szakembernek.

 

Az ilyen mellékhatásokat, nemkívánatos eseményeket, fejlődési rendellenességeket és zavarokat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jogutódja) is bejelentik, illetve ezek az információk az adott gyógyszert forgalmazó vagy gyártó vállalat felé is jelezhetők.

 

A terhesség alatti alkalmazásról így jelentett gyógyszerbiztonsági információk és adatok a gyógyszerek további gyógyszerbiztonsági elemzését és értékelését segítik, például:

 

 • kockázat megbecsülése,
 • gyógyszerbiztonsági profil kialakítása terhes nők esetében,
 • a betegtájékoztatóban lévő információk pontosítása,
 • az egészségügyi szakembereknek szóló információk bővítése,
 • a betegeknek szóló információk bővítése,
 • magzatkárosító hatások (foetoxikus, embriotoxikus hatások) megállapítása, detektálása.

 

Szoptatás

A legtöbb gyógyszer megjelenhet az anyatejben, de változó mennyiségben, így a szoptatás alatti gyógyszeralkalmazás esetén is fontos a kockázat–előny megfelelő értékelése. Egyes gyógyszerek szedésekor szükség lehet az anyatejes táplálás felfüggesztésére vagy beszüntetésére.

 

Vannak készítmények, amelyek alkalmazása ellenjavalt szoptatás alatt, erre néhány példát a 3. táblázat tartalmaz. Fontos, hogy a szoptatás alatti, az anyát vagy a csecsemőt érintő nemkívánatos eseményeket, mellékhatásokat is szükséges jelenteni vagy a gyógyszerhatóságnak, vagy az adott készítményt forgalmazó cégnek. A jelentéshez segítséget nyújthat a kezelőorvos vagy a gyógyszerész is.

 

3. táblázat Néhány ellenjavalt gyógyszer szoptatás alatt

 

Gyógyszer/gyógyszercsoport

Megjegyzés

Amiodarone

Hosszú felezési idő, jódot tartalmaz, befolyásolhatja a csecsemő pajzsmirigyfunkcióját.

Daganatellenes készítmények

Fehérvérsejtszám-csökkenés, csontvelő-elégtelenség.

Aranysók

Kiütés, vese- és vérképzőszervi rendellenességek.

Jód

Nagy dózisban (>150 mikrogramm/nap) a csecsemő pajzsmirigy-alulműködését idézheti elő.

Lítium

Szoros monitorozás mellett javallt.

 


Gyakran Ismételt Kérdések

Minden esetben fontos elmondani a kezelőorvosnak/gyógyszerésznek, hogy terhes?

 

Igen. Ez minden esetben rendkívül fontos, hiszen a kezelőorvos vagy a gyógyszerész ez alapján fogja mérlegelni az adott gyógyszeres kezelés kockázatát.

 

Biztonságos a terhesség alatti gyógyszeralkalmazás?

 

A várandósság alatti gyógyszeralkalmazás esetén az egészségügyi szakemberek mindig mérlegelik az előnyöket és kockázatokat mind az anya, mind a magzat szempontjából. Figyelembe veszik a gyógyszer biztonságosságával kapcsolatban rendelkezésre álló klinikai bizonyítékokat és adatokat is, és ezek együttes értékelése alapján, a beteggel közösen hozzák meg a végső döntést.

 

Vannak természetesen bizonyos gyógyszerek, amelyek egyértelműen nem alkalmazhatók, vagy csak nagyon alapos indokkal és körültekintéssel használhatók terhesség során, mert fejlődési rendellenességet okozhatnak a magzatban. Ezeket az ajánlásokat állatkísérletek, illetve rendelkezésre álló klinikai vizsgálatok és tudományos orvosi bizonyítékok alapján fogalmazták meg az egyes gyógyszerek esetében.

 

Ilyen gyógyszerhatóanyagok például:

 

  • alprazolam
  • captopril
  • carbamazepin
  • codein
  • enalapril
  • fluoxetin
  • hydrocodon
  • imipenem
  • isotretionoin
  • losartan
  • methotrexat
  • morphin
  • oxycodon
  • paroxetin
  • thalidomid
  • tramadol
  • valproinsav
  • warfarin

 

Rendszeres gyógyszerszedés esetén, ha terhességre derül fény, abba kell hagyni az adott gyógyszer(ek) alkalmazását?

 

Terhesség tervezésekor, illetve a terhesség megállapítása esetén feltétlenül fel kell venni a kezelőorvossal a kapcsolatot, és megvitatni, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerrel mi a teendő. A rendszeresen szedett gyógyszerek hirtelen abbahagyása nemcsak az anyára, de a magzatra is ártalmas lehet, ezért minden esetben előzetesen orvossal kell erről egyeztetni.

 

Védőoltások felvehetők terhesség esetén?

 

A védőoltásoknak fontos szerepük van egyes veszélyes és súlyos betegségek megelőzésében. Bizonyos oltások nem adhatók terhesség során, de ennek megítélése minden esetben orvosi szakértelmet igényel.

 

Lásd még: Oltások a várandósság alatt

 

Hol található megbízható információ arról, hogy egy gyógyszer alkalmazható-e terhesség vagy szoptatás során?

 

Az adott gyógyszer betegtájékoztatója minden esetben tartalmazza az erre vonatkozó információt az alábbiak szerint:

 

Terhesség, szoptatás és termékenység: a legtöbb gyógyszer esetében a következő megjegyzést teszik: „Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.”

 

 

Terhesség: ez a rész információt ad arról, hogy a terhesség első, második vagy harmadik trimeszterében javasolt-e a gyógyszer. Ha nem javasolt, akkor kizárólag akkor alkalmazható, ha az feltétlenül szükséges, és ilyenkor ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát. Amennyiben a gyógyszer javallata ellenére annak használatára mégis sor kerül a terhesség valamelyik szakaszában, akkor felhívják a figyelmet a pontos adagolásra, vagy javasolják, hogy azt a lehető legkisebb adagban kell használni, a lehető legrövidebb ideig. A betegtájékoztató kikötheti, hogy a terhesség bizonyos szakaszában a készítmény nem alkalmazható, mivel mind az anya, mind gyermeke esetében megnőhet a szövődmények kialakulásának veszélye.

 

 

Szoptatás: ez a rész felvilágosítást ad arról, hogy az adott gyógyszer kiválasztódik-e az anyatejbe. Általában felhívja a beteg figyelmét, hogy ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerszedés vagy a szoptatás felfüggesztéséről.

 

 

Termékenység: ez a rész felhívhatja a figyelmet arra, hogy az adott gyógyszer befolyásolhatja, illetve csökkentheti a termékenységet, ezért nem szabad olyan nőknél vagy férfiaknál használni, akik terhességet terveznek. Javasolhatja azt is a betegtájékoztató, hogy azoknál a nőknél, akiknek problémájuk van a teherbeeséssel, vagy terméketlenség miatt vizsgálják őket, az adott gyógyszeres kezelés megszakítását meg kell fontolni, de ezen esetekben is mindig előzetes egyeztetés és tanácsadás szükséges a kezelést vagy terhesgondozást végző orvossal.

KULCSSZAVAK
terhesség  |   anyatejes táplálás  |   szoptatás  |   terhességi gyógyszeralkalmazás  |   gyógyszerbiztonság  |   mellékhatás  |   fejlődési rendellenesség  |   magzati ártalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít