A parageusia (dysgeusia) az ízérzés zavara, amikor az egyén mindent édesnek, savanyúnak, keserűnek vagy épp fémízűnek érez. A parageusiának számos oka lehet, például fertőzések, egyes gyógyszerek vagy bizonyos vitaminok hiánya. Terápiája a kiváltó ok kezelését foglalja magában.
A parageusia az ízérzékelés torzulására utal, az ageusia az ízérzés teljes elvesztését, az anosmia pedig a szaglás részleges vagy teljes elvesztését jelenti. Mindhárom állapot a COVID-19 lehetséges tünete, de számos más egészségügyi probléma miatt is kialakulhatnak.
Az ízérzés zavara gyakori felnőttkorban, és többféle formája is ismert. A hypogeusia csökkent ízérzést jelent, ez társulhat parageusiával is. Aliageusia esetén egy kellemes ízű étel vagy ital íze kellemetlen érzetté válik. A phantogeusia pedig olyan íz érzésére utal, ami nincs ténylegesen jelen, vagy egy specifikus íz hallucinációját jelenti.
A parageusia legfőbb tünetei
Parageusia esetén a betegek gyakran arról számolnak be, hogy élvezik azokat az ételeket, amelyeket korábban nem szerettek, és undorodnak azoktól, amelyeket korábban szerettek.
A parageusia tünetei lehetnek az alábbiak:
- az étel (vagy ital) elvesztette a jellegzetes édes vagy sós ízét;
- az étel, mely korábban jóízű volt, most kellemetlen ízélményt okoz (savanyú vagy romlott);
- az étel fémízű,
- (kellemetlen) ízérzés az étkezés szünetében is.
Mikor forduljon orvoshoz?
Amennyiben nem múló ízérzészavar kialakulását észleli, panaszával forduljon mielőbb fül-orr-gégész vagy neurológus szakorvoshoz!
A parageusia lehetséges okai
Az ízérzés zavarainak hátterében a nyelvben, a garatban és az orrgaratban jelenlévő, ízérzésért felelős idegrendszeri struktúrák, az idegpályák és az ízérzés kialakulásáért felelős agyterületek sérülése, fertőzése áll.
A várandósság során a hormonális változások miatt gyakori a parageusia. A tünetek általában maguktól elmúlnak az első trimeszter után.
Parageusiát okozhatnak az alábbi állapotok:
- bakteriális-, virális- vagy gomba okozta fertőzés;
- gyulladás;
- vitamin- és ásványianyag-hiány (B-vitaminok, főként B12-vitamin, cink);
- szájszárazság (Sjögren-szindróma, egyes gyógyszerek következményeként);
- gyógyszerek (pl. egyes vérnyomáscsökkentők, vízhajtók, antibiotikumok, kemoterápiás gyógyszerek);
- idegrendszeri sérülések (Bell-féle bénulás, fülműtétek) vagy koponyatrauma;
- dohányzás;
- idegrendszeri megbetegedések (Parkinson-kór, Alzheimer-kór, szklerózis multiplex);
- tumorok;
- kemoterápia és sugárterápia (különösen fej-nyaki daganatok esetén)
- refluxbetegség;
- anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, veseelégtelenség, pajzsmirigy-alulműködés);
- előrehaladott életkor;
- fogprotézisek.
A parageusia diagnosztizálása
A parageusia vizsgálatában a fül-orr-gégész vagy neurológus szakorvos nyújthat segítséget, aki a pontos kórtörténeti elemzés és fizikális vizsgálat után először a szaglását tesztelheti, hogy megállapítsa, társul-e a parageusia mellé a szaglás elvesztése (anosmia). A kezelőorvosa utána az ízérzékelés vizsgálatát is elvégzi.
Ha orvosa arra gyanakszik, hogy táplálkozási hiányosságok okozzák az ízérzés zavarát, akkor vérvizsgálatot javasolhat (teljes vérkép, kálium-, kalcium-, vas- és B12-vitaminszint meghatározása).
Bizonyos esetekben további eszközös vagy képalkotó vizsgálatokat javasolhat (CT, MRI, szövettani mintavétel).
A parageusia kezelése
A parageusia kezelésében meghatározó a kiváltó ok. Amennyiben vitamin- vagy ásványianyag-hiány áll a hátterében, akkor annak pótlása enyhíthet a panaszokon. Gyógyszermellékhatás esetén más gyógyszerre váltás, anyagcsere-rendellenesség esetén az alapbetegség orvoslása segíthet. A dohányzás elhagyása, refluxbetegség esetén az étkezésbeli szokások megváltoztatása, fertőzések esetén azok kezelése, daganatos betegség esetén pedig annak megfelelő terápiája (onkológiai vagy sebészi kezelés) nyújthat enyhülést a panaszokra.