egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A menstruáció elmaradásának egyik leggyakoribb oka a terhesség. A terhesség kimutatására otthoni, vizeletből elvégezhető terhességi teszt, vagy orvos által indikált vérvizsgálat alkalmas.

 

Bizonyos terhességi tesztek akár már az elmaradt menstruáció előtt is, a legtöbb otthon elvégezhető teszt azonban az elmaradt menstruáció első napjától képes kimutatni a terhességet.

 

Mikor érdemes terhességi tesztet csinálni?

A menstruáció elmaradásának számos oka közül az egyik leggyakoribb a terhesség, ezért elmaradt menstruációs vérzés esetén gondolni kell rá. A védekezés nélküli szexuális együttlét a nem tervezett teherbeesés, és a nemi úton terjedő betegségek kockázatát is növeli. Ezért ha nem tervez gyermekvállalást (lásd még: Családtervezés), szükséges külön figyelmet fordítani a biztonságos szex és a fogamzásgátlás megfelelő módjainak megválasztására.

 

Az alábbi tünetek esetén érdemes terhességre gyanakodni (terhesség gyanú és valószínűségi jelei), és terhességi tesztet készíteni:

 

 • menstruáció elmaradása;
 • emlők szokatlan érzékenysége;
 • reggeli hányinger;
 • megváltozott íz- vagy szagérzékelés;
 • szokatlan ételek megkívánása;
 • viszketés.

 

Lásd még: Várandósság jelei

 

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

A legtöbb terhességi teszt az első elmaradt menstruáció első napjától képes kimutatni a terhességet. Léteznek olyan érzékeny tesztek is, amelyek akár a menstruáció előtt is képesek megállapítani a terhességet, legkorábban fogantatást követő nyolcadik naptól.

 

Minden terhességi teszt a humán korion-gonadotropin (hCG) nevű hormon kimutatásán alapszik. A hCG terhesség esetén kezd el termelődni a megtermékenyített petesejtben, majd később a méhlepényben, és a sárgatest fenntartásában játszik szerepet (lásd még: Termékenység).

 

A hCG nagyjából egy héttel a fogamzást követően már kimutatható a vérből vagy a vizeletből. A megtermékenyített petesejt ebben az időszakban ágyazódik be a méh nyálkahártyájába, és kezdi meg a hCG termelést. A hCG szintje először nagyon alacsony – ezt az alacsony szintet a kevésbé érzékeny tesztek még nem képesek kimutatni – azonban a terhesség első néhány hetében nagyon gyorsan emelkedik.

 

Otthon elvégezhető terhességi teszt

A gyógyszertárakban vagy drogériákban megvásárolható terhességi tesztek vizeletből mutatják ki a hCG-t. Az eredményük néhány percen belül látható.

 

Az otthoni terhességi teszt elvégzése esetén az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 

 • Győződjön meg róla, hogy a teszt nem járt le!
 • Ne teszteljen túl hamar (várja meg az elmaradt menstruáció első napját)!
 • Korai terhesség esetén érdemes a reggeli első vizeletből végezni a tesztet, amikor koncentráltabb, töményebb a vizelet.
 • A teszt dobozán lévő utasításokat kövesse az elvégzés és a kiértékelés során!
 • Pozitív, vagy bizonytalan negatív teszt eredményt követően keressen fel nőgyógyász szakorvost!

 

Kiszerelésük és használatuk:

 

 • Kazettás: cseppentővel kell felvinni a felfogott vizeletet.
 • Vizeletsugaras: a tesztet vizeletsugárba kell tartani pár másodpercig.
 • Mártogatós csík: tiszta pohárban felfogott vizeletbe kell mártani.

 

A legtöbb terhességi teszt egy kontroll és egy tesztcsíkkal rendelkezik. A kontroll csík a teszt működőképességét mutatja. Amennyiben ez nem jelenik meg, a teszt eredménye nem értékelhető. Ha mindkét csík megjelenik, az eredmény pozitív.

 

Az egyes tesztek értékelését mindig érdemes a teszt dobozán lévő utasításoknak megfelelően végezni, mert gyártónként kis mértékben eltérhet!

 

Vannak egészen egyszerű tesztcsíkok, és léteznek modern digitális terhességi tesztek, amelyek még a terhesség korát is meg tudják állapítani. A kapható típusokról, márkákról és árakról bővebb információért kérjen tanácsot a gyógyszertárban!

 

Orvos által végzett terhességi vizsgálat

Bizonytalan eredmény, vagy negatív vizeletvizsgálat teszt mellett elmaradó menstruáció esetén vérvétellel is lehet vizsgálni az esetlegesen fennálló terhességet, melynek nagyobb az érzékenysége a hCG vérszintjére. A vérből végzett teszt szintén a hCG kimutatásán alapszik. Általában vénás vérből történik a meghatározása. A vért levétel után laboratóriumba küldik, az eredmény pedig pár órán belül megérkezik.

 

Az otthoni terhességi tesztek érzékenysége

A tesztek csomagolásán szerepelnie kell a teszt érzékenységét mutató értéknek. Minél érzékenyebb egy teszt, annál korábbi terhességet képes kimutatni.

 

A Magyarországon forgalmazott tesztek érzékenysége 10 IU/l és 25 IU/l közötti. A 10 IU/l azt jelenti, hogy a teszt képes kimutatni a terhességet már akkor, ha 1 liter vizelet 10 nemzetközi egység hCG-t tartalmaz. Ez nagyjából a fogantatást követő nyolcadik napra tehető. A 25 IU/l érzékenységű tesztek nagyjából a tizedik napon, míg az 50 IU/l tesztek a menstruáció kimaradásának első napján tudják kimutatni a terhességet.

 

A terhességi tesztek eredményei

A terhességi tesztek eredményei csak abban az esetben értékelhetők, ha a dobozon szereplő utasításoknak megfelelően alkalmazták. 

 

A pozitív eredmény a teszt működési mechanizmusa miatt szinte biztosan pozitív, ritka az álpozitív eredmény. A negatív eredmény kevésbé megbízható. Amennyiben negatív teszt esetén úgy gondolja hogy valószínűleg terhes, érdemes pár nap múlva egy újabb tesztet elvégezni.

 

Ha a második negatív tesztet követően sem jön meg a menstruációja, keresse fel nőgyógyászát vagy konzultáljon nőgyógyásszal a területileg illetékes szakrendelésen!

 

Pozitív teszt esetén

Fennálló terhesség esetén érdemes minél hamarabb felkeresnie nőgyógyászát a további tudnivalókkal és a várandósgondozással kapcsolatban.

 

Amennyiben a terhesség nem tervezett, bizonyos feltételek mellett lehetősége van terhességmegszakításra a 12. hétig.

 

KULCSSZAVAK
terhesség  |   várandósság  |   hCG  |   vizeletvizsgálat  |   kimaradt menstruáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít